YATIRIM ARACI OLARAK KIYMETLİ METALLER: KIYMETLİ METALLERİN FİYATINI ETKİLEYEN UNSURLAR VE KIYMETLİ METALLERDE NEDENSELLİK İLİŞKİSİ

Altın, gümüş, paladyum ve platin gibi kıymetli metaller antik dönemlerden günümüze kadar insan hayatında hem ödeme aracı hem de tasarruf aracı olarak kullanılmıştır. Piyasaların modernleşmesi ve gelişmesi ile birlikte, yatırımcılar tarafından portföylerine dahil edilmesi mümkün finansal varlık özelliklerini pekiştirmişlerdir. Özellikle savaş ve ekonomik veya siyasal kriz dönemlerinde kıymetli metallerin yatırım aracı olarak portföyde arttığı ve buna bağlı olarak fiyatlarının yükseldiği görülmüştür. Böylece kıymetli metaller ile ekonomik aktiviteler arasındaki ilişki son yılların dikkat çeken konularından birisi haline gelmiştir. Araştırmada Gregory Hansen Eşbütünleşme testi ile değişkenler arasında uzun dönem ilişkisi olup olmadığı incelenecektir. Ayrıca birim kök testleriyle, optimum gecikme uzunluğu hesaplamalarıyla ve Granger tabanlı Toda-Yamamoto nedensellik analizi ile değişkenler arasındaki ilişki ortaya konmaya çalışılmıştır.

___

  • Açacak, A., Gülsar, E., & Meriç, E. (2020). Kıymetli Madenlerin Birbirleriyle İlişkisi: Asimetrik Nedensellik. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(1), 10.