Aslı Erdoğan’ın Hedefsiz Yolculuğunun Durakları

Aslı Erdoğan son dönem Türk edebiyatın önemli yazarlarından biridir. Roman, öykü ve deneme kitapları kaleme almış olan Erdoğan’ın eserlerinde “yazma eylemini” sürekli bir sorgulama çabası içinde olduğu görülür. Erdoğan yazmak eylemini hedefsiz bir yolculuğa benzetmektedir. Yazar, her ne kadar yazmak eylemini hedefsiz bir yolcuğa benzetmiş olsa da eserleri bu yolculuğun mahiyeti hakkında ipuçları barındırmaktadır. Ayrıca konuya psikanalizin ortaya koyduğu veriler ışığında bakıldığında yine bu yolculuğun mahiyeti hakkında çıkarımlar yapabilme imkânı olmaktadır. Bu makalede öncelikle yazma eyleminin psikodinamik temelleri konuyla ilgilenen psikanalistlerin ya da araştırmacıların ortaya koydukları veriler ışığında ele alınmış sonrasında Erdoğan’ın hedefsiz bir yolculuğa benzettiği yazı yolculuğunun içsel yönelimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. 

The Stops Of Aimless Journey Of Asli Erdogan

Aslı Erdoğan is one of the significant authors of the recent period of Turkish literature. In Erdoğan’s works which cover her novels, short stories and essays it is observable that she continuously endevours to question “the act of writing”. Although she has likened the act of writing to an aimless journey her works contain certain clues about the natüre of this journey. Furthermore if we analyze the topic from the point of psychoanalytical data we can obtain some opportunities to make conclusions about the nature of this journey. In this article we have primarily dealt with the psychodynamic essentials of the act of writing in the light of data put forward by psychoanalysts and researchers interested in this topic. We have subsequently attempted to expose the inner inclinations of the journey of writing which Erdoğan likens to an aimless one.

___

  • BELGE, Burçin (2010), “Konuşmayı 22 Yaşımda Öğrendim ve Israrla Yazmayı Deniyorum”, 10.07.2010, http://www.aslierdogan.com/roportajlar.asp?sid=32, Erişim Tarihi: 02.02.2012.
  • CEBECİ Oğuz Cebeci (2009), Psikanalitik Edebiyat Kuramı, İstanbul: İthaki Yayınları, 2. Baskı.
  • DURAS, Marguerite, Yazmak, (çev. A. Derman), İstanbul: Can Yayınları, 1997.
  • EMRE, İsmet (2005), Edebiyat ve Psikoloji, Ankara: Anı Yayınları, 2. Baskı.
  • ERDOĞAN, Aslı (2001), Bu Yolculuk Ne Zaman Biter, İstanbul: Can Yayınları, 2. Baskı.
  • ______________(2007), Hayatın Sessizliğinde, İstanbul: Everest Yayınları, 3. Baskı.
  • _______________(2009), Kırmızı Pelerinli Kent, İstanbul: Everest Yayınları, 7. Baskı.
  • _______________(2009), Mucizevi Mandarin, İstanbul: Everest Yayınları, 5. Baskı.
  • KARAGÖREN, Füsun Şeker (2006), “Az sözcükle çok şey anlatan yazar: Aslı Erdoğan” (Röportaj), http://www.aslierdogan.com/roportajlar.asp?sid=5, Erişim Tarihi: 12.01.2012.
  • ÖĞÜT, Hande (2005), “Göçebe Zamanın Yazarı: Aslı Erdoğan”, Varlık, C. 73, S.1177, s. 29-33.
  • PARLA, Jale (2011), “Tarihçem Kâbusumdur! Kadın Romancılarda Rüya, Kâbus, Oda, Yazı”, Sibel Irzık, Jale Parla (haz.), Kadınlar Dile Düşünce, İstanbul: İletişim Yayınları, 4. Baskı.
  • SUNAT, Haluk (2006), İmgenin Tılsımlı Rüzgârı, Yazınsal Metne Psikanalitik Duyarlılıklı Bakış, İstanbul: Yirmi Dört Yayınları.
  • ŞEVKİ, Abdullah (2009), Edebiyat ve Yorum, Ankara: Havuz Yayınları. TAĞIZADE KARACA, Nesrin (2006), Edebiyatımızın Kadın Kalemleri, Ankara: Vadi Yayınları.