Parçacık Hızlandırıcıları ve Türk Hızlandırıcı Merkezi (THM) Projesi

Hızlandırıcı teknolojileri günümüzdeki en kritik teknolojilerin başında gelmektedir. Gerek nükleer yapının incelebilmesi gerekse birçok uygulamanın gerçekleşmesinde önemli olan nükleer reaksiyonlar bir parçacığın hızlandırılması ile mümkündür. Bu amaca yönelik olarak günümüzde yarısı hastanelerdeki radyoterapi uygulamalarında olmak üzere yaklaşık olarak 30.000 hızlandırıcı mevcuttur. Hızlandırıcıların sağlık alanı dışında parçacık fiziği, nükleer fizik, biyoteknoloji ve nanoteknoloji, genetik, malzeme, endüstri, metroloji, çevre, kimya, ilaç, maden, enerji, savunma, uzay, eğitim, iletişim vb alanlarda araştırma, eğitim ve uygulama amacıyla kullanılmaktadırlar. Ülkemizde hastanelerde hızlandırıcı yaygın olarak kullanılmasına rağmen araştırma amaçlı olarak kurulu bir merkez bulunmamaktadır. Türk Hızlandırıcı Merkezi (THM) bu anlamda önemli bir açığı kapatacaktır. Bu çalışmada hızlandırıcıların temel prensipleri kullanım alanları özetlenerek Türk Hızlandırıcı Merkezi hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Particle Accelerators andTurkish Accelerator Center (TAC) Project

Accelerator technologyone of themostcriticaltechnology. Nuclear reaction which can be used either nuclea rstructure or some other application is possible accelerating a particle. For this purposes there are about 30.000 accelerator some of them used in hospital for cancer treatment. Apart from health sector accelerator are used in particle physics, nuclear physics, biotehnology and nanotechnology, genetic, material science, industry, metrology, environment chemistry, pharmacology, mine energy, defence education communication etc research and applications. In Turkey even there are some center in hospital to be used in treatment for research there is no center. Turkish Accelerator center will play an important role for this purposes. In this study basic parameters and application fields of accelerator will be given and Turkish Accelerator Center will be detailed

___

  • Demir N.,Z.N.Demirci, İ.Akkurt 2013. Monre Carlo Simulations
  • BremsstrahlungPhotonYieldsfromThinTargetswithEl ectronBeamsBetween RadiationEffectsandDefects in Solids. 168-5 10 of and 40 MeV. Yavaş Ö., 2013. Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi. http://thm.ankara.edu.tr.