Karşı Cinse Yönelik Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi

Bu araştırmanın amacı;  ergenlik döneminde bulunan bireylerin karşı cinse yönelik tutumlarını ölçmek için geçerliliği ve güvenirliliği saptanmış bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmanın verileri İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi 1. Sınıf  öğrencileri ile İstanbul Küçükçekmece’deki lise öğrencilerinden elde edilmiştir.  Araştırma grubu %58’si kız (302), %42‘si (221) erkek olmak üzere 523 ergenden oluşmaktadır. Geçerlilik çalışması için açıklayıcı faktör analizi yapılmış ve ölçeğin tek boyutlu olduğu görülmüştür. Güvenirlik çalışması için Cronbach Alpha değeri hesaplanmış elde edilen değer .95 bulunmuştur. Yapı geçerliliğine destek bulmak amacıyla madde ayırt edicilikleri hesaplanmış ve her bir maddenin ayırt edicilik değerleri anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak güvenirlik ve geçerliliği saptanmış 26 maddelik Karşı Cinse Yönelik Tutum Ölçeği (KCYTÖ) geliştirilmiştir. 

___

  • Başaranoğlu, Y. (2011). Üniversite öğrencilerinin cinsiyete göre psikolojik doğum sırası ile karşı cinsle ilişkide sosyal yetkinlik inancı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Büyüköztürk, Ş. (2004). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El kitabı. 4. basım, Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Chiles, J. (1986). The Encyclopedia of Psychoactive Drugs Teenage Depression and Suicide. Chelsea House Publishers. New York.