MUĞLA-MİLAS KORE GAZİLERİNİN ANILARI IŞIĞINDA KORE SAVAŞI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

25 Haziran 1950 yılında Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye saldırması ve Kuzey Kore’nin iki ülke arasında sınır kabul edilen 38. paraleli geçmesi ile başlayan, Birleşmiş Milletler ve Çin’in de savaşa dâhil olması ile geniş bir devletler topluluğuna yayılan savaş tarihte Kore Savaşı olarak bilinir. Savaş patlak verdiği sırada Türk Hükümeti’nin başında Demokrat Parti bulunuyordu ve hükümetin en zorlu görevi Kore Savaşı olmuştur. Demokrat Parti Birleşmiş Milletler’in Güney Kore’ye yardım çağrısına olumlu cevap vermiş ve Türkiye’de savaşa dâhil olmuştur. Hükümetin Kore’ye asker gönderme kararını almasından sonra Türk askeri ilk kez kendi ülkeleri dışında başka topraklarda savaşmış, tutsak olmuş, yaralanmış ve şehit düşmüştür. Bu araştırmada Muğla Milas Muharip Gaziler Derneği’nde bulunan gazilerimiz ile yapılan görüşmelerden yola çıkarak Kore Savaşı üzere dair bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırmanın giriş kısmında Kore coğrafyası ve savaş öncesi genel duruma kısaca değinilmiştir. Birinci kısım da Türkiye'nin savaşa dâhil olması ile ilgili bilgi verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde; Kore’de Türk askerinin savaştığı Kunuri Muharebeleri, Kumyang-ni Muharebeleri, Vegas-Karson ve Elko Muharebeleri, üçüncü bölümde Ateşkes, Türk Askerlerinin Türkiye'ye Dönüşü ve Türkiye'nin NATO Üyeliği ile ilgili bilgi verilmiş ve bu cephelerde savaşan gazilerin anıları ışığında objektif bir sözlü tarih çalışması yapılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma gazilerin Kore topraklarında neler yaşadıklarına, ne şartlarda çarpıştıklarına ve neler hissettiklerine tercüman olma adına büyük önem taşımaktadır.

An Evaluation On The Korean War In The Light Of Muğla-Milas Korea Veterans’ Memories

The war breaking out with North Korea's attack on South Korea on 25 th June 1950 and North Korea’s passing beyond the 38th paralell accepted as the border between two countries, expanding a wide community of states also with UN and China's involvement; is known as Korean War in history. When the war broke out, the Democratic Party was heading the Turkish Government and the government’s most challenging mission was the KoreanWar. The Democratic Party responded positively the UN’s call for help for South Korea and Turkey got involved in the war ,too. After the government’s decision to send troops to Korea, the Turkish soldiers fought; were captured, wounded and became martyrs outside their own countries, in other lands for the first time. In this study, an evaluation on Korean War has been done based on the interviews with the veterans of Muğla-Milas War Veterans Association. In the introduction part of the study, Korean geography and the overall condition before the war were mentioned briefly. In the first part, the information about Turkey’s involvement in the war was given. In the second part of the study, the information about the Battles of Kunuri, Kumyang-ni,Vegas-Karson and Elko; in the third part, the information about the Armistice, Turkish Soldiers’ Returning to Turkey and Turkey’s Membership of NATO (North Atlantic Treaty Organization) were given and an objective study of oral history was tried to be carried out in the light of the memories of veterans fighting on these fronts. This study is of great importance for articulating what the veterans experienced, under what conditions they struggled and what they felt on Korean domain.

___

  • 1- Röportaj Yapılan Gaziler Süleyman BOZYER: 28.12.1930 Muğla/Kavaklıdere doğumlu, evli, beş çocuk babası, Muğla/Kavaklıdere'de ikamet ediyor. Gazimizle yapılan röportaj Muğla-Milas Muharip Gaziler Derneğinde 05.02.2013 tarihinde saat 10.00'da yapılmıştır. Kemal GÖK: : 1931 Milas doğumlu. Şu an Milas Kazıklı Köyü'nde ikamet etmekte olup halen sağdır. Gazi ile yapılan röportaj 05.02.2013 tarihinde Muğla- Milas Muharip Gaziler Derneği'nde saat:11.00' de yapılmıştır. Hüseyin GÜRLER: 1930 Milas doğumlu. Şu an Milas Pinar Köyü'nde ikamet etmekte olup halen sağdır. Gazi ile yapılan röportaj 05.02.2013 tarihinde Muğla- Milas Muharip Gaziler Derneği'nde saat:13.00' de yapılmıştır. Halil İbrahim EMEKLİ: 1930 Milas doğumlu. Şu an Milas'ta ikamet etmekte olup halen sağdır. Gazi ile yapılan röportaj 05.02.2013 tarihinde Muğla- Milas Muharip Gaziler Derneği'nde saat:14.00' de yapılmıştır. Mustafa Ali ALPARSLAN: 01.03.1929 Milas doğumlu. Şu an Milas'ta ikamet etmekte olup halen sağdır. Gazi ile yapılan röportaj 05.02.2013 tarihinde Muğla- Milas Muharip Gaziler Derneği'nde saat:16.00' da yapılmıştır. Hasan GÖKDAĞ: 15.05.1929 Milas doğumlu. Şu an Milas Sarıkaya Köyü'ne bağlı Gökseki Mahallesi'nde ikamet etmekte olup halen sağdır. Gazi ile yapılan röportaj 05.02.2013 tarihinde Muğla- Milas Muharip Gaziler Derneği'nde saat:15.00' de yapılmıştır. Mehmet KARAKUŞ: 1929 Milas doğumlu. Şu an Milas Kırcağız Köyü'nde ikamet etmekte olup halen sağdır. Gazi ile yapılan röportaj 002013 tarihinde Muğla- Milas Muharip Gaziler Derneği'nde saat:17.00' de yapılmıştır. Hüseyin AKAR: 1932 Milas doğumlu. Şu an Milas Kuzyaka Köyü'nde ikamet etmekte olup halen sağdır. Gazi ile yapılan röportaj 05.02.2013 tarihinde Muğla- Milas Muharip Gaziler Derneği'nde saat:09.00' da yapılmıştır. 2- Tetkik Eserler
  • ARMAOĞLU, Fahir, 20.Yüzyıl Siyasi Tarihi 1914–1995, Alkım Yayınevi, Ankara 1994. BODUR, Harun, Kronolojik 20.Yüzyıl Siyasi Tarihi, Çağlar Yayınları, Ankara 2005. DEMİR, Bülent, Güney Kore'nin Ekonomik ve Teknolojik Gelişim Süreci-Bölge Ülkeleri ve Türkiye İle Olan Stratejik Yaklaşımlar, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Gebze İleri teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze 2006. DENİZLİ, Ali, Kore Kahramanı Şehit BNB. Lütfi Bülgin Hayatı ve Kahramanlığı, Berikan Yayınevi, Ankara 2010. HAYTAOĞLU, Ercan, "Kore Savaşı ve Denizli Kore Şehitleri ile Gazileri" Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi yıl:2002(1) Sayı:11 EMBEL, Ersin, Hegemonya ve Meşruiyet Kavramları Çerçevesinde Amerikan Müdahaleciliği: Kore ve Kosova Örnekleri, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Ankara 2004, ERKAN, Mehmet Sedat, Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde Kore Savaşı, Önemi, Öncesi ve Sonrası ile İlgili Değerlendirme, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Tarih Ana Bilim Dalı Türkiye Cumhuriyeti Tarihi
  • Bilim Dalı, Ankara, 2009. FAKİR, Cem, Şimal Yıldızı Son Kore Gazileri, NTV Yayınları, İstanbul 2010. Genel Kurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, Kore’de Türk Askeri, Türk Asker Büyükleri ve Zaferleri Seri no: 17 Genel Kurmay Basımevi Ankara 1989. GÜNER, İbrahim ve ERTÜRK, Mustafa, Kıtalar ve Ülkeler Coğrafyası, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2006. IŞIK, Adil, Kore Savaşı'nda Türk Ordusu'nun Lojistik Desteği, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü. İzmir,2009. MCNEİLL, William H., Dünya Tarihi. Çeviren: Alaeddin Şenel, İmge Kitapevi, Ankara 2007. OHN, Chang Il, The Causes of the Korean War, 1950–1953, International Journal of Korean Studies · Vol. XIV, No. 2, Korea Military Academy, fall 2010.
  • RUSCUKLU, Bülent, Kore Savaşı(Unutulan Savaş) ve Gazi Faruk Pekerol'un Anıları Alfa Yayınları, İstanbul 2005. SANDER, Oral, Siyasi Tarih 1918 – 1994, 6.Baskı İmge Kitap Evi Yayınları, Ankara 1998 SAYILAN, Nazım Dündar, Kore Harbinde Türklerle, M.E. B. Ankara,2003. ŞAHİN, Cemalettin, Ülkeler Coğrafyası, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara 2003. ÜLMAN, A. Haluk ve SANDER, Oral , “Türk Dış Politikasına Yön Veren Etkenler (1923–1968), AÜSBF Dergisi, cilt 27,sayı II. ÜZMEZ, Adnan, İkinci Dünya Savaşı'ndan Sonra Gelişen Olayların Işığında Kore Savaşı ve Türkiye, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Ana Bilim Dalı, İstanbul 2006.