MUHASEBE EĞİTİMİ ALMAKTA OLAN ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYONLARI VE MUHASEBE BÖLÜMÜNÜ TERCİHLERİNİN İRDELENMESİ

Bu çalışmanın amacı ön lisans ve lisans düzeyinde muhasebe eğitimi almakta olan öğrencilerin muhasebe bölümüne yönelik motivasyonlarını irdeleyerek, muhasebe bölümü tercihinde etkili olan faktörlerin motivasyonları üzerindeki etkilerini belirlemektir. Süleyman Demirel Üniversitesi Muhasebe eğitimi alan öğrenciler üzerinde yapılan araştırmanın verilerinin elde edilmesinde anket tekniğinden yararlanılmıştır. Değerlendirmeye alınan toplam 960 anketin analiz sonuçlarına göre; öğrencilerin muhasebe bölümü tercihlerinde muhasebe mesleğinin cazibesi, meslek lisesi ve bilinç dışı olmak üzere 3 faktörün etki ettiği ve muhasebe mesleğinin cazibesi boyutunun öğrenci motivasyonu üzerinde güçlü bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan öğrencilerin motivasyonlarının cinsiyete ve öğretim türüne göre farklılaşmadığı, mezun oldukları lise, öğrenim gördükleri okul türü ve muhasebe bölümünü isteyerek tercih edip etmedikleri değişkenlerine göre farklılaştığı ortaya konulmuştur.

MOTIVATION OF ACCOUNTING STUDENTS AND EXAMINATION OF THEIR PREFERENCE OVER ACCOUNTING DEPARTMENT

The purpose of this study is to determine the motivations of the students who are studying accounting at undergraduate and graduate level by examining their motivations towards the accounting department and to assess effects of the factors that have influence over department choice on student motivation. Survey technique was used in obtaining the data of the research done on the students who are in accounting education at Süleyman Demirel University. According to the results of the analysis of 960 surveys taken into consideration, it was determined that 3 factors affect the students choice of the profession -the attractiveness of the accounting profession, occupational high school and unconscious choice- and that the attractiveness dimension of the accounting profession was a strong influence on the student motivation in the preferences of the students in the accounting department. On the other hand, it has been revealed that the motivations of the students do not differ according to the type of sex and education, they differ according to the variables, such as high school, graduated school type and students own preference over accounting department.

___

  • ALBEZ, A. ve Bilici, N. (2012). “Meslek Yüksekokulu Muhasebe Öğrencilerinin Mesleğe Bakış Açıları: Atatürk Üniversitesinde Bir Araştırma”, Atatürk Üniversitesi SBE Dergisi, 16(3): 383-398.
  • ATMACA, M. ve Çoşgun, N. (2014). “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne Bağlı Meslek Yüksek Okullarında Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Motivasyonlarının ve Beklentilerinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma, Çankırı Karatekin Üniversitesi”, İİBF Dergisi, 4(1):167-184.
  • BOLAY, S.H. (2011). “Çağdaş Üniversitelerde Neler Önem Kazanmaktadır”, Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Cilt1, Sayı 3:106.
  • ÇOŞKUN N. (2013). Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Motivasyonlarının ve Beklentilerinin Değerlendirilmesi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine Bağlı Meslek Yüksekokullarında Bir Uygulama, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • ÇAKIR, N., Canbaz, S. ve Gümüş, S. (2014). “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Muhasebe Eğitimindeki Algı ve Beklentilerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Uzunköprü MYO örneği, Uluslararası Hakemli Pazarlama ve Pazar Araştırmaları Dergisi, Yaz Dönemi, 2(1): 78-94.
  • ÇELİKKAYA, H. (2006). “Eğitim Bilimlerine Giriş” , Alfa, 3. Basım, Eylül, İstanbul.
  • EREŞ, F. (2007). “Eğitim Bilimine Giriş”, Maya Akademi, Ankara.
  • ILGAZ, Y. (1997). ”Muhasebe Eğitimi Kalitesinin Meslek İmajına Etkisi”, SPK, Yayın:68, Ankara.
  • KANDEMİR, T., Kardeş, Z. ve Baykut, E. (2016). “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Muhasebe Eğitimine Bakış Açıları: Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Örneği”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(2): 133-151.
  • KEENAN, K. (1996). “Yöneticinin Kılavuzu Motivasyon”, Remzi Kitabevi, Eylül, İstanbul.
  • KIZIL, C. ve Gencer, K. (2016) “Muhasebe Dersi Alan Öğrencilerin Başarısına Etki Eden Faktörlerin Tespiti: Yalova Üniversitesinde Bir Uygulama”, Siyasal Bilimler Fakültesi Dergisi: 67-110
  • ŞENGEL, S. (1999). “Almanya’da Muhasebe Eğitimi Baden-Württemberg Eyaleti Stuttgart-Hohenheim Üniversitesi Uygulaması”, Anadolu Üniversitesi SBE, Eskişehir.
  • SIMPSON, W. (2001). “Yöneticiye Notlar Dizisi”, Ankara.
  • TOROSLU, M.V. (2012). “Muhasebe teorisi”, Adalet Yayınevi, Ankara.
  • YILDIRIM, O. ve Dalgeç, A. (1993). “Türkiye XIII Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Küreselleşme ve Muhasebe Eğitimi”, 20-22 Mayıs 1993, Çeşme İzmir.
  • YÜREKLİ, E. (2017). “Pamukkale Üniversitesi Honaz Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Muhasebe Eğitimine ve Mesleğe Bakış Açılarının Araştırılması”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Mart,19(1):319-339.
  • ZAIF, F. ve Ayanoğlu, Y. (2007). “Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye’de Bir İnceleme”, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 9/1: 115-136.
  • ZEYTİNOĞLU, E. (2012). “Muhasebe Bölümü Öğrencilerinin Motivasyonu ve Beklentileri Üzerine Bir Araştırma: Dumlupınar Üniversitesi Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-0603
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

YUNANİSTAN’IN DEVLET VE KAMU YÖNETİMİ YAPISI

Ahmet TUNC, Emre Baran PAK

BİR KAMU POLİTİKASI OLARAK STRATEJİK PLANLAMA VE ÜNİVERSİTELERDE UYGULAMA: AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ FARKLI KUŞAKTAKİ ÜNİVERSİTELERİN MİSYON VE VİZYONLARI ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME

Naif Fıratcan ÇINAR, Alper TÜTÜNSATAR

GÜNEY KORE’NİN BÜYÜME SÜRECİNDE İNOVASYONUN ROLÜ: EKONOMETRİK BİR ANALİZ 1984-2015

Bekir OGUZTURK, Ferhat ÖZBAY, Ceren PEHLİVAN

DESTİNASYON SLOGANLARINDA KULLANILAN TEMALARIN ANALİZİ

Sine ERDOĞAN MORÇİN, Didar BUYUKER İŞLER

HAMİLE KADINLARIN SOSYAL MEDYA KULLANIMI VE SATIN ALMA KARARLARI İLE İLİŞKİSİ: MERSİN’DE BİR ARAŞTIRMA

Cansu TOR KADIOĞLU, Ayşe ŞAHİN

SOSYAL MEDYA VE SPOR PAZARLAMASI İLİŞKİSİ TARAFTAR TUTUMLARINI BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: BEŞİKTAŞ SPOR KULÜBÜ ÖRNEĞİ

Ömer AKKAYA, Muammer ZERENLER

ANKARA’NIN GÖÇMEN TÜRKMENLERİ

Aysun (YEMEN) ÖCAL, Üzeyir ÖLMEZ, Serap ORUÇ

HAVALİMANI KARBON AKREDİTASYONU SÜRECİ UYGULAMALARININ İYİLEŞTİRİLMESİNDE HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİNİN KULLANILMASI

Pınar GÖKTAŞ, Cenk ÖZLER

SİYASİ PARTİ LİDERLERİNİN SOSYAL MEDYA KULLANIMININ GENÇ SEÇMENLER İÇİN ÖNEMİ: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

Sonay AYDIN, Sunay GÜLSOY

ÖRGÜTSEL DEMOKRASİNİN ÖRGÜTSEL ADALET VE ÖRGÜTSEL DESTEK ALGILARI ÜZERİNE ETKİLERİ: OTEL ÇALIŞANLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

İsmail BAKAN, Bilge GÜLER, Ergün KARA