BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN OLİMPİYATLAR HAKKINDAKİ FARKINDALIĞI.

A raştırmada, beden eğitimi öğretmenlerinin Olimpiyat oyunları hakkındaki farkındalığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini kamu–özel ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında çalışan beden eğitimi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen Likert tipi ölçek seçilen örneklem üzerinde uygulanmış ve geçerliliği saptanan 240 katılımcının anketindeki cevaplar SPSS programında değerlendirilip, sonuçlar ortaya konmuştur. Yapılan analiz sonucunda, katılımcıların %90’ının Olimpiyatlar konusuna ilgili oldukları % 64.2’sinin Olimpiyatlar ile ilgili gelişme ve yayınları takip ettikleri, % 88.4’ünün Olimpiyatlar ile ilgili seminer ya da konferanslara katılmaya istekli oldukları, % 85.9’unun Olimpiyatlar ile ilgili bir projede görev almak istedikleri, % 96.7’sinin Türkiye’de Olimpiyat oyunlarının gerçekleşmesi, % 94.6’sının Olimpiyatlarda beden eğitimi öğretmenlerine etkin görev verilmesi, % 89.6‘sının beden eğitimi öğretmenlerine Olimpiyatlarda görev verilmesi halinde başarılı olunacağı konularında olumlu görüş belirttiği saptanmıştır. Sonuç olarak beden eğitimi öğretmenlerinin Olimpiyatlar konusunda bilgi sahibi oldukları, Olimpiyat oyunları düzenlemenin şehir ve ülke yararına olacağını, süreç içerisinde beden eğitimi öğretmenlerinden yaralanılması gerektiğini düşündükleri belirlenmiştir

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN OLİMPİYATLAR HAKKINDAKİ FARKINDALIĞI.

Keywords:

-,

___

  • Atalay M. (2004). Uluslararası Olimpik Akademide (IOA) Görev Alan Çeşitli Ülke Temsilcilerinin Dünyada Olimpizm Düşüncesinin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Görüşlerinin Analizi ve Türkiye İçin Bir Değerlendirme. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Australian Olympic Committee. (2000). The Olympic Education Kit, Teacher Information.
  • Bucher AC, Krotee ML. (2002). Management of Physical Education and Sport (Twelfth Edition). New York: McGrawHill.
  • Gözen O. (2006). Özel Eğitim Kurumları ile Devlet Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Beden Eğitimi Dersi ve Öğretmenlerine Bakış Açıları ve Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Lisans Tezi. Marmara
  • IOC (International Olympic Committee). (1988). Official Report Of The Seul.
  • IOC (International Olympic Committee). (2000). Official Report Of The Sydney.
  • Kozel J. (1994). 2nd Europen Forum “Sport Sciences in Europe 1993”, Conference Proceeding: The coach as a manager. Sport, leisure and physical education trends and developments. Germany.
  • MEB (Milli Eğitim Bakanlığı). (2000). Okul içi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı: İlk – Orta Öğretim Kurumları Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Ders İçi ve Ders Dışı Çalışmaları Rehberi. Ankara.
  • Şahin M, Şahin HÜ. (2003). Beden Eğitimi ve Sporda Sosyal Alanlar Kongresi: Spor ahlakının sorunları (İ. Yıldıran, Yay. Haz.) Ankara.
  • Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi. (2004). Official Report Of The Istanbul.
  • Yılmaz S. (2003). Beden Eğitimi Öğretmenliğinin Yönetim Fonksiyonları. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Yılmaz S. (1999). İstanbul Olimpiyat Oyunları Organizasyon Planlaması ve Tesislerinin İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.