Doç. Dr. Süha Yağcıoğlu’nun Yaşamı ve Özgün Mesleki Yaklaşımı Üzerine Bir Araştırma

Doç. Dr. Süha Yağcıoğlu tıp alanda eğitim görüp bu süreçte klinik hekimliğin kendisi için uygun olmadığına karar vermesinin ardından yapıcı bir tutumla tıbbın geniş alt alanlar yelpazesinde, tıp ve mühendislik bilimleri örtüştüren bir çalışma yaşamına kavuşmuştur. Doç. Dr. Yağcıoğlu bir hekim olarak kişilik özellikleri ve hekimlikle kurduğu ilişki açısından özgün nitelikleri olan önemli bir kişidir. Hocamız, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yaptığı sırada 31 Mayıs 2017 tarihinde genç yaşta aramızdan ayrılmıştır. Öğrencileri ve meslektaşları ile kurduğu samimi ve yakın ilişkisi, özverili ve bilimsel yaklaşımı, ortaya koyduğu değerler onun yaşamının meslektaşlarımız arasındaki seçkin yerine uygun olarak kayda geçirilmesini gerekli kılmıştır. Bu biyografik güncel tarih çalışması Doç. Dr. Yağcıoğlu’nun yaşamını, kendisi de hekim olan eşi, akrabaları ve çalışma arkadaşları ile yapılacak görüşmeleri kapsayan sözlü tarih araştırmasının bulguları ve diğer araştırmalardan elde edilecek belge ve bulgular beraberinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmamız bulguları ışığında Doç. Dr. Süha Yağcıoğlu’nun, yaşamında alçakgönüllülük, sevgi, yardımseverlik, cömertlik, dürüstlük, sorgulama ve bilimsel merak gibi erdemlere göre yaşamış ve savunmuş olduğu gözlemlenmiştir. Mühendislik ve tıp sentezinde başarılı bir meslek yaşamını mutlu ve sevgi dolu bir aile yaşamı ile paralel olarak sürdürebilmeyi başarmıştır.

A Study on the Life and Novel Professional Approach of Associate Professor Süha Yağcıoğlu

Associate Professor. Dr. Süha Yağcıoğlu, after studying in the field of medicine and deciding during this period that clinical medicine has not been suitable for him, through a constructive attitude, has attained a career enabling medical and engineering sciences to fit together in the wide range of subfields of medicine. Dr. Yağcıoğlu, as a physician, was an important person due to his personality traits and in terms of his relationship with the medical profession. Our teacher, on May 31, 2017, when he was a member of the Department of Biophysics at Hacettepe University Medical School, departed this life at an early age. His sincere and close relationship with his students and colleagues, his devoted and scientific approach, the values introduced by him made it necessary to document his life in accordance with his outstanding place among our colleagues. This biographical contemporary history study aims to present the life of Associate Professor Süha Yağcıoğlu along with the findings of the oral history research including the interviews to be conducted with his wife, who is a physician as well, his relatives and colleagues and the documents and findings to be obtained from other studies. In the light of the findings, we observed that Dr. Yağcıoğlu realized and defended the virtues such as humility, love, helpfulness, generosity, honesty, scientific questioning, and curiosity in his life. He achieved building a successful career at the intersection of medicine and engineering fields in parallel with a family life full of happiness and love.

___

  • 1. Yağcıoğlu, S. Hekimlik Onuru Üzerine Bir Deneme. Acta Medica. 2017;48 (2).
  • 2. Yağcıoğlu, S. Hekimlik Onuru Üzerine Bir Deneme. Mantar. 2018;(54):20–1.
  • 3. 20/01/2010 tarihli Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü Personel Dairesi Başkanlığı tayin ve terfi onay yazısı. Erişim: Doç.Dr. Süha Yağcıoğlu sicil dosyası.
  • 4. Yağcıoğlu, H.H. Önder İlgili tarafından 29/05/2019 tarihinde gerçekleştirilen röportaj [Ses + Video Kaydı] Hacettepe Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı, Ankara.
  • 5. Yağcıoğlu, R. Önder İlgili tarafından 03/06/2019 tarihinde gerçekleştirilen röportaj [Ses + Video Kaydı] Hacettepe Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı, Ankara
  • 6. Yağcıoğlu, E. Önder İlgili tarafından 30/05/2019 tarihinde gerçekleştirilen röportaj [Ses + Video Kaydı] Hacettepe Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı, Ankara
  • 7. 01/06/1992 tarihli Personel Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu. Erişim: Doç. Dr. Süha Yağcıoğlu sicil dosyası.
  • 8. 31/07/1989 tarihli Süha Yağcıoğlu’na ait Tıp Doktorluğu diploması. Erişim: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalında Doç. Dr. Süha Yağcıoğlu’na ait bilimsel dosya.
  • 9. 10/10/2000 tarihli Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Yrd. Doç. Kadrosuna Başvuran Dr. Süha Yağcıoğlu’nun Bilimsel Dosyası Hakkında Rapor. Erişim: Doç.Dr. Süha Yağcıoğlu sicil dosyası.
  • 10. Yağcıoğu S. Değişik türden işitsel stimuluslarla insan akustik korteksinde uyarılan uzun latanslı yanıtlar arasındaki farklılıklar: Bir elektriksel dipol analizi. Doktora tezi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı.1998, Ankara.
  • 11. 05/10/1998 tarihli Süha Yağcıoğlu’na ait Biyofizik Bilim Doktorluğu diploması. Erişim: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalında Doç.Dr. Süha Yağcıoğlu’na ait bilimsel dosya.
  • 12.14/12/2007 tarihli Süha Yağcıoğluna ait doçentlik belgesi. Erişim: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalında Doç. Dr. Süha Yağcıoğlu’na ait bilimsel dosya.
  • 13. 16/10/2000 tarihli Pekcan Ungan’ın Süha Yağcıoğlu’nun Yardımcı Doçent olarak atanması sürecinde kendisi ile ilgili görüşlerini bildirdiği yazısı. Erişim: Doç. Dr. Süha Yağcıoğlu sicil dosyası.
  • 14. 06/05/2008 tarihli Prof. Dr. Özcan Özdamar imzalı İngilizce mektup. Erişim: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalında Doç.Dr. Süha Yağcıoğlu’na ait bilimsel dosya.
  • 15. 18/07/2008 tarihli, 5002 sayılı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı görevlendirme yazısı Erişim: Doç. Dr. Süha Yağcıoğlu sicil dosyası.
  • 16. Süha Yağcıoğlu’na ait Web of Science kayıtları. Erişim tarihi:11/10/2019. Erişim adresi: https://apps.webofknowledge.com/InboundService. do?customersID=RRC&mode=FullRecord&IsProduct Code=Yes&product=WOS&Init=Yes&Func=Frame &DestFail=http%3A%2F%2Fwww.webofknowledg e.com&action=retrieve&SrcApp=RRC&SrcAuth=RR C&SID=C3BF3XCpedTwOAD1Z4v&UT=WOS%3A 000167488900011.
  • 17. Baltaş A, Baltaş Z. Stres ve Başaçıkma Yolları. 16th ed. İstanbul: Remzi Kitabevi; 2018.
  • 18. Boden R, Epstein D, Kenway J. Building Your Academic Career Theory, Practice and Reform. London; Thousand Oaks, Calif.: Sage; 2005.
  • 19. Fromm E. Sahip olmak yada olmak. İstanbul: Arıtan Yayınevi; 1997
STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0853
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ