Yarışlı Gölü (Burdur) Yakın Çevresindeki Mermer Sahalarının Jeolojik Özelliklerinin ve Çevresel Etkilerinin Araştırılması

Mermercilik sektöründe jeolojik mermerlerin yanı sıra kireçtaşı, traverten ve dolomit gibi karbonat kayaçlar da ticari mermer olarak kullanılmaktadır. Yarışlı Gölü çevresinde bulunan Dutdere kireçtaşları cazip renk ve dokusal özellikleri ile mermer endüstrisinde ilk sırada talep gören ticari mermerlerdir. Bu çalışma kapsamında mermercilik sektöründe üst seviyede tercih edilen Yarışlı Gölü çevresindeki kireçtaşı rezervlerinin yapısal, dokusal ve mineralojik karakterizasyonu yapılmıştır. Mermer ocak işletmelerinde fizibilite çalışmalarının önemi örneklerle vurgulanmış ve mermer ocak işletmelerinin çevresel etkileri ortaya konmuştur. Çalışma alanında Dutdere kireçtaşlarının uygun yapısal, dokusal ve mineralojik özellikler sunan mostralarından mermer blok üretimi gerçekleştirilmektedir. Dutdere kireçtaşlarının şimşek görünümlü çizgisellikler içeren seviyelerinden günümüz mermer endüstrisinde Sandian olarak bilinen ticari mermerler üretilmektedir. Dutdere kireçtaşlarının pürüzsüz krem-bej renkli seviyeleri ise Bayulan olarak bilinen ticari mermerlerdir. Bölge kireçtaşları üzerinde başarısızlıkla sonuçlanmış pek çok mermer ocak işletmesinin varlığı fizibilite çalışmalarının önemini bir defa daha ortaya koymuştur. Yarışlı Gölü çevresindeki mermercilik faaliyetlerinin sonucu olarak bazı olumsuz çevresel etkilerin yaşanması kaçınılmaz olmuştur.

Investigation on Geological Features and Environmental Impact of Marble Area Around Yarışlı Lake (Burdur)

In the marble industry, there are limestones, travertines and dolomites that can be named “commercial marbles” in addition to the geological marbles. The Dutdere limestones outrcopping around the Yarışlı Lake, have a special color and texture which are very desirable in marble industry. This study has focused on the structural, textural and mineralogical characterizations of dolomite and limestone deposits around Yarışlı Lake. It also emphasises the importance of feasibility studies and the environmental impacts of the marble quarries. The Dutdere limestones that belong to the allochthonous Lycian Nappes around Yarışlı Lake. There is large amount of marble production from the Dutdere limestones that have appropriate structural, textural and mineralogical properties. The limestones, known as ‘’Sandia’’ marble, are the only current source for lightning texture in the marble industry. In this area, there is also a type of commercial marble known as ‘’Bayulan’’ Dutdere limestones with smoot cream beige color that have industrial marble potential. There are many marble quarries that end in failure with the Dutdere limestones. This situation indicates the importance of prior feasibility work. On the other hand, the marble productions around the Yarışlı Lake has partially environmental impact for the area. 

___

  • [1] Caran, Ş., 2014. Isparta İli Mermer Potansiyeline Bir Bakış. Ulusal Mermer ve Taş Ocakları Onarım Teknikleri Sempozyumu, 18-20 Eylül, Isparta, 242-254.
  • [2] Alpan, S., Pamir, H.N., Erentöz, C., 1964. 1/500000 Ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası. MTA, Ankara.
  • [3] Şenel, M., 1997. 1/100.000 ölçekli Türkiye Jeoloji Haritaları, MTA, Ankara.
  • [4] Meşhur, M., Yoldemir, O., Akpınar, M., Öztaş, Y. ve Alkan, H., 1989, Batı Toroslar’ın jeolojisi ve petrol olanakları raporu: TPAO Rap. (hazırlanmakta).
  • [5] Şenel, M., Selçuk, H., Bilgin, Z.R., Şen, M.A., Karaman, T., Dinçer, M.A., Durukan, E., Arbas, A., Örçen, S., Bilgi, C., 1989. Çameli (Denizli) - Yeşilova (Burdur) - Elmalı •(Antalya) ve dolayının jeolojisi. MTA Rap. 9429 Ankara (Yayınlanmamış).
  • [6] Ersoy, Ş., 1990, Dirmil (Burdur) ve güneyindeki tektonik ve neootokton birimlerin stratigrafisi ve ortamsal yorumu: Türkiye Jeol. Bült., 32, 2, 9-24.
  • [7] Şenel, M., Selçuk, H., Bilgin, Z.R., Şen, A.M., Karaman, T., Erkan, M.,Kaymakçı, H.,Örçen S. ve Bilgi, C., 1987. Likya napları ön cephe özellikleri. Türkiye Jeol. Kurultayı Bildiri Özleri, 8.
  • [8] Erakman, M., Meşhur, M., Gül, M.A., Alşkan, H., Öztaş, Y. ve Akpınar, M., 1982, Fethiye- Köyceğiz-Tefenni-Kalkan arasında kalan alanın jeolojisi. Türkiye Altıncı Petrol Kong. Teb.,Nisan-1982, Ankara, 23-31.
  • [9] Yalçınkaya, S., Engin, A., Afşar, Ö.P. ve Taner, K., 1986. Batı Torosların Jeolojisi, Isparta projesi raporu. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü raporları (yayınlanmamış), Ankara.
  • [10] Çelik, M. Y. , Sarıışık, A. ve Gürcan, S. 2003. Mermer ve tas ocaklarının çevreye olan görsel etkileri. Türkiye IV. Mermer Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 463, 466- 473.
  • [11] Mutlutürk, M., 2014. Mermer ve taş ocakları rehabilitasyonunda jeolojinin önemi. Ulusal mermer ve taş ocakları onarım teknikleri sempozyumu, 56-63, Isparta.
  • [12] Onargan, T., 2008. Mermer Madenciliğinde Çevre Yönetimi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği