2008 EKONOMİK KRİZİ VE TÜRKİYE’DE SAĞLIK SEKTÖRÜ ÜZERİNE ETKİLERİ

Uluslararası alanda meydana gelen krizler zaman içerisinde tüm sektörleri etkileyebilmektedir. 2008 küresel krizi de birçok alanı olduğu gibi sağlık alanını da etkilemiştir. Bu etkiler hem kamusal alanda hem de bireysel alanda kendisini göstermiştir. Bu çalışmada 2008 krizinin Türkiye’de sağlık sektörünü ne yönde etkilediği araştırılmıştır. Bu doğrultuda öncelikli olarak 2008 krizi üzerinde durulmuştur. Daha sonra krizin dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerine değinilmiştir. Son olarak da krizin sağlık üzerindeki etkileri ele alınarak, çeşitli ekonomik göstergeler üzerinden krizin sağlık ve sağlık harcamaları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak krizin sağlık sektörü ve sağlık harcamaları üzerinde doğrudan etkisi olmamakla birlikte, reel gelirin azalması, işsizliğin ve yoksulluğun artması gibi nedenlerle sağlık sektörünü dolaylı olarak olumsuz yönde etkilediği gözlenmiştir

Crises that occur at the international field may affect all sectors over time. Global crisis in 2008 affected many areas such as health sector. These effects have shown themselves both in the public sphere and the individual field. In this study, it is analyzed that the effects of 2008 crisis on health sector in Turkey. In this direction, it is primarily focused on the 2008 crisis. Then the effects of the crisis on the economy of the world, and economy of Turkey will be mentioned. Finally, the health impact of the crisis and the effects of the crisis on health and health care expenditures will be discussed through a variety of economic indicators. As a result, it is determined that crises had no direct effects on health sector and health expenditures. However for reasons such as reduction in real income and, increasing unemployment and poverty health sector were adversely affected by the crises.

___

  • AKTAN, C. C., (2002), Global Ekonomik Krizler ve Yoksulluk Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-iş Konfederasyonu Yayını, http://www.canaktan.org/ekonomi/yoksulluk/ikinci-bol/krizyoksulluk.pdf (Erişim Tarihi:21.02.2010).
  • APAK, S. ve A. ATAÇ, (2009), Küresel Krizler- Kronolojik Değerlendirme ve Analiz, Avcıol Basım Yayın, İstanbul.
  • ATO, (2008) Sağlık Politikaları Komisyonu, Ekonomik Krizin Sağlık Alanı Üzerinden Değerlendirmesi, http://www.ato.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=65:- ekonomik-krizin-salk-alan-uezerindendeerlendirmesi&catid=15:ato-rap (Erişim Tarihi: 03.01.2011)
  • AYBAR, S., U. ÖZGÖKER ve V. AKMAN, (2009), “Uluslararası Finansal Kriz ve Siyasi Sonuçları”, Maliye Finans Yazıları, Yıl:23, Sayı:83, Nisan, ss: 31-44.
  • BELEK, İ., (2009), Sağlığın Politik Ekonomisi Sosyal Devletin Çöküşü, Yazılama Yayınevi, 3. Baskı, İstanbul.
  • ÇAKMAN, K., (2009), “Minerva’nın Baykuşu: 2008 Krizinin Oluşumunun Perde Arkasının Öyküsü ve Gerçek ve Sahte Kahinler”, Finans Politik Ekonomik Yorumlar, Yıl:46, Sayı:532 Haziran, ss: 29-47.
  • ÇINAR, B., Ö. Erdoğan, T. Güngür ve T. Polat, (2010), Ekonomi Notları, Küresel Kriz ve Politika Uygulamaları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Sayı 2010-12.
  • CATALANO, R., (2009), “Health, Medical Care, and Economic Crisis”, The New England Journal of Medicine, Vol 360, No 8, p. 749-751.
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi