Sevinç Çokum'un Romanlarında Dış Türkler

İnsanlık tarihi boyunca insan, varlığını sürdürmek için birtakım savaşlar vermiştir. Zaman zaman bu savaşlar amacını aşıp tamamen karşı tarafa üstünlük sağlama, üzerinde yaşadığı toprakları genişletme ya da sadece kendine bağlı bulduğu millete veya milletlere güç gösterisi yapmak için bile savaşları sürdürmüştür. Tabii ki bu savaşlar beraberinde birçok olumsuzluklar da getirmiştir. Çokum, bu olumsuzluklara kayıtsız kalamayan sanatçılardan biridir. Sevinç Çokum'un Bizim Diyar (1978), Hilal Görününce (1984), Gözyaşı Çeşmesi (2016) adlı romanları sırasıyla Balkan Savaşları (1912-1913), Balkanların Osmanlı Devleti'nden kopuş süreci ve bu sürecin bir aile üzerinden aslında Balkanlar'da yaşayan Türklerin maruz kaldıkları işkence ve zulümleri gözler önüne sermiştir. Hilal Görününce ile Kırım'da yaşayan Türklere yapılan tehditler, bu tehditlerin beraberinde getirdiği endişe ve korku neticede de Kırım Savaşı (1853-1856)'nın Kırım'daki Türkler üzerindeki etkisi, burada yaşayan Türklerin dayanışmaları, vatan, millet sevgileri, Osmanlı Devleti'ne bağlılıkları, Osmanlı Devleti'ne ümit bağlayışları yine bir Türk ailesi çevresinde ele alınmıştır. Gözyaşı Çeşmesi ile de Kırım tarihi ve Kırım Giray Han'ın topraklarını koruma mücadelesi etkileyici bir aşk etrafında okuyucuya sunulmuştur. Bu çalışma ile yukarıda sıralanan romanlar üzerinden dış Türklerin ana toprakları için verdikleri mücadeleler, topraklarından kopuşları, bu kopuşun beraberinde getirdiği zorluklar, acılar ve endişelerin yansımaları işlenmiştir.

Turks Living Abroad İn Sevinç Çokum's Novels

: Throughout the history of humanity, man has fought some battles to survive. From time to time, these wars have even been waged to gain superiority to the other side, to expand the territories on which they live, or to show power only to the nation or nations that they find loyal to them, going beyond their purposes. Of course, these wars have brought many problems with them. Çokum is one of those artists who cannot remain indifferent to these negativities. The novels of Sevinç Çokum, Bizim Diyar (1978), Hilal Görününce (1984), and Gözyaşı Çeşmesi (2016) display Balkan Wars (1912-1913), the process of separation of the Balkans from the Ottoman Empire and the torture and persecution the Turks were subjected to in the Balkans, respectively, With the Hilal Görününce (Appearance of the Crescent), the threats made to the Turks living in Crimea, the anxiety and fear brought by these threats, the results of the effect of the Crimean War (1853-1856) on the Turks in Crimea, the solidarity of the Turks living here, the love of the homeland and the nation, the Ottoman Empire were discussed. Their loyalty and hope attachment to the Ottoman Empire were handled around a Turkish family. With Gözyaşı Çeşmesi (Fountain of Tears), the history of Crimea and the struggle of Crimea Giray Khan's struggle to protect their land are presented to the reader with an impressive love. With this study, through the novels listed above, the struggles of foreign Turks for their homeland, their detachment from their land, the difficulties, pains and anxieties that came with this rupture are discussed

___

  • Aytaç, Gürsel (2016). Çağdaş Türk Romanı Üzerine İncelemeler. Ankara: DoğuBatı Yayınları.
  • Çetin, Nurullah (2011). Roman Çözümleme Yöntemi. Ankara: Öncü Yayınları.
  • Çetişli, İsmail ve diğerleri. (2007). II. Meşrutiyet Dönemi Türk Edebiyatı. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Çokum, Sevinç (2011). Hilal Görününce. İstanbul: Kapı Yayınları.
  • Çokum, Sevinç (2016). Gözyaşı Çeşmesi. İstanbul: Kapı Yayınları.
  • Çokum, Sevinç (2018). Bizim Diyar. İstanbul: Kapı Yayınları.
  • Dervişoğlu, Efnan (2014). Yitirilmiş Toprakların İçimizdeki İzi: 'Bizim Diyar'. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, S. 35, s. 79-94.
  • Enginün, İnci (2000). Araştırmalar ve Belgeler. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Korkmaz, Ramazan (2016). Yeni Türk Edebiyatı 1839 - 2000. Ankara: Grafiker Yayınları.