BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULLARININ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ VE SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMLERİNDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN UMUTSUZLUK VE BOYUN EĞİCİ DAVRANIŞ DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Bu çalışmanın amacı; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları’nın antrenörlük eğitimi ve spor yöneticiliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin umutsuzluk ve boyun eğici davranış düzeylerini çeşitli değişkenlere göre belirleyebilmektir. Araştırmanın evrenini; Selçuk Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda antrenörlük eğitimi ve spor yöneticiliği bölümünün 1. 2. 3. 4. sınıflarında öğrenim gören, 182’si erkek, 99’u bayan toplam 281 öğrenci oluşturmaktadır. İlk olarak araştırmanın amacına ilişkin mevcut bilgiler, literatürün taranmasıyla sistematik bir şekilde verilmiştir. Böylece konu hakkında teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. İkinci olarak, Gilbert ve arkadaşları (1991) tarafından, geliştirilen ve Türkçeye uyarlanması Savaşır ve Şahin (1992) tarafından, geçerlik ve güvenirlik çalışması (α=0.84) yapılmış olan boyun eğici davranış ölçeği ve Beck ve arkadaşları (1974) tarafından, geliştirilen ve Türkçeye uyarlanması Seber (1991) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması (α=0.85) yapılmış olan Beck Umutsuzluk ölçeği tesadüfî örneklem yoluyla araştırmaya katılan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda antrenörlük eğitimi ve spor yöneticiliği bölümünde öğrenim gören öğrencilere uygulanmıştır. Verilerin çözüm ve yorumlanmasında; pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı, çoklu regreasyon analizi, T testi, One Way Anova (tek yönlü varyans analizi) testi kullanılmış ve gruplar arasındaki farkı belirleyebilmek için tukey testi kullanılarak anlamlılık p<0,05 alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS paket programı kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları’nın antrenörlük eğitimi ve spor yöneticiliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin umutsuzluk düzeyi arttıkça boyun eğici davranış düzeylerinin arttığı söylenebilir. Ayrıca; boyun eğici davranış düzeyi ile cinsiyet değişkeni, bölüm değişkeni arasında anlamlı bir farklılık var iken sınıf, gelir, baba öğrenim düzeyi, anne öğrenim düzeyi arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Umutsuzluk düzeyleri ile bölüm, sınıf değişkeni, gelir, baba öğrenim düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunurken, cinsiyet değişkeni anne öğrenim düzeyi arasında anlamlı bir farklılık yoktur

ANALYSIS OF HUMILIATING AND HOPELESSNESS BEHAVIOUR LEVEL OF STUDUDENTS WHO ATTEND AT EDUCATION OF TRAINING AND SPORT MANAGEMENT DEPARTMENT OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORT FACULTY IN RESPECT OF DIFFERENT VALUES

It is aimed in this study to determine humılıatıng and hopelessness behavıour level of stududents who attend at educatıon of traınıng and sport management department of physıcal educatıon and sport faculty ın respect of dıffernet values. The subjects have been comprised of 182 male and 99 female students who attend at education of training and sport management departments of physical edecation and sport faculty in Selçuk University and Gazi University. Firstly, information related to the aim of the survey has been given systematically by scanning literature. Thus, a theoretical framework about the topic has been established. Secondly, humiliating behaviour scale, which was developed by Gilbert et al. (1991) and adapted into Turkish by Şavaşır and Şahin (1992) and of which validiy and reliable (α=0.84) was also tested, and Beck hopelessnes scale, which was developed by Beck et al. (1974) and adapted into Turkish by Seber (1991) and of which validity and reliable was also tested (α =0.85), have been applied on the subjects Pearson multiplying of moment corelation coefficiency, analysis of multi-regression, test T, test of One Way Anova have been used to analyze and interpret the data and tukey test has been used in order to decide differences between the groups. SPSS (Statistical package for social sciences) programme has been used to evaluate data and find out values. As a result, it can be said that the more increased level of hopelessness of students who attend at education of training and sport management departments of physical edecation and sport faculty means the more level of humiliating behaviours. Besides there is a significant difference between level of humiliating behaviour and variety of gender and department whereas there is no significant difference between level of humiliating behaviour and values of class, income, and education level of father and mother. On the other hand there is a significant difference between level of hopelessnes and values of department, class, income and education level of father whereas there is no significant difference between level of hopelessness and values of gender and edecation level of mother.

___

  • Franzoi S., Self-Awareness And Self-Regulation: A Reiew Of Personality And Social Psychological Theory And Research, Turkish Psychological Review, Ankara, 1999.
  • Öztürk, O., Ruh Sağlığı Ve Bozuklukları, 5. Basım Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 1994.
  • Dilbaz, N., Seber, G., Umutsuzluk Kavramı, Depresyon ve İntiharlarda Önem, Kriz Dergisi, 1(3) 134-138, 1993.
  • Kazu, H., Kenç, F.M., Öğretmenlerin Mesleki Deneyimlerinin Yaratıcılık Eğitimine Etkisi, Yaşadıkça Eğitim Dergisi, 74-75, 2002.
  • Küçükahmet, L., Sınıf Yönetimi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2000.
  • Korkmaz, B., Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Öğrencilerinin Boyun Eğici Davranış Ve Depresyon Düzeylerinin İncelenmesi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2001.
  • Gilbert, P., Steven, A., Assertiveness, Submissive Behaviour And Social Comparison British Journal Of Clinical Psychology 33, Great Britain The British Psychological Society, 1994.
  • Cattell, H.B., The Pf: Personality İn Depth Iııions: Institue For Personality And Ability Testing Inc, 1989.
  • Gander, M.J., Gardiner, H.,W., Çocuk ve Ergen Gelişimi (çeviren: Dönmez, A., Çelebi, N., Onur, B.), İmge Kitabevi, 3. Basım, Ankara, 1998.
  • Pratto, F., Sidanius, J., Stallworth, L.M., Malle, B.F., Social Dominance Orientation: A Personality Variable Predicting Social And Political Attiudes Journal Of Personality And Social Psychology, Vol.67, No:4, pp.741-763, Apa:1994.
  • Cüceloğlu, D., İnsan Ve Davranışı, Psikolojinin Temel Kavramları, 7.Basım, Remzi Kitabevi İstanbul, 1997.
  • Çaplı, O., Çocukların Ve Gençlerin Eğitimi, 5.Basım, Bilgi Yayınevi, Ankara, 1993.
  • Adams, J.F., Ergenliği Anlamak, (çeviren: Onur, B.), İmge Kitabevi Ankara, 1995.
  • Savaşır, I., Şahin, H.N., Bilişsel-Davranışçı Terapilerde Değerlendirme: Sık Kullanılan Ölçekler, Ankara Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 1994.
  • Beck, A.T., Lesker., D., Trexler, L., The Hopelessness Scale Journal Of Consulting And Clinical Psychology, 42, 861-874,1974.
  • Seber, G., Beck Umutsuzluk Ölçeğinin Geçerlilik Ve Güvenirliliği Üzerine Bir Çalışma, Yayınlanmamış Doçentlik Tezi, Anadolu Üniversitesi Tıp Fakultesi Psikiyatri Bölümü Eskişehir, 1991.
  • Bulut, H., Öğretmenlerin Öğretmen Adaylarının Boyun Eğici Davranış Özelliklerinin İncelenmesi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2005.
  • Durak, A., Beck Mutsuzluk Ölçeğinin Geçerliliği Üzerine Bir Çalışma, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi,1993.
  • Aktaş, Y., Üniversite Öğrencilerinin Uyum Düzeylerinin İncelenmesi: Uzunlamasına Bir Çalışma, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C:13, ss.107-110, Ankara, 1997.
  • Akbağ, M., Stresle Başa Çıkma Tarzlarının Üniversite Öğrencilerinde Olumsuz Otomatik Düşünceler Transaksiyonel Analiz Ego Durumları Ve Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul, 2000.
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-284X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

FUTBOLCU KIZLARIN (12-15 YAŞ) SPORA KATILIM MOTİVASYONLARININ BELİRLENMESİ

Erkan Faruk ŞİRİN

ZİHİNSEL ANTRENMAN VE YÜKSEK PERFORMANS

Atahan ALTINTAŞ, Cengiz AKALAN

Farklı seviyedeki liglerde oynayan takımların altyapısında mücadele eden genç futbolcularda supramaksimal bacak eksersizi yanıtlarının karşılaştırılması

Utku ALEMDAROĞLU, ERŞAN ARSLAN, Barış KARAKOÇ, Yusuf KÖKLÜ

Futbolcu kızların (12-15 yaş) spora katılım motivasyonlarının belirlenmesi

ERKAN FARUK ŞİRİN

PUBERTE ÖNCESİ DÖNEMDE DENGE VE ESNEKLİĞİN ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Fatih HAZAR, Yalçın TAŞMEKTEPLİGİL

Beden eğitimi ve spor yüksekokullarının antrenörlük eğitimi ve spor yöneticiliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin umutsuzluk ve boyun eğici davranış düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi

Murat TEKİN, Kemal FİLİZ

FARKLI SEVİYEDEKİ LİGLERDE OYNAYAN TAKIMLARIN ALTYAPISINDA MÜCADELE EDEN GENÇ FUTBOLCULARDA SUPRAMAKSİMAL BACAK EGZERSİZİ YANITLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Utku ALEMDAROĞLU, Erşan ARSLAN, Barış KARAKOÇ, Yusuf KÖKLÜ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULLARININ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ VE SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMLERİNDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN UMUTSUZLUK VE BOYUN EĞİCİ DAVRANIŞ DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Murat TEKİN, Kemal FİLİZ

HENTBOL, VOLEYBOL VE FUTBOL ÜNİVERSİTE TAKIMLARININ BAZI MOTORİK VE ANTROPOMETRİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Müge DUYUL ALBAY, Erkut TUTKUN, Y. Selim AĞAOĞLU, Abdullah CANİKLİ, Faruk ALBAY

Zihinsel antreman ve yüksek performans

ATAHAN ALTINTAŞ, CENGİZ AKALAN