Çoklu Zeka Uygulamaları Doğrultusunda İşlenen Cimnastik ve Voleybol Ünitelerinin Öğrencilerin Bilişsel ve Devinişsel Yönden Gelişimlerine Olan Etkisi

Bolu İli Kıbrısçık İlçesinde bulunan bir İlköğretim Okulu’nun 7. sınıf öğrencileri üzerinde yürütülen ve 11 hafta süren bu çalışmanın amacı, Çoklu Zeka Uygulamaları doğrultusunda işlenen Beden Eğitimi ve Spor derslerinin (cimnastik ve voleybol üniteleri)klasik yönteme (komut yöntemi) kıyasla etkililiğini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada deneysel modellerden deney kontrol gruplu öntest- sontest modeli kullanılmıştır. Bu amaçla, ilköğretim okulu 7. sınıf öğrencilerinden bir gruba (deney grubu) çoklu zeka kuramı uygulamaları ile hazırlanan program uygulanırken, diğer gruba (kontrol grubu) komut yöntemi ile hazırlanan program uygulanmıştır. Deney grubu; 9 kız 10 erkek olmak üzere toplam 19 kişiden oluşmaktadır. Kontrol grubu ise,11 kız ve 7 erkek olmak üzere toplam 18 kişiden oluşmaktadır. Deney gurubu yaş ortalaması 13+ 0.33, kontrol grubu yaş ortalaması ise, 13.33 + 0.59’dur. Her ünite başında ve sonunda bilişsel alan öğrenmelerini ölçmek amacıyla cimnastik ve voleybol başarı testleri, devinişsel becerileri ölçmek için ise seçilen ünitelere ait beceriler için geliştirilen gözlem formları kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistik, Mann- Whitney U ve Willcoxon testi kullanılmıştır. İstatistiksel sonuçlar kontrol ve deney gruplarının her ikisinin de, bilişsel ve devinişsel alanda kendi içinde anlamlı düzeyde gelişim gösterdiğini, kontrol ve deney gruplarının, bilişsel ve devinişsel alan erişim düzeyleri karşılaştırıldığında ise sadece cimnastik ünitesinin geriye takla becerisinde istatistiksel açıdan anlamlı (p0.05).

___

1. Saban, A., Çoklu Zeka Teorisi ve Eğitim, Nobel Yayın Dağıtım, Geliştirilmiş II. Baskı, Ekim-2002, Ankara.

2. http://www.geocities.com/kemalgokcan/psk7.html (Erişim, 04.08.2004).

3. Selçuk, Z.; Kayılı, H.; Okut, L., Çoklu Zeka Uygulamaları, Nobel Yayın Dağıtım, II.Baskı, Şubat-2003, Ankara.

4. Saban, A., Öğrenme Öğretme Süreci, Nobel Yayın Dağıtım, Geliştirilmiş II. Baskı, Ekim-2002, Ankara.

5. Demirci, C., Etkin Öğrenme Yaklaşımının İlköğretimde Uygulanması, http://www.epo.hacettepe.edu.tr/eleman/yayinlar/c etkin ogrenme.doc (Erişim, 05.08.2004).

6. Kılıç, Ç., Çoklu Zeka Kuramının Amerikan Okullarındaki Uygulamaları Üzerine Ulusal Bir Çalışma (Sumıt Projesi), http://www.aniyayincilik.com.tr/icerik.php?op=dergiicerik&dergiid=7# (Erişim, 14.08.2004).

7. Özdemir, P.; Korkmaz, H.; Kaptan, F., İlköğretim Okullarında Çoklu Zeka Kuramı Temelli Fen Eğitiminin Üst Düzey Düşünce Becerilerini Geliştirme Üzerine Bir İnceleme, V. Ulasal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Bildiriler, Cilt I, s. 367, 16-18 Eylül, 2002, Ankara.

8. Köroğlu, H.; Cantürk G. B.; Yeşildere ,S., İlköğretim 6. Sınıfta Ölçüler Konusunun Öğretiminde Çoklu Zeka Kuramına Göre Matematik Öğretimi, http://www.fedu.metu.edu.tr/ufbmek-5/b_kitabi/PDF/Matematik/Bildiri/t241d.pdf (Erişim, 08.08.2004).

9. Aşçı, Z.l; Demircioğlu, H., Çoklu Zeka Kuramına Göre Geliştirilen Ekoloji Ünitesinin 9. Sınıf Öğrencilerinin Ekoloji Başarısına Ve Tutumlarına Olan Etkisi, V. Ulasal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Bildiriler, Cilt I, s. 33, 16-18 Eylül, 2002, Ankara.

10. Demirel, Ö.; Akınoğlu, O.; Acat, B.; Avanoğlu, Y.; Bağcıoğlu, G.; Özkan, B.; Sayan, H.; Sıvacı, S. Y.; Şahinel, S.; Talu, N.,İlköğretimde Çoklu Zeka Kuramının Uygulaması, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü, VII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Kongre Kitapçığı, Cilt I, 1998.

11. http://yayim.meb.gov.tr/yayimlar/pdf/2551.pdf (Erişim, 05.08.2004).
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-284X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: -