İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖĞRETİM AMAÇLI TEKNOLOJİYİ KULLANMA VE MATERYAL GELİŞTİRME TUTUM VE ÖZGÜVENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmada, alanla bütünleştirilmiş Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen adaylarının teknoloji tutumları ve materyal geliştirme yeterlilik algıları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada deneysel çalışma yönteminin tek gruplu ön-test son-test zayıf deneysel deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu 2013-2014 öğretim yılında Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümünde öğrenim görmekte olan 81 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Katılımcılara 14 hafta süre ile konu alanından bağımsız olmayan yani Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ile bütünleştirilmiş Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersi uygulanmıştır. Araştırma verileri Erdemir vd. (2009) tarafından geliştirilen “Teknoloji Tutum Ölçeği” ile toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımlı gruplar t-testi, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi .05 önemlilik düzeyinde kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersinin DKAB öğretmen adaylarının öğretim amaçlı teknolojiyi kullanmaya ve materyal geliştirmeye yönelik tutumlarında ve özgüvenlerinde son-test lehine anlamlı farklılaşmaya neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu farklılaşmanın öğretmen adaylarının cinsiyetine, lise ve üniversitede bilgisayar dersi alma durumuna, kendine ait kişisel bir bilgisayara sahip olma durumuna, en son mezun oldukları ortaöğretim kurum türüne göre değişmediği bulunmuştur

A RESEARCH ABOUT ATTITUDE AND SELF-ESTEEMS OF CULTURE OF RELIGION AND KNOWLEDGE OF ETHICS PRESERVICE TEACHERS ON USING DIGITAL TECHNOLOGY AND MATERIAL DEVELOPMENT

This paper, researches this effect of Instructional Technology and Material Development courses on Culture of Religion and Knowledge of Ethics Teacher's Attitude and Self-Esteems on Using Digital Technology and Material Development. In this study single-group pretest-posttest experimental design from preexperimental methods was used. The sample of the study was composed of 81 teachers (candidate) from an Süleyman Demirel University, Faculty of Theology, Religion and Moral Education department in the academic year 2013-2014. For the sample group has been applied Instructional Technology and Material Development course that is integrated with the Religion and Ethics courses during 14 weeks. Research data were collected “Technology Attitude Scale” which developed by Erdemir and oth. (2009) The analysis of data was used paired samples t-test, independent sample t test, one-way analysis of variance in the .05 significance level. The results indicated that the Instructional Technology and Material Development courses has positive effect on attitudes and selfesteems of Culture of Religion and Knowledge of Ethics pre-service teachers on using digital technology and material development. The effect didn’t change according to gender, computer lessons in high school and university status, have their own personal computer and the type of secondary education institution where they graduated recently

___

  • ACER, D. “Okulöncesi Öğretmen Adaylarının Materyal Geliştirme Dersine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi”, İlköğretim Online, 10(2), 421-429, 2011. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr. E.T. 01.11.2014.
  • ADIGÜZEL, A. “İlköğretim Okullarında Öğretim Teknolojilerinin Durumu ve Sınıf Öğretmenlerinin Bu Teknolojileri Kullanma Düzeyleri”, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 2010, ss. 1-17.
  • AKYÜREK, S. “Din Eğitimi Biliminin Alt Bilim Dallarına İlişkin Bir Analiz”, Kuram ve Eylem Yönüyle Din Eğitiminin Teolojik ve Felsefi Temelleri Sempozyumu Bildirileri Kitabı, Konya İlahiyat Derneği Yay. Konya, 2010, (95- 113).
  • AŞKIN, A. “Bilgisayar Destekli Din Eğitimi”, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, S. 7, Emre Matbaacılık, İstanbul, 2000, ss. 199-206.
  • COŞKUN, M. K. “Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Yapılandırmacı Yöntem Yeterliliklerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Kasım 2012, Cilt 1, Sayı 4, Makale 29
  • ÇELİK, H.C., ve Bindak., R. İlköğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin Bilgisayara Yönelik Tutumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi, İnönü Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(10), 2005, ss.27-38.
  • ÇELİK, H.C., - Kahyaoğlu, M. “İlköğretim Öğretmen Adaylarının Teknolojiye Yönelik Tutumlarının Kümeleme Analizi”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(4), 2007, ss.571-586.
  • ÇETİN, Ö. ve diğ. “Teknolojik Gelişme İçin Eğitimin Önemi ve İnternet Destekli Öğretimin Eğitimdeki Yeri”, The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3(3), 144-147. 2004.
  • DEMİR, R. Öğretmenlerinin Derslerde Araç-Gereç Kullanma Bilgi Ve Alışkanlıkları (Adana Örneği), Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı, Adana 2008.
  • DOĞAN R.- Tosun C. İlköğretim 6., 7. Ve 8. Sınıflar İçin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretimi Özel Öğretim Yöntemleri, Pegem A Yayıncılık, Ankara 2003.
  • EKİCİ, Y. Afyonkarahisar İlinde Görev Yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Bilgisayar Destekli Eğitime İlişkin Tutumları ve Bu Tutumları Etkileyen Faktörler, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2007.
  • ERDERMİR N. ve diğ., “Öğretmen Adaylarının Eğitimde Teknolojiyi Kullanabilme Özgüvenlerinin Tespiti” Türk Fen Eğitimi Dergisi, Yıl 6, Sayı3, Aralık 2009, ss.99-108.
  • EYUP, B. “Türkçe Öğretmeni Adaylarının Öğretim Teknolojilerini Kullanmaya Yönelik Öz Güvenleri”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 9, Haziran 2012, ss. 77-87
  • GÖZÜTOK, F. D. Öğretmenliğimi Geliştiriyorum, Siyasal Kitapevi, Geliştirilmiş İkinci Baskı, Ankara 2014.
  • GÜNDÜZ Ş. -Odabaşı, H.F. “Bilgi Çağında Öğretmen Adaylarının Eğitiminde Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Dersinin Önemi”. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, 3(1), 2004.
  • GÜNGÖR, F. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersinin Problem ve Beklentileri ( İlköğretim 8.sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma), Yayımlananmış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa 2008.
  • İPEK A.S.- Baran,D. “İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Teknoloji Destekli Temsillerle İlgili Düşünceleri” 5th International Computer & Instructional Technologies Symposium, 22-24 Fırat University, ELAZIĞ- TURKEY, September 2011.
  • KARAMUSTAFAOĞLU O. “Fen Ve Teknoloji Öğretmenlerinin Öğretim Materyallerini Kullanma Düzeyleri: Amasya İli Örneği”, AÜ . Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 2006, ss. 90- 101.
  • KESKİN, Y. “DKAB Bölümleri Öğrencilerinin Bilgisayar Ve İnternet Kullanma Durumları Ve Yeterlikleri” Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi [2011] sayı: 30, ss.211-233.
  • KORKMAZ, M. Din Öğretimi Teknolojisi Ve Materyal Geliştirme, TEZMER Baskı, Kayseri 2014.
  • KURU O. ve diğ. “İlköğretim Öğretmenlerinin Öğretim Sürecinde Materyal Kullanımına İlişkin Tutumları”, 9th International Educational Technology Conference (IETC2009), Ankara, Turkey, 2009, ss.738.744.
  • METİN, M. ve diğ. “Öğretmen Adaylarının Öğretim Teknolojilerine Yönelik Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Kastamonu Eğitim Dergisi Cilt:21 No:4 (Özel Sayı) Ekim 2013 ss.1345-1364.
  • MEB- İlköğretim Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi (4, 5, 6, 7 Ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı Ve Kılavuzu, MEB Yay. Ankara, 2010.
  • ÖZDEMİR, M. İlköğretim Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin DKAB Derslerinde Öğretim Materyali Hazırlama ve Kullanma Durumu”, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Din Eğitimi Bilim Dalı, Sivas 2010.
  • ÖZGAN, V. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Bilgisayar Destekli Eğitime İlişkin Tutumları ve Bu Tutumları Etkileyen Faktörler –Edirne Örneği-” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa 2000.
  • SELÇUK, M. Çocuğun Eğitiminde Dini Motifler, İkinci Baskı, TDV Yay. Ankara 1991.
  • EFEROĞLU, S. “ Öğretmen Yeterlikleri Ve Mesleki Gelişim”, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, 58, 2004, ss.40-45.
  • ŞİMŞEK, N. Öğretim Teknolojileri Kullanımı ve Materyal Geliştirme (Uygulama Örnekleriyle), Asil Yay. Dağ., Ankara 2007.
  • TARMAN B.- Baytak, A “Teknolojinin Eğitimdeki Yeni Rolü: Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Bakış Açıları”, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2011 10(2), 2011, ss.891-908.
  • TOSUN, C. Din Eğitimi Bilimine Giriş, PegemA Yay., Ankara, 2005.
  • UÇAR, M. (1999). İlköğretimde Ders Araç-Gereçlerinin Kullanımı Konusunda Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3. http://www.egitim.aku.edu.tr/mucar.htm E.T. 01.10.2014
  • YAPICI Ü.- Hevedanlı, M. “Biyoloji Öğretimine Yönelik Geliştirilen Materyallerin Değerlendirilmesi” Gaziantep University Journal of Social Sciences, 12(2) Technology Special Issue 2013, ss.307-314.
  • YAŞLI, M.E. “Ortaöğretim Kurumları 9. Ve 10. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Nitelikli Materyal Ve Verimliliğe Olan Etkisi (Konya İl Merkezi Örneği)”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Din Eğitimi Bilim Dalı, Konya – 2007.
  • YAVUZ S.- Coşkun, A.E.“Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinin Eğitimde Teknoloji Kullanımına İlişkin Tutum Ve Düşünceleri” H. Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 2008,ss. 276-286.
  • YEMENİCİ, H. Etkin Din Eğitiminde Görsel Öğretim Etkinlikleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Ve Din Bilimleri Anabilim Dalı (Din Eğitimi), Ankara, 2007.
  • YORULMAZ, B. “Teknoloji Destekli Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Derslerinin Öğrenci Başarısı ve Kalıcılığına Etkisi”. Değerler Eğitimi Dergisi, 3 (10), 2005, ss.111-136.