Dünyada ve Türkiye'de tütün kontrolünde yeni bir dönem başladı: Tütün kontrolü çerçeve sözleşmesi

İnsanlar tarafından en sık tüketildiĞi bilinen tütün ürünü sigaradır. Günümüzde yaklaşık 1.1 milyar kişinin sigara içtiği söylenmektedir ve bu sayının 2025 yılına kadar 1.6 milyarın üzerinde olması beklenmektedir. Sigara ile mücadele konusunda ulusal yaklaşımlar çok önemlidir. Ancak, böyle küresel bir sağlık sorunu ile mücadelede uluslararası önlemler daha önemli ve etkilidir. Mayıs 2003'te Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) üye olan ülkelerin tamamı "Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesini (TKÇS)"ni oy birliği ile bu amaç doğrultusunda kabul etmiştir. Bu sözleşmeyle birlikte tütün kontrolünde yeni bir dönem başlamıştır.
Anahtar Kelimeler:

Tütün, Türkiye, Sigara içme

The most frequently consumed tobacco product is known to be cigarette. Currently, almost 1.1 billion people are smokers and this number is estimated to be over 1.6 billion until 2025. National approaches are important to struggle with the smoking habit. However, international prevention strategies are more important and effective for such a global health issue. On May 2003, all of the partner countries of World Health Organization (WHO) accepted the Framework Convention of Tobacco Control (FCTC) for this purpose. By this convention, a new period has started on tobacco control.
Keywords:

Tobacco, Turkey, Smoking,

___

  • 1-Polat A. Küreselleşme ve Sigara. Küreselleşme ve Psikiyatri Kitabında (Ed. Kaya B., Ünal S.). TTB Yayınları, Birinci Baskı, Temmuz 2003: 364-368.
  • 2-Koç M. Küreselleşmenin Sosyolojik Boyutu. Küreselleşme ve Psikiyatri Kitabında (Ed. Kaya B., Ünal S.). TTB Yayınları, Birinci Baskı, Temmuz 2003: 52-63.
  • 3-Cunningham R. Smoke and Mirrors. The Canadian Tobacco War. IDRC, Books,Ottowa, Cairo, Dakar, Johannesburg etc. 1996.
  • 4. Barış İ. Tütün Kullanımı Tarihçesi http://www.toraks.org.tr/sub/sigarasiz/TuTuN_KULLANIMININ_TARiHÇESi-l_Baris.pdf (Erişim Tarihi: 25 Aralık 2004).
  • 5-Salgını Durdurmak (Curbing the Epidemics) Dünya BankasıYönetimler ve Tütün Ekonomisi, Dünya Bankası Yayınları, Çeviri Yayın (Çeviri yapan: Taş Ş.), Ofset Baskı, İstanbul, 2001.
  • 6-Assessing Magnitude of the Pandemic in: Educating Medical Students About Tobacco: Planning and Implementation. Ed. Richmond R.
  • 7-Culture and Pharmacology in Culture, Health and Illness. Ed. Cecil G Helman. Fourth Edition. Oxford University Press, 2001.
  • 8-Bilir N. Sigara Kullanımının Kadın Sağlığına Etkileri ve Kontrolü. Toplumsal Cinsiyet, Sağlık ve Kadın Kitabı. Ed. Akın A. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2003, 209-219.
  • 9-Bilir N., Doğan BG., Yıldız AN. Smoking Behavior and Attitudes-Ankara, Turkey. Hacettepe Public Health Foundation and International Development Research Center. Ankara, 1997.
  • 10-Tütün ve Yoksulluk: Kısır Bir Döngü, Dünya Sigarasız Günü 2004 Etkinlikleri Yayınlanmamış Raporu, TC Sağlık Bakanlığı, TC Tütün ve Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, DSÖ.
  • 11- Tütün Çerçeve Sözleşmesi, http ://www.saglik.gov. tr/sb/default.asp?sayfa=detay &id = 881&page=6. Erişim Tarihi: 26 Ağustos 2004.