Endüstriyel Bir Taşıma Sisteminde Alternatif Sistemlerin ve Enerjilerinin Karşılaştırılması

Günümüzde işletme maliyetlerini etkileyen en büyük gider kalemlerinden birisi taşıma ve nakliye harcamalarıdır. Özellikle Akdeniz Bölgesi ve Isparta çevresi düşünüldüğünde maden işletmelerinin fazlalığı, mermer ocaklarının ihracata olan katkısı da hesap edildiğinde bu konuda bir maliyet düşürme çalışmasını zorunlu kılmıştır. Bugün çevremizde açılan ocakların jeolojik konumuna baktığımızda dağlık bölgeler, engebeli alanlar, ulaşımın zor veya hiç olmadığı kesimlerde yer almaktadır. Bu durum, mevcut işletmeler ve yeni açılacak olan işletmelerde büyük bir zorluk yaratmaktadır. Kurulmak istenen maden ocağının ulaşıma elverişli olması için yapılan yol yatırımları ne yazık ki maliyeti büyük ölçüde arttırdığı gibi kesilen ağaçlar ve oluşturulan yollar da hesap edildiğinde ekolojik sisteme verdiği zarar da yadsınamaz. Sadece yol yapım sürecinde verilen zarardan ziyade yolun tamamlanmasının ardından ocaktan çıkarılan hammaddenin nakliyesi kısmında kullanılan yük taşıma araçlarının içten yanmalı motorlarından çıkan emisyon gazları da çevreye büyük ölçüde zarar vermektedir. Bu araçlarda kullanılan akaryakıt her geçen gün ekonomik olarak dışa bağımlılığı da arttırmakta olan bir negatif durumdur. Tüm bu etkenler düşünüldüğünde ocaklardan çıkarılan ham maddenin taşınması için çevreye daha duyarlı ve giderleri azaltarak maliyeti düşürecek alternatif bir sistemin ortaya konması elzem hale gelmiştir. Bu çalışmada mevcut taşıma sistemlerine alternatif bir taşıma sistemi araştırılmış ve bu sisteminin enerji maliyetleri, alternatif enerji kaynaklarıyla beslenmesi durumunda ortaya çıkacak maliyet tablosu değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerden sonra olası mantıklı çözümler sunulup tartışılmıştır.

___

  • [1] İmrak C.E., Gerdemeli İ., 2000. Asansörler ve Yürüyen Merdivenler, Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • [2] İmrak C.E., Gerdemeli İ., 2000. Transport Tekniği. Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • [3] Kurbanoğlu, C., 2001. Transport Tekniği. Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • [4] Demirsoy, M., 2005. Transport Tekniği, Cilt 2. Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • [5] Cürgül, İ., 2010. Taşıma Tekniği. Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • [6] Uzmay, İ., Yıldırım, Ş., 2005. Taşıma Tekniği. Ufuk Kitabevi Yayınları, Kayseri.
  • [7] Sensoy, S. 2014. Mermerlerin Ağırlıkları Nasıl Hesaplanır, Mermer Ağırlık Hesaplama. http://dogaldekor.com/blog/mermerlerin – agirliklari – nasil – hesaplanir - mermer-agirlik-hesaplama/ (Erişim Tarihi: 20.10.2014).
  • [8] Göcen, İ. 2012. Kara Ulaşım Araçlarının Karbondioksit Emisyonlarına Eko-Verimlilik Yaklaşımı. https://anahtar.sanayi.gov.tr/tr/ news/kara-ulasim-araclarinin-karbondioksit-co-2-emisyonlarina-eko-verimlilik-yaklasimi/165 (Erişim Tarihi: 20.10.2014).
  • [9] Demir, A. 2011. Bir Litre Benzin Kaç Kg Karbondioksit Emisyonu İçerir. http://www.otoguncel.com/teknik -bilgiler/bir-litre-benzin-kac-kg-karbondioksit-co2 -emisyonu -icerir/ (Erişim Tarihi: 20.10.2014).
  • [10] Anonim, 2015. Güncel Akaryakıt Pompa Fiyatları. İstanbul
  • [11] Yakut, A.K., Köylü, R., Erakuman, K., 2000. Mevcut Merkezi Isıtmada Doğalgaz Dönüşümleri. III. Ulusal T.E.F. Öğrenci Sempozyumu, 1 Haziran 2000, 112-119. Isparta.
  • [12] Karakaş, K., 2002. Doğalgaz ile Elektrik Enerjisi Üretimi ve Ekonomik Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • [13] Anonim, 2015. Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sisteminin Tasarlanması ve Maliyet Hesabı. http://www.elektrikport.com/haber -roportaj /gunes - enerjisi-elektrik-uretim-sisteminin-tasarlan--/4315#ad-image-0 (Erişim Tarihi: 20.02.2015).
  • [14] Ateş, M. C., Çalışkan, H., Sınmaz, A., Halis, M., 2013. Rüzgar ile Nükleer Santrallerin Yatırım Fisibilitesi Yönünden Karşılaştırılması. http://www.elektrikport.com/ teknik -kutuphane / ruzgar -ile-nukleer-santrallerin-yatirim - fisibilitesi - yonunden –karsilastirilmasi /6845#ad-image-0 (Erişim Tarihi: 20.02.2015).
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7688
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Reaction Cross Section Calculations in Neutron Induced Reactions and GEANT4 Simulation of Hadronic Interactions for the Reactor Moderator Material BeO

VELİ ÇAPALI, MERT ŞEKERCİ, HASAN ÖZDOĞAN, ABDULLAH KAPLAN

Batı Akdeniz Sahil Kuşağından Toplanan Yonca (<i>Medicago sativa</i> L.) Populasyonlarının Moleküler Karakterizasyonu

Mehmet ÖTEN, Sebahattin ALBAYRAK

Kompleks Koaservasyon Metoduyla Kitosan-Poli (vinil alkol) Duvarlı N-hekzadekan Çekirdekli Mikrokapsüllerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu

Kasım AKSOY, CEMİL ALKAN

Pasinler İlçesi (Erzurum)'nde Şeker Pancarı (Beta vulgaris) Bitkilerinden İzole Edilen Fusarium spp. ve Patojeniteleri

Ömer Faruk KARYAĞDI, CAFER EKEN

Lif Türü ve İplik İnceliğinin Vortex İplik Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi

DEMET YILMAZ, Gizem KAYABAŞI

<i>Tuta absoluta</i> ve <i>Macrosiphium euphorbiae</i>’nin Domates Bitkisinde Dikey Dağılımı

Alime BAYINDIR, Ali Kemal BİRGÜCÜ, İsmail KARACA

Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanallarında Kıyı Kenar Çizgisinin UA ve CBS Teknikleri ile Belirlenmesi, Alanda Karşılaşılan Sorunlar

SERDAR SELİM, Mesut ÇOŞLU, NAMIK KEMAL SÖNMEZ, NİHAT KARAKUŞ

Fonksiyonel Değişimli Ortotropik Plakların Dinamik Tepkisine Kayma Deformasyonu ve Dönel Eylemsizlik Etkilerinin İncelenmesi

ABDULLAH AVEY, MURAT PINARLIK

Kokulu Ardıç (<i>Juniperus foetidissima</i> Wild.) Fidanlarının Morfolojisi, Kök Gelişme Potansiyeli ve Karbonhidrat İçeriği Üzerinde Yetiştirme Sıklığının Etkileri

Şakire ÖZÜBERK, Ayşe DELİGÖZ

Gezgin Satıcı Problemi İçin Merkezden Kenarlara Hipersezgisel Yöntem

Fidan NURİYEVA, Gözde KIZILATEŞ