OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA KADIN MAHREMİYETİNİN KAMUSALLAŞ(TIRIL)MASI: HANENİN VE TUVALET ODALARININ TANZİMİ (1870 -1930)

Kitlesel iletişim ve ulaşım amaçlarının yaygınlaştığı on dokuzuncu yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu için de kurumsallaşma ve bürokrasinin modernize edildiği bir dönem anlamına gelmektedir. Kurumsal modernleşmeyi ise sadece bürokratik reformlar değil, kamusal hayatın bu etki alanına girmesi demekti. Kamusallığın devlet eliyle tanzimi ise özel hayatın kamusal hayatın bir parçası dönüşmesidir. Modernleşmenin kamusallığı içine aldığı toplumsalın bir parçası ise kadınlardı. Kamusal alanın öncelikle görünen aktörü olan erkeklerin kamusallığı anonim inşa edilmiş eril yapıda kadınların görünürlüğü yeni tartışma alanları açacaktı. Özellikle Osmanlı kadınlarının kamusal alandaki varlıkları toplumu temsil eden ahlakla uyumlu hale getirilmesine yönelik tartışmaların yoğunlaşmasına sebep olacaktı. Osmanlı kadının kamusal hayatla olan ilişkiye katılımı ise kadın mahremiyetinin bu tartışmaların bir parçası olması anlamına gelmektedir. Osmanlı kadın mahremiyetinin kamusal tartışmaların içine çekilmesi ve matbuatın açtığı kanal özel bir önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Osmanlı kadın mahremiyetinin hanenin içindeki pozisyonu üzerine yapılan tartışmalar ve bu tartışmaların analizini yapmaya çalışmaktadır. Özellikle hane içinde kadının mahremiyeti ve icat edilmekte olan “tuvalet odaları” meseleye ayrı bir boyut eklemektedir.

The Publicization of Women's Privacy in the Ottoman Empire: Arrangement of the House and the Dressing Rooms (1870 -1930)

The nineteenth century, when mass communication and transportation purposes became widespread, meant a period in which institutionalization and bureaucracy were modernized for the Ottoman Empire. Institutional modernization meant not only bureaucratic reforms, but also the entry of public life into this sphere of influence. The regulation of publicity by the state is the transformation of private life into a part of public life. Women were a part of the social that modernization included in the public. The publicity of men, who are primarily the visible actors of the public sphere, the visibility of women in an anonymously constructed masculine structure would open up new areas of discussion. In particular, it would intensify the debates on harmonizing the existence of Ottoman women in the public sphere with the morality that represents the society. Ottoman women's participation in the relationship with public life means that women's privacy is a part of these discussions. The inclusion of Ottoman women's privacy in public discussions and the channel opened by the press are of particular importance. In this study, it tries to analyze the debates on the position of Ottoman women's privacy in the household and to analyze these debates. In particular, the privacy of women in the household and the "toilet rooms" that are being invented add a different dimension to the issue.

___

  • Referans1 : Abdülaziz Bey, Osmanlı Âdet ve Merasimleri, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2003.
  • Referans2: Beydilli, Kemal Beydilli, II. Mahmud, DİA, Ankara 2003, C. 27., s .352 -357.
  • Referans3: Bora, Tanıl, Cereyanlar, İletişim Yayınları, İstanbul 2017.
  • Referans4: de Maistre, Xavier, Odamda Yolculuk, Kırmızı Kedi Yayınları, İstanbul 2015.
  • Referans5: Günaydın, Ayşe Utku, Kadınlık Daima Muamma, Metis Yayınları, İstanbul 2017.
  • Referans6: Gürpınar, Hüseyin Rahmi, Deli Filozof, Özgür Yayınları, İstanbul 1999.
  • Referans7: Hobsbawm, Eric, Devrim Çağı 1789 -1848, Dost Kitabevi, Ankara 2019.
  • Referans8: Kemal, Namık, İntibah, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2018.
  • Referans9: Perrot, Michel, Odaların Tarihi, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2013, s. 126.
  • Referans10: Pettegree, Andrew, Haberin Ortaya Çıkışı Dünyanın Haberleşme Süreci, Bilge Kültür Sanat Yayınları, İstanbul 2022.
  • Referans11: Sennett, Richard, Kamusal İnsanın Çöküşü, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2019.
  • Referans12: Seyitdanlıoğlu, Mehmet, Tanzimat Nedir?”, Tanzimat (Der: Mehmet Seyitdanlıoğlu), İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul 2015.
  • Referans13: Watts, Ian, Romanın Yükselişi, Metis Yayınları, İstanbul 2018.
  • Referans 14: Woolf, Virginia, Kendine Ait Bir Oda, Kırmızı Kedi Yayınları, İstanbul 2017.