ULUSLARARASI TİCARETTE DENİZ TAŞIMACILIĞININ LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİSİ

Devletlerin lojistik performanslarının başka devletlerle karşılaştırılması ve bu karşılaştırma neticesinde iyileştirme yapılması gereken alanların hangileri olduğunu öğrenmek önemli bir durum haline gelmiştir. Ülkelerin lojistik altyapılarının gelişmişlik seviyelerini göstermek için ülkelerin Lojistik Performans İndeks (LPI) değerleri dikkate alınmaktadır. LPI’nin ortaya çıkmasına katkı sağlayan alt başlıkları ile bu endeksin ortaya çıkmasını sağlayan değerlendirmeleri Türkiye'nin uluslararası ticarette kullandığı taşıma çeşitlerinin etkisi ile alakalı da bilgi sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Lojistik Performans Endeksi (LPI) verileri ışığında Türkiye’nin uluslararası ticaret kapasitesine etki sağlayan problemlerin neler olduğunu ve hangi alanların geliştirilmesi gerektiğini özellikle de denizyolunun lojistik performansa etkisini incelemektir.

THE EFFECT OF SEA TRANSPORTATION ON LOGISTICS PERFORMANCE IN INTERNATIONAL TRADE

It has become an important situation to compare the logistics performances of states with other states and to learn which areas need improvement as a result of this comparison. Logistics Performance Index (LPI) values of the countries are taken into account in order to show the level of development of the logistics infrastructures of the countries. The subtitles that contributed to the emergence of the LPI and the evaluations that led to the emergence of this index also provide information about the impact of the types of transportation used by Turkey in international trade. The aim of this study is to examine the problems that affect Turkey's international trade capacity in the light of Logistics Performance Index (LPI) data, and which areas should be improved, especially the effect of sea transport on logistics performance.

___

  • ACAR, Ö. F. ve ACAR, S., (2020), “A Preliminary Investigation of Digital Hoarding Behaviors of University Executives”, European Journal of Digital Economy Research (EJDER), 1, 27-44.
  • ACAR, Ö. F. ve ÇETİNCELİ, K. (2020). “Uluslararası Ticarette Taşıma Türlerinin Türkiye'nin Lojistik Performans Endeksine Etkisi ve İş Yapma Kolaylığı Endeksi İlişkisi”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7 (3), 887-905.
  • AKA, A. ve ÜRÜNAL, A. A. (2018). "Türkiye’de Dış Ticaret Uygulamaları: 4458 Sayılı Gümrük", Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 7(13), 154-170.
  • BAYRAKTUTAN, Y. ve ÖZBİLGİN, M. (2015). "Lojistik Maliyetler ve Lojistik Performans Ölçütleri", Maliye Araştırmaları Dergisi, 1 (2), 95-112.
  • BJØRNLAND, D., HERNES, T. ve OMTVEDT, P. (2002). "Structural Changes In The Organisation Of World Trade And Implications For The Shippin Industry", BI Norwegian School of Management. Oslo.
  • CENGİZ, H. ve ÇETİNCELİ, K. (2020). “Türkiye ve BRICS Ülkelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişlik Endeksleri İle Lojistik Performans Endekslerinin Karşılaştırılması”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (38), 165-185.
  • ÇATUK, C., AYDIN, K. ve ATALAY, E. (2019). "Uluslararası Ticarette Karayolunun Lojistik Performansına Etkisi", Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (4), 120-125.
  • D’ALEO, V. (2015). The Mediator Role Of Logistic Performance Index: A Comparative Study, Journal of International Trade, Logistics and Law, 1(1), 1-7.
  • ERKAN, B. (2014). "Türkiye'de Lojistik Sektörü ve Rekabet Gücü", ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi (ASSAM-UHAD,) Sayı:1, 45-66.
  • GÖK KISA, A. C. ve AYÇİN, E. (2019). “OECD Ülkelerinin Lojistik Performanslarının SWARA Tabanlı EDAS Yöntemi ile Değerlendirilmesi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 301-325.
  • KARA, M., TAYFUR, L. ve BASIK, H. (2009). "Küresel Ticarette Lojistik Üslerin Önemi ve Türkiye", Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (11), 69-84.
  • KUCUKEFE, B. ve GÜROL, P. (2019). Evaluatıon Of Turkey Based On Logıstıc Performance Index Of Other Countrıes Exportıng Goods And Servıces To Major Export Countrıes Of Turkey. Sosyal Bilimler Metinleri, 2019 (2), 1-6.
  • T.C. TİCARET BAKANLIĞI, "Dış Ticaret Verileri", http://ticaret.gov.tr/istatistikler/bakanlik-istatistikleri/gumruk-istatistikleri/dis-ticaret-verileri (Erişim tarihi: 11.09.2021).
  • TUNÇ H. ve KAYA M. (2016). "Türkiye'de Lojistik Sektörünün Gelişmesinde Dış Ticaretin Rolü Üzerine Bir Nedensellik Analizi", Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 7 (14), 58-64.
  • TÜİK- TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU, "Dış Ticaret İstatistikleri", http://data.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: 10.09.2021).
  • WORLD BANK, "Logistic Performance Index" https://lpi.worldbank.org/international/scorecard (Erişim tarihi:25.03.2020).
  • YASED-ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ (2012). 2023 Hedefleri Yolunda Bilgi ve İletişim Teknolojiler, İstanbul.
  • ZEYBEK, H., (2019). "Uluslararası Ticarette Demiryolunun Lojistik Performansa Etkisi", Demiryolu Mühendisliği Dergisi, (9): 79-90.