AMERİKAN SİYASİ TARİHİNDE BAŞKANLARIN IMPEACHMENT USULÜ İLE SUÇLANDIRILMASI: JOHNSON, NIXON, CLINTON VE TRUMP ÖRNEKLERİ ÜZERİNDEN ANAYASAL BİR İNCELEME

Tarihsel süreçte Johnson, Nixon, Clinton ve Trump suçlandırmalarını incelediğimizde, impeachment ile ilgili anayasal hükümlerin özgün anlamlarının ne olduğu bağlamında gerek akademik görüş gerekse Hamiltoncı anlayıştan ayrıldığını görmekteyiz. Esasen yetkilerini kötüye kullanan federal görevlerinin Kongre bünyesinde suçlandırılıp mahkûm olmaları suretiyle görevden alınmalarını sağlayan siyasi ve anayasal bir denge ve denetleme mekanizması olarak tasarlanmasına rağmen impeachment usulü, bölünmüş ve yarı-bölünmüş yönetim dönemlerinde Kongre’nin Başkana karşı kullandığı siyasi bir silah hüviyetine bürünmüştür. Impeachment mekanizması ile Kurucuların esas niyeti olan siyasal düzenin başkanın keyfi işlemlerine karşı korunması ve anayasal düzenin muhafaza edilmesi işlevi, zaman içerisinde yerini başkanların sadece Kongre’nin kendisine muhalif parti tarafından kontrol edildiği dönemlerde suçlandırıldığı partizan merkezli bir uygulamaya bırakmıştır. Nitekim suçlandırmanın anayasal dayanağı olan ağır suçlar ve kabahatler ifadesinin anlamı belirsizliğini koruyarak partizan çekişmenin merkezinde olmanın yanında Johnson, Nixon, Clinton ve Trump’a ilişkin suçlandırma süreçlerinin her birinde az ya da çok politik saik göze çarpmaktadır. Söz konusu politik saik sadece sadece suçlandırmayı yapan Kongre üyeleri değil, suçlandırılan Başkanın partisine mensup Kongre üyelerinde de görünmektedir. Mevcut olayda ağır suç veya kabahatin işlenip işlenmediğini takdir etme yetkisinin tamamen Temsilciler Meclisi’nde olması impeachment sürecini politik bir mahiyete büründürmektedir. Yine de impeachment mekanizması, kamu yararına aykırı bir şekilde yetkilerini kötüye kullanan başkanı görevden almanın tek yolu olarak anayasal önemini muhafaza etmektedir.

___

  • BLACK Jr., Charles L. - BOBBITT Philip, Impeachment: A Handbook, Yale University Press, New Haven & London, 2018.
  • BROWN, H. Lowell, High Crimes and Misdemeanors in Presidential Impeachment, Palgrave MacMillan, New York, 2010.
  • BOBBITT Philip, Constitutional Fate: Theory of the Constitution, Oxford University Press, New York & Oxford, 1982.
  • DICKOVICK, J. Tyler – EASTWOOD, Jonathan, Comparative Politics: Integrating Theories, Methods and Cases, 2nd Edition, Oxford University Press, Oxford, 2016.
  • EREN, Abdurrahman, Anayasa Hukuku Dersleri: Genel Esaslar – Türk Anayasa Hukuku, 3. Bası, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2021.
  • FARRAND, Max, The Records of the Federal Convention, Vol. II, Yale University Press, New Heaven, 1911.
  • FISHER, Louis - HARRIGER, Katy J., American Constitutional Law, 11th Edition, Carolina Academic Press, Durham/North Carolina, 2016.
  • FRANKLIN, Daniel P. – CARESS, Stanley M. – SANDERS, Robert M. – TARATOOT, Cole D., The Politics of Presidential Impeachment, State of New York University Press, Albany, 2020.
  • GÖZLER, Kemal, Anayasa Hukukunun Genel Teorisi: Cilt I, 2. Bası, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa, 2020.
  • HERINGA, Aalt Willem, Constitutions Compared: An Introduction to Comparative Constitutional Law, 6th Edition, Eleven, Den Haag, 2021.
  • HIRSCH, Alan, Impeaching the President: Past, Present, and Future, City Lights Books, San Francisco, 2018.
  • HORST Patrick, “The Politics of Removal: The Impeachment of a President”, Mobilization, Representation, and Responsiveness in the American Democracy, Ed. Michael T. Oswald, Palgrave Macmillan, Cham, 2020.
  • METİN, Yüksel, Başkanlık Sistemi: Amerika Birleşik Devletleri ile Latin Amerika Ülkelerinin Mukayesesi, Hukuk Yayınları, Ankara, 2017.
  • VILE, John R., A Companion to the United States Constitution and Its Amendments, 5th Edition, Praeger, Santa Barbara/Denver/Oxford, 2010.
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-7129
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

AVRUPA SAVCILIĞI VE BU KURUMUN BAKMAYA YETKİLİ OLDUĞU SUÇLAR

Orbay Bahri ULGAR

KARŞILIKSIZ ÇEKLERDEKİ HUKUKÎ VE CEZAİ SORUMLULUĞUN TÜRK VE RUS TİCARİ MEVZUATI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Nazim AKSOY, Mehmet SÜRÜCÜ

COMPARING THE ERA OF AMERICAN McCARTHYISM TO THE POST-MODERN TURKISH MILITARY COUP OF FEBRUARY 28th, 1997

Fatih ÖZTÜRK

CEZA HUKUKU İLKELERİNİN DİSİPLİN HUKUKUNDA UYGULANABİLİRLİĞİ

Burç Volkan ZOR

TÜRKİYE’NİN “ANAYASAL ZORLAMA” İLE SINANMASI

İsmail YÜKSEL

“HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN” İLE İDDİA VE SAVUNMANIN GENİŞLETİLMESİ VE DEĞİŞTİRİLMESİ YASAĞI HAKKINDAKİ DEĞİŞİKLİĞİN ÖN İNCELEMEYE ETKİSİ

Volkan ÖZÇELİK

KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARINDA KİRA BEDELİNDE ARTIŞA İLİŞKİN 7161 SAYILI KANUN’LA GETİRİLEN DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Mehmet AKÇAAL

ÜÇÜNCÜ KİŞİNİN GERÇEĞE AYKIRI İTİRAZDA BULUNMASI NEDENİYLE İCRA VE İFLÂS KANUNU’NUN 89/4 HÜKMÜ UYARINCA AÇILACAK TAZMİNAT DAVASININ BELİRSİZ ALACAK DAVASI ŞEKLİNDE AÇILIP AÇILAMAYACAĞI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Efe DIRENİSA

JANDARMA TEŞKİLATI ÖZELİNDE CEZA HUKUKU GENEL HÜKÜMLERİ İLE CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU KURALLARININ KOLLUK DİSİPLİN HUKUKUNDA UYGULANABİLİRLİĞİ

Yusuf KARADENİZ

YÜRÜTME ORGANININ KANUN YAPIM SÜRECİNE ETKİSİ BAKIMINDAN TÜRK ANAYASALARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Ayşe YAMAN KAPLAN