Aonidiella aurantii (Hemiptera: Diaspididae) ile Bulaşık ve Temiz Turunçgillerin Salgıladıkları Uçucu Organik Bileşiklerin Belirlenmesi

Bu araştırmada, temiz ve kırmızı kabuklubit (Aonidiella aurantii (Maskell) (Hemiptera: Diaspididae)) ile bulaşmış olan turunçgiller tarafından salgılanan uçucu organik bileşikleri belirlenmek için, gaz kromatografisi (GC) ile birleşmiş olan Katı faz mikro ekstraksiyon  (HS-SPME) kullanılarak, biyolojik mücadelede kullanılan çekici ve uzaklaştırıcıların belirlemesine odaklanılmıştır. Bu araştırmada A. aurantii ile bulaşık ve bulaşık olmayan turunçgil bitkilerinde ortaya çıkan kimyasal bileşikler saptanmış ve  >80 VOCs (uçucu organik bileşikleri) belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre bunlardan dört tanesinin (Limonene, β-Ocimene, p-Cymene ve γ-Terpinene) A. aurantii bulaşması ile arttığı gözlenirken; dört tanesinde (Farnesene, β- Elemene, β-Bisabolene ve Nerol) azalma gözlenmiştir.

___

  • [1] Anonim, 2007. Tarımsal Yapı, 2004. (Üretim, fiyat, değer). T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu Yayını, Ankara, 547s.
  • [2] Anonim, 1991. Integrated Pest Management for Citrus. University of California, Statewide integrated pest management Project, Division of Agriculture and Natural Resources, Publication 3303, 145p.
  • [3] Kansu, İ. A., Uygun, N., 1980. Doğu Akdeniz Bölgesinde Turunçgil Zararlıları ile Tüm Savaş Olanaklarının Araştırılması. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 141, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler, 33, 63 s.
  • [4] Tunca, H., Kılınçer, N., Özkan, C., 2011. Bitkiler, Herbivorlar ve Doğal Düşmanlar Arasındaki Trofik İlişkiler Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 3(2), 37-45.
  • [5] Kasali, A.A., Lawal, O.A., Abanikannda, O.T., Olaniyan, A.A., Setzer, W.N., 2010. Citrus Essential Oil of Nigeria Part IV: Volatile Constituents of Leaf Oils of Mandarins (Citrus Reticulata Blanco) From Nigeria. Records of Natural Products, 4(3), 156-162
  • [6] Azam, M., Jiang, Q., Zhang, B., Xu, C., Chen, K., 2013. Citrus leaf volatiles as affected by developmental stage and genetic type. International journal of molecular sciences, 14(9), 17744-17766.
  • [7] Flamini, G., Tebano, M., Cioni, P. L., 2007. Volatiles Emission Patterns of Different Plant Organs and Pollen of Citrus limon. Analytica Chimica Acta, 589, 120–124.
  • [8] Mohammed, K., Agarwal, M., Mewman, J. Ren, Y., 2017. Optimization and Validation for Determination of VOCs from Lime Fruit Citrus aurantifolia (Christm.) with and without California Red Scale Aonidiella aurantii (Maskell) Infested by Using HS-SPME-GC-FID/MS. World Academy of Science, Engineering and Technology, International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 9(7), 771-775.
  • [9] Cevallos‐Cevallos, J.M., García‐Torres, R., Etxeberria, E., Reyes‐De‐Corcuera, J.I., 2011. GC‐MS Analysis of Headspace and Liquid Extracts for Metabolomic Differentiation of Citrus Huanglongbing and Zinc Deficiency in Leaves of Valencia Sweet Orange from Commercial Groves. Phytochemical Analysis, 22(3), 236-246.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7688
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Tohum Bahçelerine ait Kızılçam (Pinus brutia) Fidanlarının Bazı Morfolojik, Fizyolojik ve Biyokimyasal Özelliklerinin Araştırılması

Neslihan Zahide GÖKÇE ÖZTÜRK, Ayşe DELİGÖZ

Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (<i>Zea mays saccharata</i> Sturt.) Taze Koçan Verimi ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

Yudum BURCU, İlknur AKGÜN

Lenfoma-Lösemi Hücre Hatlarında Transkripsiyon Faktörü ELK-1 ve ELK-1 Hedef Genlerinin Ekspresyon Profili

Hande AKALAN, Duygu YAŞAR ŞİRİN

Yapıştırılmış Kompozitlerin Ayrılma Mukavemeti ve Eğilme Özelliklerinin İncelenmesi

Canan SARIÇAM, Fatma KALAOĞLU

İki Boyutlu Galyum Nitrat Üzerinde Platin Adsorpsiyonu ve Difüzyonu

Fatih ERSAN

Contex Free Grammer For Turkish

İLKNUR DÖNMEZ, Eşref ADALI

Doğu Akdeniz’in Kabuk Yapısı ve Sismik Hız Dağılımının Üç Boyutlu Sismik Tomografi ile Belirlenmesi

Şakir ŞAHİN, Canan ÇİFTÇİ, Mahmut OKYAR, Erdinç ÖKSÜM

Bakır(II) Tiyosiyanatın Pirazin ve Piridin Komplekslerinin Sentezi, Termal Kinetik Analizi ve DFT Hesaplamaları

Erdal EMİR, Hasan NAZIR, Nurcan ACAR, Emine Kübra İNAL, Orhan ATAKOL, Arda ATAKOL

Dahili Membran Reaktörde Kullanılmak Üzere Yüksek Performanslı Polivinil Alkol Membran Üretimi ve Etanol-Propiyonik Asit Esterleşme Reaksiyonunda Uygulaması

Filiz UĞUR NİGİZ

A Navigation Framework with Map Support for Developing Desktop Applications

ÖZGÜN YILMAZ