Hastane Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği

Sağlık sektörü yoğun emek isteyen sektörlerdenbirisidir. Doktorlar, eczacılar, diş hekimleri,veterinerler, mühendisler, işletmeciler, temizlik vebakım işçileri, sosyal hizmet uzmanları, diyet vebeslenme uzmanları, hemşireler, ebeler, şoförler vehatta aşçılar sağlık çalışanlarının içindedirler.Bugünkü geniş kapsamlı iş sağlığı anlayışı,çalışanların iyilik haline, iş doyumuna ve yaşamkalitesine kadar uzanan geniş bir disiplindir. Sağlıkçalışanları da bu disiplin içerisinde yer alır.Hastaneler, İş Sağlığı ve Güvenliği'ne İlişkin İşyeriTehlike Sınıfları Tebliği'ne göre "Çok tehlikeli işler"sınıfında değerlendirilmektedir. Bu nedenle; sağlıkçalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları çokyönlü olarak ele alınmalıdır.

Occupational Health and Safety of Hospital Workers

Healthcare sector is one of the sectors that requireintensive labour. Physicians, pharmacists, dentists,veterinarians, engineers, operators, cleaning andmaintenance workers, social workers, nurses,midwives, drivers and even cooks are healthcareworkers. Today's comprehensive approach tooccupational health is a broad discipline extendinginto employees' well-being, job satisfaction, andquality of life. Health professionals also take part inthis discipline. According to Communiqué onWorkplace Occupational Health and Safety RelatedHazard Classes, hospitals are qualified among "verydangerous workplaces". Therefore, occupationalhealth and safety practices for healthcare workersshould be addressed in a multifaceted way.

___

  • 1. Afşar B, Büyükdoğan B. Kadın işgücü disiplinler arası bir bakış. Sf:209-210. Mart, 2016 Gazi kitabevi. Ankara.
  • 2. http://www.isguvenligi.net/iskollari-ve-isguvenligi/saglik-sektorunde-is-sagligi-veguvenligi/1.
  • 3. Meydanoğlu A. Sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği. Balıkesir Sağlık Bil Derg. 2013:2(3);192-199.
  • 4. http://www.ttb.org.tr
  • 5. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/ 04/20110406-3.htm
  • 6. http://www.resmigazete.gov.tr/ Eskiler/2005/08/20050811-6.htm
  • 7. Özkan Ö, Emiroğlu ON. Hastane sağlık çalışanlarına yönelik işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri. C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Derg. 2006:10(3);43-51.
  • 8. Uçak A. Sağlık personelinin maruz kaldığı iş kazaları ve geri bildirimlerinin değerlendirilmesi. Sağlık bilimleri enstitüsü, Yüksek lisans tezi. 2009:18. Afyonkarahisar.
  • 9. http://www.resmigazete.gov.tr/ eskiler/2015/04/ 20150423-3.htm.