ÜNİVERSİTESİTE ÖĞRENCİLERİNİN SPOR TESİSLERİNE VE ORGANİZASYONLARINA KARŞI DÜŞÜNCELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Bu çalışma, öğrencilerin mensup oldukları Üniversitenin spor tesisleri hakkındaki farkındalık ve kullanabilirlilik seviyeleri ile Sağlık Kültür ve Spor Dairesi (SKSD) Başkanlığının yapmış olduğu sportif organizasyon ve uygulamalar hakkındaki görüşlerini belirleyebilmek amacını taşımaktadır. Çalışmanın örneklemini İnönü üniversitesinin farklı fakülte ve yüksekokullarında okuyan toplam 1653 öğrenci (Bayan=914, erkek=739) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmış ve veriler, yüzde (%) ve frekans (f) değerleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 16,6’sı aktif olarak spor yapmakta, % 52,2’si ise rekreatif etkinlik olarak spor branşlarına katılım sağlamaktadır. Çalışma bulgularına göre; öğrenciler üniversitelerindeki spor tesislerinin varlığından kısmen haberdardır ve tesisleri kısmen yeterli görmektedir. Yine öğrenciler, üniversitede yapılan sportif organizasyonları yetersiz görmekte ve bu aktivitelerle ilgili duyurulardan da kısmen haberdar olmaktadır. Ayrıca araştırmada, öğrencilerin spor branşlarına katılma ve sportif rekreasyon yapma talepleri yöneticiler tarafından doğru değerlendirilmemektedir. Buna bağlı olarak öğrenciler, mevcut spor tesisleri yönetiminin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda (BESYO) olması gerektiği görüşünde (% 56,2) birleşmektedir. Diğer yandan öğrencilerin spor tesislerini önemli oranda (% 55,4) kullanamadıkları, kullananların (% 44,6) ise daha çok takım sporlarını içeren tesisleri tercih ettikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada; öğrencilerinin spor tesis ve organizasyonları hakkında bilgi sahibi oldukları fakat mevcut spor tesislerini etkili kullanamadıkları görülmüştür. Ayrıca üniversite yöneticilerinin öğrencilerin bu tarz isteklerini değerlendirmede zayıf kaldıkları ve onların spor veya sportif etkinliklere yönlendirilmesinde yeterince etkili olamadıkları anlaşılmıştır. Buradan, sportif organizasyon ve yönetim açısından üniversitelerin öğrencilerle daha güçlü iletişim kurmaları gerektiği sonucu çıkarılabilir. Dolayısıyla üniversitelerde öğrenci ilgileri doğrultusunda ve geniş bir yelpazede yeni faaliyetler planlanarak uygulamaya dönüştürülmelidir. Anahtar kelimeler: Spor Tesisi, üniversite, SKSD başkanlığı, organizasyon, rekreasyon.

-

-
Keywords:

-,

___

  • Güven Ö.Türklerde spor kültürü, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1992.
  • Erkal ME. Sosyolojik açıdan spor, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı, Kutsun Matbaa ve Reklamcılık Merkezi, İstanbul, 1992.
  • Öztürk F. Toplumsal boyutları ile spor, Bağırgan Yayınevi, Ankara, 1998.
  • Kelly, JR. Leisure, Prentice-hall, Englewood, Cliffs, New Jersey, 1990.
  • Ramazanoğlu F, Ramazanoğlu N. Spor tesislerinin planlandırılması ve işletmesi, Spor Araştırmaları Dergisi. 2000; 4(3), 2-7.
  • Ağaoğlu SY, Eker H. Türkiye’deki üniversitelerin sağlık kültür ve spor dairesinin işlevsel yönden incelenmesi. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2006, 5(4); 131-134.
  • Serarslan Z. Spor pazarlaması ve boyutları, Spor BilimleriI.Ulusal Sempozyum Bildirileri, Ankara, 1990.
  • Nacar E. Elazığ il merkezindeki spor tesislerinin işleyişindeki verimliliğin araştırılması, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Fırat Üniversitesi Sağlık Bil. Enstitüsü, Elazığ, 1997.
  • GSGM. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Spor Eğitim Dairesi Başkanlığı, Olimpizm ve İnsan Semineri, 22-23 Mayıs, Ankara, 1991.
  • Abalı A. Gençlik ve spor, Ankara, 1974.
  • Dawer PW, Pangraz RP. Dynamic physicl education for elementary school children. 4 th Edition, Washington, USA, 1975.
  • Matthews DD. Campüs Recreation programs, sport and fitness management, Career Strategies and Professional Content Book, USA, 1995.
  • Doğar Y. Türkiye’de spor yönetimi, Öz Akdeniz Ofset, Malatya,1997.
  • Kitapçı A. Yüksek öğretim mevzuatı, Yaylım Yayıncılık, Yayın No: 1, İstanbul, 1997.
  • Yıldırım DA, Yıldırım E, Ramazanoğlu F, Uçar Ü, Tuzcuoğulları ÖT, Demirel TE. Üniversite öğrencilerinin spora bakış açıları ve spor yapma durumu. Fırat Üniversitesi, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları Dergisi, 2006, 4(3); 49-53.
  • Önder S. Selçuk üniversitesi öğrencilerinin rekreasyonel eğilim ve taleplerin belirlenmesi üzerinde bir araştırma, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2003, 17(32); 31-38.
  • Karaküçük S. Rekreasyon (Boş zamanları değerlendirme,Kavram, kapsam ve bir araştırma), Seren Ofset, Ankara, 1999.
  • Spor Şurası. Türk sporunu uygulama politikası komisyon raporu, Ankara, 1990.
  • Mirzeoğlu N. Üniversitelerdeki sağlık kültür ve spor işleri daire başkanlıklarının yönetim yapısı ve sportif işlevlerinin incelenmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1995.
  • Hacıcaferoğlu S,Çoban B, Sarıgöz O, Hacıcaferoğlu B.Beden eğitimi ve spor yüksekokulu müdürlüğü çalışanları ile sağlık kültür ve spor dairesi başkanlığı çalışanlarının işbirliği düzeylerinin analizi. 1. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi, Çanakkale, 2009.
  • Torkildsen G. Leisure and recreation management,E & FN Spon, Third Edition,London. pp, 27-415, 1992.
  • İmamoğlu F. Çimen Z. Spor yöneticileri için etkili zaman yönetimi, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1998, 3(1); 51-58.
  • Ağaoğlu YS. Türkiye'deki üniversitelerin rekreasyon programlarının geliştirilmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi),Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Samsun, 2002.
Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5110
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarını düşünme sitillerini değerlendirilmesi

Ramis ÇOLAK, ATALAY GACAR, Nida YANLIÇ

TAEKWONDO ANTRENMANLARININ ÇOCUKLARIN MOTOR GELİŞİM DÜZEYLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Metin ŞAHİN, Halit SARAÇ, Oktay ÇOBAN, Zeki COŞKUNER

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMEN ADAYLARININ DÜŞÜNME STİLLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Zeki COŞKUNER, Atalay GACAR, Nida YANLIÇ

ÜNİVERSİTESİTE ÖĞRENCİLERİNİN SPOR TESİSLERİNE VE ORGANİZASYONLARINA KARŞI DÜŞÜNCELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Serkan HACICAFEROĞLU, Cemal GÜNDOĞDU, Burhanettin HACICAFEROĞLU

12-14 Yaş katogorisindeki bayan tenis oyuncularının fiziksel ve fizyolojik özellikleri

Burçin ÖLÇÜLÜ, ABDULLAH CANİKLİ, GÖKHAN HADİ, M. Yalçın TAŞMEKTEPLİGİL

Üniverste öğrencilerinin spor tesislerine ve organizasyonlarına karşı düşüncelerinin değerlendirilmesi (İnönü Üniversitesi örneği)

SERKAN HACICAFEROĞLU, Cemal GÜNDOĞDU, Burhanettin HACICAFEROĞLU

İŞİTME ENGELLİ FUTBOLCULARIN YARALANMA İNSİDANSI

Mahmut AÇAK, Tamer KARADEMİR

12 - 14 YAŞ KATEGORİLERİNDEKİ BAYAN TENİS OYUNCULARININ FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Burçin ÖLÇÜCÜ, Abdullah CANİKLİ, Gökhan HADİ, M.yalçın TAŞMEKTEPLİGİL

İşitme engelli futbolcuların yaralanma insidansı

Mahmut AÇAK, Tamer KARADEMİR

Dershaneye devam eden üniversite öğrencilerini okuma nedenlerinin ve serbes zaman etkinliklerine katılımlarının değerlendirilmesi

Yavuz Selim AĞAOĞLU