Su ve Atıksu İdarelerinde Yerli Teknoloji Stratejileri:İSKİ Örneği

İthal sanayi ürünlerini yerlileştirilmek ve orta gelir tuzağını aşmak için sanayi katma değerini 10 yılda iki katına çıkaracak sektörler hükümet tarafından belirlenmiştir. Bu kapsamda 4734 sayılı yasa ve ilgili yönetmeliklerle yerli üretimlere fiyat avantajı sağlanmaktadır. İlgili bakanlık tarafından orta ve yüksek sanayi ürünleri listesi yayınlanmaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği uyum sürecini takip etmektedir. Bu çerçevede çevre ve kamu alımları fasılları açılmıştır. Dolayısıyla yerlileşme konusundaki hükümet kararları ile bu fasıllar arasında bazı çatışmaların yaşanması kaçınılmazdır. Bu çalışmada su ve atıksu sektörlerinde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) öncülüğünde yapılan iki ürün yerlileştirme çalıştayı ele alınmaktadır. Bu çalıştaylarda su ve atıksu sektörlerinde kullanılan kimyasal, plastik, elektrik-elektronik, makine elemanları ve teknolojilerinin milli imkanlarla üretilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır.

Domestic Technology Strategies in Water and Wastewater Administrations: ISKI Practices

In order to produce imported industrial products within the country and to overcome the middle income trap, the sectors that will double the value added of the industry in 10 years are determined by the government. In this context, price advantage is provided to domestic products with the law numbered 4734 and related regulations. A list of medium and high industrial products is published by the relevant ministry. Turkey has followed the European Union harmonization process. Within this framework, environmental and public procurement chapters were opened. Therefore, it is inevitable that there will be some conflicts between EU and Turkey on these chapters. In this study, two product domestic production workshops, which are under the leadership of Istanbul Water and Sewerage Administration (ISKI), are discussed in the water and wastewater sectors. In these workshops, studies were carried out to produce chemical, plastic, electricalelectronic, machine elements and technologies used in water and wastewater sectors with national facilities.

___

  • AB Avrupa Komisyonu (2016) Türkiye Raporu. https://www.ab.gov.tr/files/pub/2016_ilerleme_raporu_tr.pdf
  • AB Avrupa Komisyonu (2016) Türkiye Raporu. https://www.ab.gov.tr/siteimages/pub/komisyon_ulke_raporlari/2018_turkiye_raporu_tr.pdf
  • Akça, Latif; Uluırmak, Abdurrahman. (2014) Avrupa Birliği Uyum Sürecinde Çevre Politikaları ve Uygulamaları. İTÜ Vakıf Dergisi, Çevre dosyası, Temmuz. s. 65. s.36
  • Alagöz, izzet. (2018) Türkiye Enerji Politikaları ve Milli Mühendislik etkimiz. Mimar ve Mühendis. Sayı: 101, Mayıs-Haziran 2018.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı. (2018) Performans Programı.
  • https://www.ssb.gov.tr/Images/Uploads/MyContents/V_20180207150745073679.pdf
  • http://anahtar.sanayi.gov.tr/tr/archive/2018/Mart
  • http://www.tbmendustri.com/scadasu_prm.html
  • https://data.oecd.org/gga/general-government-spending.htm
  • https://dosyalar.kik.gov.tr/genel/Bilgilendirme_Dokumanlari/OrtaveYuksekTeknolojiliSanayiUrunleriListesi.pdf
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Hazırlayan: Orhan Gök) (1977) Ağır Sanayi,. Ankara, Semih Ofset Matbaacılık
  • Söylemez, Ertan. Bir Çalıştayın Ardından. –http://www.suvecevre.com/edergi/19/119/34/