Stratejik Planlama, Stratejik Planlamaya İlişkin Alternatif Yaklaşımlar ve Stratejik Yönetim Okulları

Bu çalışma, stratejik planlama kavramının geçmişten günümüze gelişimini ve bu süreçte beliren farklı yaklaşımlar ile bu yaklaşımlara yön veren stratejik yönetim okullarını ve savunularını teorik düzlemde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda konu ile alakalı birincil ve ikincil kaynaklara ulaşılmış ve arşiv araştırması ile içerik analizi yöntemleri kullanılarak çalışma tamamlanmıştır. Bu çalışmayı önemli kılan özellikle son dönemde stratejik planlama uygulamaların ön plana çok çıkması ve fakat stratejik planlamaya yön veren teorik çerçevenin ardıllanması gerçeği olmuştur. Bu bağlamda stratejik planlama yaklaşımına yönelik teorik çerçeve üzerinden uygulama süreçlerinin tartışılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Yine yeni kamu yönetimi yaklaşımının 1980’lerden sonra tüm dünyada güçlenmeye başlaması ile birlikte stratejik planlama kavramı kamu yönetimi literatürüne de girmiş olması nedeniyle özellikle kamu sektöründe daha fazla uygulama alanı bulunan stratejik planlamaya ilişkin alternatif yaklaşımlar irdelenmeye çalışılmıştır

Strategıc Plannıng, Alternatıve Perspectıves On Strategıc Plannıng and The Strategıc Management Schools

This study aims to analyze the development of the notion of strategic planning from past to present, the different perspectives emerging in this process and the strategic management schools and arguments that direct all these perspectives. Within this scope, the primary and secondary sources relevant to the subject were reached and the study has been completed by using the methods of content analysis and archival research. The thing make the study important is the fact of present emphasize on strategic management practices and ignorance of the theoretical foundations of the strategic management. In this context, it has become necessary to discuss the process of practices on the basis of theoretical framework of strategic planning. Since the concept of strategic planning entered into the public administration literature after the 1980s together with the strengthening of the new public management approach in all over the world, alternative approaches for strategic planning especially in the public sector which has more application field has been tried to study

___

  • BARCA, Mehmet (2009), “Stratejik Yönetim Düşüncesinin Gelişimi”, ASO Medya, Sayı: 4/5/6, s. 34-52.
  • BARCA, Mehmet ve Ahmet Nohutçu (2008), “Kamu Sektöründe Stratejik Yönetim ve Türk Kamu Yönetiminde Stratejik Planlama Uygulamasına Eleştirisel Bir Bakış”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar, Editörler: Balcı, Asım ve Diğerleri, Seçkin Yayınları, Ankara, s. 337-362.
  • BERRY, Frances Stokes, Baron Wechsler (1995), “State Agencies’ Experience with Strategic Planning: Findings from a Natural Survey”, Public Administration Review, Vol: 55, No: 2, s. 159-168.
  • BRYSON, John M (2004), Strategic Planning for Public and Nonprofit Organizations, 3rd Edition, San Francisco, Jossey-Bass.
  • ÇEVİK, Hasan Hüseyin (2010), Kamu Yönetimi, Kavramlar, Sorunlar, Tartışmalar, Seçkin Yayınları, Ankara.
  • ÇETİN, Sefa (2008), “Kamu Sektöründe Stratejik Planlama: Türkiye’de İl Özel İdarelerinde Bir Araştırma”, 1. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu, Sakarya
  • DEMİR, Cengiz ve Mustafa Kemal YILMAZ (2010), “Stratejik Planlama Süreci ve Örgütler Açısından Önemi”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, s. 69-88.
  • DİNÇER, Ömer (1998), Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Genişletilmiş ve Yenilenmiş 5. Baskı, Beta Yayınları, İstanbul.
  • DPT (2006), Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu, 2. Sürüm, Haziran, Ankara, www.dpt.gov.tr (22.02.2011).
  • ERKAN, Volkan (2008), Kamu Kuruluşlarında Stratejik Planlama Türkiye Uygulaması ve Kuruluşlarda Başarıyı Etkileyen Faktörler, DPT Yayını, Yayın No: 2579, Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası, Şubat, Ankara.
  • ERTÜRK, Mümin (2011), İşletme Biliminin Temel İlkeleri, Gözden Geçirilmiş 8. Baskı, Beta Basım, İstanbul.
  • ERKUT, Halil (2009), Stratejik Yönetimin Temelleri-Yönetimin Kanatları, Birinci Basım, Yalın Yayıncılık, İstanbul. GÜÇLÜ, Nezahat (2003), “Stratejik Yönetim”, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 23, Sayı: 2, s. 61-85.
  • GÜRER, Harun (2006), “Stratejik Planlamanın Temelleri ve Türk Kamu Yönetiminde Uygulanmasına Yönelik Öneriler”, Sayıştay Dergisi, Sayı: 63, Ekim-Aralık, s. 91-105.
  • KILIÇ, Mustafa ve Volkan Erkan (2006), “Stratejik Planlama ve Dengeli Performans Yönetimi Yaklaşımları Bir Arada Olabilir mi?”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 2, s. 77-93.
  • KRİEMADİS, Thanos, Elena Theakou (2007), “Strategic Planning Models in Public and Non-Profit Sport Organizations”, SMIJ- Vol: 3, No: 2, s. 27- 37.
  • MURAT, Güven, Muhlis Bağdigen (2008), Kamu İdarelerinde Stratejik Planlama ve Yönetim, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • NARİNOĞLU, Ahmet (2007), Yerel Yönetimlerde Stratejik Planlama ve Uygulama, 1. Basım, Mart Matbaacılık, İstanbul.
  • NOHUTÇU, Ahmet (2008), “Yerel Yönetimlerde Stratejik Plan Uygulama Girişimleri”, 1. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu, Sakarya.
  • PARLAK, Bekir ve Zahid SOBACI (2010), Kuram ve Uygulamada Kamu Yönetimi Ulusal ve Küresel Perspektifler, Gözden Geçirilmiş ve Geliştirilmiş 3. Baskı, Alfa Aktüel Yayını, Bursa.
  • PRITCHETT, C. Herman (1945), “Organization for Regional Planning”, University of North Carolina Press, Vol: 3, No: 23, s. 387-394.
  • SARVAN, Fulya, Eren Durmuş Arıcı, Janset Özen, Bahattin Özdemir, Ebru Tarcan İçigen (2003), “On Stratejik Yönetim Okulu: Biçimleşme Okulunun Bütünleştirici Çerçevesi”, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt:3, Sayı: 6, s. 73- 122.
  • ŞENTÜRK, Hulusi (2005), Belediyelerde Stratejik Planlama, Birinci Baskı, İlke Yayınları, İstanbul.
  • YÜZBAŞIOĞLU, Nedim (2004), 2000’li Yıllarda Strateji ve Planlama, Çizgi Kitabevi, 2004.
  • YILMAZ, Kutluhan (2003), “Kamu Kuruluşları İçin Stratejik Planlama Uygulaması”, Sayıştay Dergisi, Sayı: 50-51, Temmuz-Aralık, s. 67-86.
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İKTİSADİ AÇIDAN BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİ KAVRAMINA YAKLAŞIMLAR ÜZERİNE BİR İNCELEME

Hüseyin Fidan

REKABETÇİ ÜSTÜNLÜK YARATMADA PAZARLAMA ZEKÂSININ ETKİSİ: ISPARTA İLİNDEKİ KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Ömer Kürşad Tüfekci

TAKIM ÇALIŞMALARINDA DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK ÖZELLİKLERİ, DAVRANIŞLARI VE MOTİVASYON: KOZMETİK SEKTÖRÜNDE AMPİRİK BİR YAKLAŞIM

Evrim Mayatürk Akyol, Zehra Nuray NİŞANCI, Nezih Metin Özmutaf

ÖĞRETİM ELEMANLARININ TÜKENMİŞLİĞİNDE BEŞ FAKTÖR KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN ETKİSİ: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI ÖRNEĞİ

Mehmet Dinç, Ferhat Bitlisli, Esra ÇETİNCELİ, Sonay Zeki Aydın

AVRUPA BİRLİĞİ ÖRNEĞİNDE ULUSLARARASI SPOR POLİTİKASININ GELİŞİMİ: EKONOMİK, SOSYAL VE SİYASAL BOYUT

İlkay TAŞ, Sühal ŞEMŞİT, Sedef EYLEMER

1980-2010 DÖNEMİNDE SOSYAL REFAH DEVLETİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE SOSYAL GÜVENLİK HARCAMALARININ GELİŞİMİ

Ferhan BERKAY

Stratejik Planlama, Stratejik Planlamaya İlişkin Alternatif Yaklaşımlar ve Stratejik Yönetim Okulları

Burak Hamza ERYİĞİT

HİZMET SEKTÖRÜNDE PERFORMANS ÖLÇÜMÜNDE VERİ ZARFLAMA ANALİZİNİN KULLANIMI: HAVALİMANLARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Nuri Ömürbek, Mükrime Öksüz DEMİRGUBUZ, MUSTAFA ZİHNİ TUNCA

ETKİLEŞİMCİ LİDERLİĞİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞINA ETKİSİ: Adana İl’indeki A Grubu Seyahat Acenteleri Örneği

Sine Erdoğan MORÇİN, İlhami MORÇİN

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA KIYASLAMA: YÖNETİCİ VE ÜYE PERSPEKTİFİ

Metin Nezih ÖZMUTAF, Nisa AKIN