KÜRESEL KRİZ SÜRECİN DE İMALAT SANAYİ İŞLETMELERİNİN FİNANSAL SORUNLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (UŞAK İLİ ÖRNEĞİ)

Küresel kriz 2008 yılının özellikle ikinci yarısından itibarenülkemizde etkilerini göstermeye başlamış ve imalat sanayi işletmelerinibüyük ölçüde etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı; küresel kriz ekseninde Uşakili imalat sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin finansal yapılarını vekarşılaştıkları finansal sorunlarını ortaya koymaktır. Bu bağlamda küreselkriz sürecinde işletmelerin finansal performans göstergeleri ve işletmelerinküresel kriz sürecinde en önde gelen sorunlarından olan finansman sorunu venedenleri incelenmiştir. Ayrıca küresel kriz sürecinde Uşak ilinde imalatsektöründe faaliyet gösteren işletmelerin finansman kararlarına yönelikaraştırma bulgularına yer verilmiştir. Elde edilen bulgular üzerindenişletmelerin yaptıkları uygulamalar ve alınabilecek önlemler üzerindedurulmuştur

EVALUATION OF MANUFACTURING INDUSTRY ENTERPRISES’ FINANCIAL PROBLEMS IN THE GLOBAL CRISIS PROCESS (THE CASE OF UŞAK)

Global crisis has started to be influenced from second half of the2008 in Turkey and manufacturing enterprises have been affected this crisis.The aim of this study is; to determine the financial structures and financialproblems encountered by companies in the manufacturing industry in theprovince of Uşak at the global crisis environment. In this context, thefinancial performance indicators of the enterprises during the global crisisand the main problems that companies encountered have been evaluated andcauses of the most prominent problems during the global crisis, financingproblem have been examined. Furthermore, financing decisions ofmanufacturing enterprises are investigated. Through the findings, thepractices of the enterprises and measures to be taken are emphasized

___

  • ALANTAR, D., Küresel Finansal Kriz: Nedenleri ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme, İstanbul, 2009.
  • ALPTEKİN, E., Küresel Krizin Türkiye Ekonomisi ile Sanayisine Yansımaları ve Dipten En Az Zararla Çıkış Yolları, İzmir Ticaret Odası, AR&GE Bülten, Haziran 2009.
  • ALPTEKİN, E., KOBİ’ler Alternatif Finansman Kaynaklarının Farkında mı?, İzmir Ticaret Odası, AR&GE Bülten, Haziran 2007.
  • ARSLAN Ö., “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Çalışma Sermayesi ve Bazı Finansal Yönetim Uygulamaları”, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 4, Sayı 1, s. 121–135, 2003.
  • AY, S., Ç., “Türkiye’deki KOBİ’lerin Finansman Sorunları”, Paradoks, Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, (e-dergi), Yıl: 4, Sayı: 1, 2008.
  • BAYRAKLI, H., H., AKYÜZ, Y., ERKAN, M., Uşak Tekstil Sanayi Araştırması, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayını, Yayın No: 62, Uşak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uşak, 2005.
  • BURAK, Ö. , “Küresel Kriz ve Türkiye’nin Krizi”, Tes-İş Dergisi,s. 86-93
  • ÇETİN, A. C., BITIRAK, İ. A., “Antalya İli Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerinde Finansal Yönetim, İşletme Sermayesi ve Yatırım Bütçelemesi Uygulamaları”, Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 119-137, Alanya, 2009.
  • ÇETİNKAYA, E., ERDOĞAN, E., “Küresel Ekonomik Krizin KOBİ’ler Üzerindeki Etkileri: Sakarya’daki KOBİ’ler Üzerine Bir Araştırma”, Çimento İşveren Dergisi, Sayı: 5, Cilt: 24, Eylül, İstanbul, 2010.
  • DANACI, M., C., CEYHAN, M., “Küresel Finansal Krizin Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelere Etkileri ve Krizden Çıkış Politikaları” Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi- 1, “Küresel Krizler ve Ekonomik Yönetişim”, Malatya, s. 1385-1401, 15-16 Nisan 2010.
  • DEMİR, F., KARABIYIK, A.., ERMİŞOĞLU, E., KÜÇÜK, A., ABD Mortgage Krizi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Çalışma Tebliği, Sayı:3, Ağustos 2008