TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK EĞİTİMİNİN VE MESLEKİ UYGULAMA SORUNLARININ İNCELENMESİ

İletişim kavramı ile bilgi ve belge kavramları birbirleri ile ilişkili ve birbirlerini tamamlayan terimlerdir. Elde bulunan belgelerden üst düzeyde fayda elde edebilmek için; belgelerin bilimsel normlara ve ilkelere göre; edinilmesi, elden geçirilmesi, muhafaza edilmesi ve tekrar kullanılmak üzere hizmete sunulması gereklidir. Dokümantasyon faaliyetlerine tabi tutulması gereklidir. Sağlık kuruluşları insan sağlığını izlemekle sorumlu birimlerdir. Buralara gelen sağlıklı veya hasta kişiler kendilerinin ihtiyaç duyduğu işlemlerden geçirilirler. Bu işlemler neticesinde kişi ile ilgili birçok veri ortaya çıkar. Her sağlık kuruluşu tedavi ettiği tüm hastalara ait bu verileri muhafaza etmek mecburiyetindedir. Tıbbi sekreterler sağlık çalışanları olarak isimlendirilen takımın bir parçası olarak hastanın hastaneye başvurmasından taburcu işlemlerinin yapılmasına kadar olan tüm aşamalarda birçok farklı görevi üstlenmektedir. Bu çalışmada Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Eğitimi ve güncel uygulama alanları incelenmiştir.

EXAMINATION OF MEDICAL DOCUMENTATION AND SECRETARIAL TRAINING AND PROFESSIONAL PRACTICES PROBLEMS

Communication and information and document concepts are important concepts that complement each other. In order to make effective use of documents; According to scientific principles and rules of documents; collection, arrangement, storage and return to service. It must be subject to documentation activities. Health institutions are places responsible for monitoring human health. Healthy or sick people who come here are subjected to the procedures they need. As a result of these processes, a lot of data about the person emerges. Every healthcare institution is obliged to keep this data of all the patients it treats. Medical secretaries regarding one of the member of the health care team assume a lot of different tasks from the patients apply for the hospitals to discharge processing. In this study, Medical Documentation and Secretarial Training and current application areas are examined.

___

  • Doğan, N. (2014). Sağlık Kuruluşlarında Kalite ve Akreditasyon Açısından Tıbbi Kayıt Sistemine Yaklaşımlar. (Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Esatoğlu, A., Artukoğlu, A. (2000). Tıbbi Dokümantasyon Tarihi ve Tıbbi Dokümantasyon ile İlgili Meslekleşmenin Gelişimi, Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1(1), 13-19.
  • Kaplan, A., Köksal, A. (2017). Türkiye’de Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Eğitiminin İncelenmesi, Mesleki Uygulamalar, Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, 16(2), 63-68.
  • Sümbüloğlu K., Sümbüloğlu, V. (1999). Tıbbi Sekreterlik Eğitimi İçin Tıbbi Dokümantasyon, Ankara: Somgür Yayıncılık. Sürer, E. (2015). Tıbbi Kayıtların Tutulması ve Saklanması. (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Şenses, İ. (2019). Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğrencileri İle Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı Öğrencilerinin Gelecekteki Benzer Mesleki Kaygıları. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • T.C Millî Eğitim Bakanlığı MGEP. (2011), Arşiv Hizmetleri, MEB Yayınları, Ankara.
  • Topbaş, E. (2006). Tıbbi Sekreterlik Eğitim Programı: Fransa Örneği, Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1(2), 65-81.
  • YÖK Atlas. Erişim Tarihi: 19.03.2020 https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans-anasayfa.php