Çocuklarda solunum sıkıntısının önemli bir nedeni: Miliyer tüberküloz

Tüberküloz, gelişmekte olan ülkelerde hala önemli bir sorundur. Bu olgu sunumunun amacı, solunum sıkıntısı ayırıcı tanısında miliyerıtüberkülozun da öneminin vurgulanmasıdır. Kliniğimize üç yaşında kız hasta ateş, solunum sıkıntısı, karında şişlik, zayıflama ve halsizlik yakınmalarıyla başvurdu. Bu yakınmalarının son bir aydır giderek arttığı belirtildi. Soygeçmişte düşük sosyoekonomik düzey ve babada tüberküloz öyküsü alındı. Hastada protein enerji malnütrisyonu ve demir eksikliği anemisi vardı. Fizik muayenede; solunum sıkıntısı, hepatomegali ve karında asit saptandı. Radyolojik ve mikrobiyolojik yöntemlerle hastaya dissemine tüberküloz tanısı konuldu. Sonuç olarak; ülkemiz gibi endemik bölgelerde, özellikle risk etmenlerini taşıyan çocuklarda solunum sıkıntısının ayırıcı tanısında dissemine tüberküloz da düşünülmelidir.

An important cause of dyspnea in children: Miliary tuberculosis

Tuberculosis is still a major health problem in developing countries. The aim of this case report was to emphasize the role of miliary tuberculosis in the differential diagnosis of dyspnea in children. A three-year-old girl applied to our clinic with fever, dyspnea, abdominal distention, weakness and weight loss. Her complaints had gradually increased in the last month. The socioeconomical state of her family was poor. Her father had suffered from pulmonary tuberculosis recently. Protein-energymalnutrition and iron deficiency anemia were determined in the patient. In her physical examination, dyspnea, hepatomegaly and abdominal ascite were found. The patient was dignosed as disseminated tuberculosis by radiological and microbiological methods. In conclusion; in endemic areas such as our country, in the differential diagnosis of dyspnea, miliary tüberculosis should be taken into consideration, especially in children who have risk factors.

___

  • 1-Özkara Ş, Aktaş Z, Özkan S, Ecevit H (Editörler). Türkiye'de Tüberkülozun Kontrolü için Başvuru Kitabı. Ankara: TC. Sağlık Bakanlığı Verem Savaş Daire Başkanlığı Yayını; 2003. p. 7-122.
  • 2-Munoz FM, Starke JR. Tuberculosis. In: Behrman R.E, Kliegman R.M, Jenson H.B (eds) Nelson Textbook of Pefdiatrics. Philadelphia: Saunders; 17th ed. 2004. p. 964-972.
  • 3-Akçakaya N, Camcıoğlu Y, Çokuğraş H. Tüberküloz, içinde: Onat T (ed) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Cilt 1). istanbul: Eksen Yayınları; 1996. p. 463-471.
  • 4-Yalçın I. Tüberküloz, içinde: Neyzi O, Ertuğrul T (editörler) Pediatri (Cilt 1). istanbul: Nobel Tıp Kitabevi (3. baskı); 2002. 523-532.
  • 5-Özbey H, Tireli CA, Salman T. Abdominal tuberculosis in children. Eur J Pediatr Surg 2003; 13 (2):116-119.
  • 6-Akhahn O, Pringot J. Imaging of abdominal tuberculosis. Eur Radiol 2002;12(2):312-323.
  • 7-Academy of Pediatrics. Tuberculosis. In: Pickering LK, Baker CJ, Overturf CD, Prober CG. (eds) Red Book; 2003 Report of the Committee Infectious Disease, 26th ed. Elk Grove Village, II: American Academy of Pediatrics; 2003. p. 642-660.