Kıyısal bölgenin jeolojik ve osenografik kriterlere göre bilimsel ve yasal tanımlarının karşılaştırılması

Bu çalışmada kıyısal bölgenin jeolojik ve oseanografik kriterlere göre bilimsel ve yasal tanımları ve bunların karşılaştırmaları yapılmıştır. Kıyı bölgelerimiz turizm, endüstri, yerleşim ve rehabilitasyon gibi pek çok sebeplerden dolayı büyük bir baskı altındadır. Deniz, doğal ve yapay göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan veya devamı niteliğinde bulunan kıyı bandının doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararına toplumun eşit ve serbest olarak kullanımını sağlamaktadır. Kıyısal ekosistemler sosyal, ekonomik ve ekolojik değerleriyle yeryüzünün öncelikli bölgelerini oluştururlar. Bu bölgeler gelişim alanları için yoğun baskı altındadır. Kıyıların kamu yararına kullanımları yasal zorunludur ve bu arada ekolojik yönden de doğal öğeleri arasındaki karşılıklı iletişimin sağlanması gerekir. Kıyısal ekosistemlerin ekolojik planlama ve yöntemleriyle bu baskı ve stresten kurtarılması gerekmektedir.

The comparition of scientific and legal descriptions of the coastal zone due to geological and oceanographical facts

In this study, the scientific and legal descriptions of Coastal Zone due to geological and oceanographical facts and comparision between these two is done. Our coastal zone is in danger because of tourism, industrial, development, establishments and reorganization, etc. Sea lets natural and artificial lakes and river coasts and the coastal zone whick is affected from these to be protected by taking into care of natural and cultural specialities and the common usage of community by equally and easily. Coastal ecosystem is the priority area with is social, economic and ecological values. These regions are under high pressure by the developping zones. The usage of coast for the public interest is legally forced and communication between the natural intents must be organized ecologially. Coastal ecosystems must be protected from these pressure and stres by ecologic planning and care.

___

Başoğlu, Ş., 1975, İzmir İç Körfezi Hidrografisi ve Sedimantolojisi, Master Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Jeoloji Bölümü, Bornova, 90p.

Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı, 1992, Kıyı Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği, Yayın No 56, Ankara, 32p.

Clark, J.R., 1992, Integrated Managment of Coastal Zones, FAO Fisheries Technical Paper No:327,167p.

Ergin, A., 1994a, Coastal System, The Introduction of Air, Sea and Land, p1- 10, İn: Coastal Zone Managment in the Mediterranean, Med Coast Institute 94, Ankara

Ergin, A., 1994b, Coastal Sediment Transport, p51-58, In: Coastal Zone Managment in the Mediterranean, Med Coast Institute 94, Ankara.

Ergin, A., 1994c, Coastal Engineering, In: Coastal Zone Managment in the Mediterranean, Med Coast Institute 94, Ankara.

Gross, M.G., E. Gross, 1996, Oceanography a View of Earth, Prentice-Hall, New Jersey, 472p.

Kocataş, A., 1993, Oseanoloji, Deniz Bilimlerine Giriş, E.Ü. Fen. Fak. Kitaplar Serisi, No:114, E.Ü. Basımevi, 358p.

Nybakken, J.W., 1988, Marine Biology and Ecological Approach. Harper&Row, Publishers, New York, 514p.

Oceanograph Course Team, 1989, Waves, Tides and Shallow-water Process, (Ed. G. Bearman), The Open University, 175p.

Richard, A.D., 1973, Principles of Oceanography, Adison-Wesley Publishing Company, California, 434p.

Ross, D.A., 1978, Opportunities and Uses of the Ocean, Springer Verlag, New York, 320p.

Sorenson, J.C., ST. McCreary, 1990, Instituonal Arrengments for Managing Coastal Resources and Environments, Renewable resources Information Series Coastal Managment Publication No.1, National Park Service Washington, 194p.

Stowe, K.S., 1979, Ocean Science, John Willey&Sons, New York, 61 Op.

Ünsal, S., 1997, Kıyı Yönetimi Kavramında Yaşanan Evrim ve Kıyı Kullanımı ve Yönetimi Bütünlüğü İlkeleri, p9-14, Türkiye'nin Kıyı ve Deniz alanları I. Ulusal Konferansı Bildiriler Kitabı, (Ed:Özhan, E.), ODTÜ, Ankara, 808p.

Van Der Meulen, F., 1994, Coastal and Marine Systems, Sandy Coast and Dunes, p1-21, in: Coastal Zone Managment in the Mediterranean, Med Coast Institute 94, Ankara.

Weyl, P.K. 1970, Oceanography, An Introduction to the Marine Environment, John Wiley&Sons, New York, 535p.
Su Ürünleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1590
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Aynur Lök