Balıkçılık sektörünün İzmir İli içindeki işleyişi ve güncel sorunları

İzmir İli başlıca balıkçılık merkezleri kuzeyden güneye Dikili, Çandarlı, Aliağa, Foça, Homa Dalyanı ve civan, Güzelbahçe, Urla, Özbek, Mordoğan, Karaburun, Yeni Liman, Dalyanköy, Çeşme, Sığacık, Gümüldür şeklinde sıralanabilir, İzmir İli'nden elde edilen su ürünleri miktarı ise 1995 yılında 10841 ton olarak gerçekleşmiştir. Bölgede balıkçılık faaliyetleri trol, gırgır, kıyı sürütme ağları, kıyı uzatma ağları, kıyı gırgırları, kıyı olta ve paragat takımları ve dalyanlar ile yürütülmektedir. İzmir ili ve civarında üretilen balıkların çoğunun yöresel pazarlarda tüketildiği, geri kalan kısmın İzmir balıkhaline veya alternatif bir balıkhali gibi görünen Güzelbahçe'ye gönderildiği yapılan çalışmalar sonucu anlaşılmıştır.

Fishing sector in İzmir province and its actual problems

Main fishing centers of Izmir province are Dikili, Çandarh, Aliağa, Foça, Homa Lagoon and vicinity, Güzelbahçe, Urla, Özbek, Mordoğan, Karaburun, Yeni Liman, Dalyanköy, Çeşme, Sığacık, Gümüldür from north to south, respectively. Total annual catch was obtained as 10841 tonnes in 1995 from Izmir province. In the region, fishing activities were carried out by trawl, purse seine, beach seine nets, gill nets, fishing lines, long lines, traps etc. Most offish which was obtained from Izmir and vicinity are consumpted in regional markets and the remains are send to central fish market of Izmir and Güzelbahçe.

___

Anon., 1996. Total Fish Production of Izmir Province in 1995 (in Turkish). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İzmir İl Müdürlüğü, Türkiye, 158 s.

Anon., 1998. Fisheries Statistics 1997. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet İstatistik Enstitüsü Matbaası, Ankara, 40s.

Seyis,T., 1999. Fish Market of Izmir (in Turkish). Avlama Teknolojisi ve Balıkçı Gemileri Sempozyumu, 20-22 Ekim, İzmir, 8 s, (unpublished).

Ünal,V., Özekinci.U. ve Akyol, O. 1998. Current Status of Foca Trawl Fishery (in Turkish). III. Su Ürunleri Sempozyumu. 10-12 Haziran 1998, Erzurum-Türkiye, 221-230 ss.
Su Ürünleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1590
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Aynur Lök
Sayıdaki Diğer Makaleler

İki farklı tilapya türü olan Oreochromis aureus ve Oreochromis niloticus ile bunların melezlerinin Çukurova'da havuz koşullarında yetiştirilmesi ve büyüme performansları ile karkas ve besin özelliklerinin karşılaştırılması

SUAT DİKEL

About the presence of genus Pyrophacus Stein,1883 with special emphasis on Pyrophacus vancampoae (Rossignol) wall and dale (Dinophyceae) in Eastern Mediterranean

Neslihan BALKIS, Tufan KORAY

Evolution of shellfish breeding in Varano Lagoon

MUSTAFA TOLGA TOLON, Sergio PELOSİ, Massimo FRACHI, Francesco MAROLLA

Doğadaki kefal balıklarında görülen pasteurellosis salgını

T.Tansel TANRIKULU, HAŞMET ÇAĞIRGAN

Seasonal variation of Diplostomum sp. infection in eyes of Acanthobrama marmid Heckel,1843 in Keban Dam Lake,Elazığ,Turkey

MUSTAFA DÖRÜCÜ, ÜNAL İSPİR

Balıkçılık sektörünün İzmir İli içindeki işleyişi ve güncel sorunları

Hikmet HOŞSUCU, ADNAN TOKAÇ, Tuncay KINACIGİL, ZAFER TOSUNOĞLU, OKAN AKYOL, UĞUR ÖZEKİNCİ, VAHDET ÜNAL

İzmir Körfezine akan dere sedimentlerinin mutajenitesi

MELTEM BOYACIOĞLU, Hatice PARLAK

Kültürü yapılan kuruma karidesi (Penaeus japonicus bate,1888)'nin karapas/total boy ve ağırlık arasındaki ilişkilerin farklı regresyon modelleri altında incelenmesi

GÜREL TÜRKMEN, HÜLYA SAYĞI

Laka Deresi'nin (Bornova,İzmir Türkiye) makro ve mikro algleri

Veysel AYSEL, HÜSEYİN ERDUĞAN, Emre TÜRKER, Fulya AYSEL, Ahmet GÖNÜZ

Trol ağları seçiciliğinin balıkçılık yöntemi açısından değerlendirilmesi

Ejbel ÇIRA, ZAFER TOSUNOĞLU