Eynesil: Tarihçesi ve Ad Menşei

Türkiye’de birçok yerleşim yerinin ad menşei ve tarihçesi az ya da yanlış bilinmektedir. Bu tabloyu oluşturan ana etken, tarihin akışındaki mevcut kronolojik akışı takip etmek yerine ideolojik varsayımlarla birtakım rivayetlerin “kaynak” olarak ön planda tutulmasıdır. Gerçeğe en yakın sonuca ulaşabilmek için, ad menşei araştırılacak olan yerin öncelikli olarak tarihçesinin bilinmesi gerekir. Ardından, söz konusu yerin coğrafi, fiziki ve sosyal karakteristiğinin öğrenilmesi gerekir. Bu çalışmada, tarihçesi az ve ad menşei yanlış bilinen bir yer olan Giresun’un Eynesil ilçesine yönelik inceleme yapılacaktır. Yazılı ve sözlü verilerin kritiğinden sonra, gerçeğe en yakın sonuç ortaya konularak, mevcut eksik ve yanlış bilinenlerin doğrulanması yönünde önerilerde bulunulacaktır. Özellikle yöredeki Türk varlığının 1071 Malazgirt Savaşı sonrasındaki akınlara indirgenmesine yönelik tezlere karşı veriler sunulacaktır. Eski çağlardan itibaren yöreyi Yunan topluluklarının iskan sahası olarak gösteren ve buna dayanarak Eynesil adını Yunanca ile ilişkilendiren tezlere belgesel verilerle yanıt üreten bu çalışma, söz konusu eksiklik ve yanlışlığın giderilmesi amacıyla yapılmıştır.

Eynesil: Its History and Origin of The Name

The origins and histories of a lot of sites name in Turkey are known few or wrong. The main effect generating this table is prioritizing ideological assumptions and some rumors as ‘resources’ instead of following existing chronological current in the flow of history. It is required to known the history of the site which will be search its origin of the name to reach the best result of truth, with priority. After that, it is required to learned being talked about site’s geographical, physical and social characteristic feature. In this work, will be research about Eynesil which is a county of Giresun, known few about its history and known wrong about the origin of its name. After the critical of the written and verbal datas, will be make suggestions about verification of known as missing and wrong by producing the best result of the truth. It will be offer the datas up against the arguments specially about Turkish existence’s reduction in the region to invasions after The War of Malazgirt in 1071. This work which is answering with the documental datas to the arguments which shows the region as the residential area of Greek communities and which is associating the name of Eynesil with Greek on this basis from the old ages, is done for removing being talked about the lack and mistake. 

___

  • AKBULUT, Ömer, Trabzon: Cumhuriyetten Evvel Tarih ve Valiler-I, (yayıncı yok), Trabzon 1955.
  • AKTEPE, Münir, “Tuzcuoğulları İsyanı”, Tarih Dergisi, 3/5-6 (1953), ss. 21-52.
  • AYGÜN, Necmettin, Onsekizinci Yüzyılda Trabzon’da Ticaret, Serander yay., Trabzon 2005.
  • BAYKARA, Tuncer, Anadolu’nun Tarihi Coğrafyasına Giriş-I, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü yay., Ankara 1988.
  • CİN, Mustafa, “Cumhuriyetin İlk Yıllarında Giresun’da Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri”, Yeşil Giresun Gazetesine Göre Cumhuriyetin İlk Yıllarında Giresun (Sempozyum Bildirileri), Ümit Ofset, Giresun 2003, ss. 165-172.
  • ÇOBAN, Şükrü 1953 Kozlu Doğumlu, Öğretmen (Kişisel Görüşme: 01.01.2017).
  • DEMİR, Necati, “Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde Çepni Türkmenleri ile Güvenç Abdal Ocağı’nın Kuruluşu”, GÜ. Türk Kültürü ve HBV Dergisi, 63 (2012), ss. 77-111.
  • DOĞANAY, Rahmi, Milli Mücadele’de Karadeniz, Atatürk Araştırma Merkezi yay., Ankara 2001.