İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN İŞ TATMİNİ ÜZERİNE ETKİSİ: ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Çalışanların fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden kendilerini iyi ve güvende hissetmelerini sağlayan, işin insana ve insanın işe uymasını amaçlayan iş sağlığı ve güvenliği konusu gün geçtikçe işgören, işveren ve toplum açısından önem kazanmaktadır. Çalışma ortamının sağlıklı ve güvenli olması, işletmedeki iş kazaları ve meslek hastalıkları risklerinin azaltılması, çalışanların işteki doyumunun, verimliliklerinin, motivasyonlarının artırılmasını sağlamaktadır. İşletmelerin son zamanlarda en önem verdikleri unsur çalışanlarını sağlıklı ve güvenli bir ortamda istihdam etmektir. Çünkü insan aslında çalışma yaşamının ne büyük sermayesi olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle çalışanların iş görme edimini yerine getirdikleri alanlarda sağlıklarını ve güvenliklerini koruyup, onların iş tatminini arttıracak insan kaynakları uygulamalarına ağrılık verilmesi kaçınılmaz bir durumdur. Araştırma bulguları ile “İş sağlığı ve güvenliği ile iş tatmini arasında ve İş sağlığı ve güvenliğinin alt boyutları ile iş tatmini arasında ilişki olduğu” ve “Çalışanların demografik özelliklerine göre iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği alt boyutları ve iş tatmini puanlarının farklılaştığı” ortaya çıkarılmıştır.

___

  • BALOĞLU, C. (2014). ‘İşverenlerin İş sağlığı ve Güvenliği Yükümlülükleri ve Aykırılık Hallerinde Uygulanacak Yaptırımlar’, Kamu-İş Dergisi, 13 (2), 100- 125.
  • BEŞİKTAŞ, İ. (2009). İş Tatmini Ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • CHOUDRY, R. M., FANG, D., LİNGARD H. (2000). “Measuring Safety Climate of a Construction Company”, Journal of Construction Engineering and Management, 135 (9), 890-900.