Elit Bayan Hentbolcular ile Voleybolcuların Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması

Bu çalışmada, farklı spor dallarındaki bayan sporcuların bazı fiziksel ve fizyolojik parametre düzeylerinin kendi aralarında ve sedanter grupla karşılaştırılarak, branşlar arası farkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmaya antrenman yaşı beş ve üzerinde olan, liglerde hentbol ve voleybol oynayan; 18 bayan hentbolcu ve 21 bayan voleybolcu ile üniversitede okuyan 18 sedanter öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan gönüllülerin yaş, boy ve vücut ağırlıkları ortalaması sırasıyla; hentbolcularda; 22,2±1,2 yıl, 164,8±5,4cm, 57,0±4,5 kg, voleybolcularda; 22,4±1,3 yıl, 170,3±6,5cm, 59,1±6,9 kg ve sedanterlerde ise 23,1±0,8 yıl, 165,1±3,6 cm,55,1±4,4 kg dır. Çalışmaya katılan gönüllülerin dikey sıçrama, anaerobik güç, durarak uzun atlama, esneklik, istirahat kalp atım sayısı, sistolik ve diastolik kan basınç değerleri ölçülmüştür. Branşlar arasındaki farkların belirlenmesinde student t- testi, gruplar arası farkların belirlenmesinde ise ANOVA uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre, hentbolcuların dikey sıçrama, anaerobik güç ve esneklik değerleri, voleybolcuların boy uzunluğu, dikey sıçrama ve istirahat kalp atım sayısı değerlerindeki farklar sedanterlere göre pozitif yönde anlamlı olduğu, hentbolcular ile voleybolcular arasındaki farklara bakıldığında ise boy uzunluğu, durarak uzun atlama ve kalp atım sayısı değerleri voleybolcular yönünde, dikey sıçrama ve anaerobik güç değerleri ise hentbolcular yönünde anlamlı olduğu tespit edilmiştir.Gruplar arası farklara bakıldığında boy uzunluğu, dikey sıçrama, anaerobik güç ve kalp atım sayısı değerlerindeki farkların anlamlı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; elde edilen bu bulgulara bakılarak, hentbolcuların daha büyük bir sahada mücadele etmesinin ve maç içerisinde devamlı hücum ve savunmaya süratli bir şekilde gidip gelmesinin daha yüksek bir anaerobik güce sahip olmalarını sağladığı düşünülmektedir.

Comparison of Some Physical and Physiological Parameters of Elite Women Handball and Voleyball Players

The purpose of this study to determine the differences of sport branches with comparing some of physical and physiological parametres of elite woman hanball and voleyball players between them and sedanter group. In thıs study 5 years and over trained leagues 18 handball and 21 voleyball and 18 sedanter university students participated volunterely. Average of age, weights and heights are in handball players 22.2 ± 1.2 year. 164.8 ± 5.4 cm, 57.0 ± 4.5kg , in voleyball players 22.4 ± 1.3 year, 170.3 ± 6.5 cm, 59.1 ± 6.9 kg, in sedanters 23.1 ± 0.8 year, 165.1 ± 3.6 cm, 55.1 ± 4.4 kg. vertical jump, anaerobic capacity, standing long jump, flexibility, resting heart rate, systolic and diastolic blood pressure of volunteers are measured. For defining the differences between sport branches, t-test and differences betwen groups ANOVA applied. According to data’s differences in vertical jump, anaerobik power and flexibility results of handball players and height, vertical jump, resting heart rate results of voleyball players are positively meaningful from sedanters.Differences in sports age, height, standing long jump and heart rate in voleyball players are significantly beter than handball players but in vertical jump anaerobic power variables in handball players are better than voleyball players. There is significant differences shown in height, vertical jump, anaerobik power and heart rate between groups. As a result, according to these datas because of playing in greater field and continuously and speedly making attack and defence provides greater anaerobic power to handball players.

___

  • 1- Serdar, E.: Bir Sezonluk Antrenman Periyotlaması Boyunca Üst Düzey Erkek Hentbolcuların Bazı Motorik ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1996.
  • 2- Pehlivan, Z.: 1995-1996 Sezonunda, Türkiye 1.Deplasmanlı Bayanlar Basketbol, Hentbol ve Voleybol Liglerinde Şampiyon Olan Sporcuların Fiziksel ve Fizyolojik Özelliklerinin Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi,Ankara, 1997.
  • 3- Çıngıllıoğlu, F.Ç.: Çabuk Kuvvet İstasyon Çalışmasının 16-18 Yaş Grubu Erkek Hentbolcularda Bazı Motorik Özellikler Üzerine Etkisinin İncelenmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1995.
  • 4- Gökdemir, K. Koç, H.: Üst Düzey Hentbolcu ve Voleybolcu Bayan Sporcuların Bazı Fizyolojik parametrelerinin Değerlendirilmesi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Sayı 4. sy. 259, 2000.
  • 5- Koç, H.: 14-16 Yaş Grubu Hentbolcu ve Beden Eğitimi Dersi Alan Öğrencilerin Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin Eurofit Test Bataryasında Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1996
  • 6- Açıkada, C. Ergen, E.: Bilim ve Spor, Büro Tek Ofset Matbaacılık, Ankara, 1990.
  • 7- Ateşoğlu, U.: Elit Bayan Hentbolcuların Fiziksel ve Fizyolojik Profilinin Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1995.
  • 8- Şenel, Ö.: Effect of Continious and Interval Running Programs on Aerobic and Anaerobic Capacities of High School Boys-Aged 14-16 Years, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1991
  • 9- Peker İ, Çiloğlu F, Burak Ş, Bulca Z Egzersiz Biyokimyası ve Obesite. Nobel Tıp Kitabevleri Ltd. Say 3-11 İstanbul. 2000.
  • 10- Tamer, K.: Sporda Fiziksel-Fizyolojik Performansın Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi, Türkerler Kitabevi, 1995
  • 11- Sevim, M. Sevim Y. Günay, M. Erol,E.: Kombine Kuvvet Antrenmanlarının 18-25 Yaş Grubu Elit Bayan Hentbolcuların Performans Gelişimine Etkisinin İncelenmesi, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, C.1, S.3, 1996.
  • 12- Taborsky, F.: Women’s Handball Out of The Shadow, European Handball, Austuria, 1/1997.
  • 13- Ergül, F.: Elit Olan ve Olmayan Bayan Voleybolcuların Fiziksel ve Fizyolojik Profillerinin Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1996.
  • 14- Taşkıran, Y. - Şahin, R.: Bayan Milli Takım Oyuncularının Kamp Esnasında Yapılan 30m Sprint, Durarak Uzun Atlama ve Dikey Sıçrama Test Sonuçlarının Pozisyonlara Göre Karşılaştırılması, II.Spor Bilimleri Kongresi, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara,1997.
  • 15- Puhl, J.: Physical and Physiological Characteristic of Elite Volleyball Players, Research Quarterly for Exercise and Sports, 1982.
  • 16- Şifaver, A.Ü.: Sezon Öncesi 8 Haftalık Antrenman Uygulamasının Selçuk Üniversitesi Bayan Voleybol Takımı Vücut Kompozisyonu ve Anaerobik Güce Etkilerinin Araştırılması, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi,Konya, 1991
  • 17- Aygül, A. A.: Hentbolcularda, Voleybolcularda ve Basketbolcularda, Sıçrama, Çabukluk, Kol Kuvveti ve Genel Dayanıklılık Özelliklerini Karşılaştırılması, Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Bursa, 1992.
  • 18- Pehlivan, Z. Gökdemir, K.: Hentbol ve Basketbol 1. Deplasman Liginde Şampiyon Olan Takım Sporcularının Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması Gazi Üniversitesi.Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, C 4, S.1, sy. 9 1999.
  • 19- Ateşoğlu, U. Tamer,K.: Türkiye Bayan Hentbol Liginde Oynayan Hentbolcuların Fiziksel ve Fizyolojik Profilleri, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, C 4, S.1, sy 1. 1999.
  • 20- Cicioğlu, İ. Günay, M. Gökdemir, K. Farklı Branşlarda Elit Bayan Sporcuların Fiziksel ve Fizyolojik Profillerinin Karşılaştırılması.Gazi Üniversitesi .Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, C.3, S 4, Sy. 9 1998.
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-284X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Elit Bayan Hentbolcular ile Voleybolcuların Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması

HÜRMÜZ KOÇ, KÜRŞAT ÖZCAN, Atilla PULUR, Ayşegül AYAZ

Türkiye'de Futbolcu Temsilciliği ve Futbolcu İlişkisi

OSMAN İMAMOĞLU, Ertan KILCIGİL, Murat ŞAHİN

TÜRKİYE’DEKİ MİNİK FUTBOLCULARDA REAKSİYON ZAMANI, VİTAL KAPASİTE DEĞERLERİ VE LATERİZASYON DAĞILIMINDA SOLAKLIK SORUNU

Osman İMAMOĞLU, Ertan KILCIGİL

Deplasmanlı Ligde Basketbol Oynayan Sporcuların Üst Eksremite Morfolojik Özelliklerinin Mevkilere Göre Değerlendirilmesi

Cengiz ŞEN, BEHİCE DURGUN, M. Erkan KOZANOĞLU

Türkiye'de Minik Futbolcularda Reaksiyon Zamanı, Vital Kapasite Değerleri ve Laterizasyon Dağılımında Solaklık Sorunu

OSMAN İMAMOĞLU, Ertan KILCIGİL

Türkiye'de Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında Çalışan Yöneticilerin Yöneticilik Vizyonuna İlişkin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma

Tolga SÖZEN, Hakan SUNAY

ELİT BAYAN HENTBOLCULAR İLE VOLEYBOLCULARIN BAZI FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Hürmüz KOÇ, Kürşat ÖZCAN, Atilla PULUR, Ayşegül AYAZ

Farklı Branşlardaki Sporcuların Denge Performanslarının Karşılaştırılması

Nurtekin ERKMEN, Sibel SUVEREN, A. Salim GÖKTEPE, Kamil YAZICIOĞLU

OKULÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA YAPTIRILAN REKREAKTİF ETKİNLİKLERİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİM İLE GÜVEN DUYGUSU GELİŞİMİNE ETKİSİ

Betül BAYAZIT, Şebnem TELCİ, Tuncay ERENCİ, Çağla CANERİK

FARKLI BRANŞLARDAKİ SPORCULARIN DENGE PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Nurtekin ERKMEN, Sibel SUVEREN, A. Salim GÖKTEPE, Kamil YAZICIOĞLU