GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE CİCERO İLE YAŞLILIK

Bu makalenin konusu yaşlanma sürecinde meydana gelen değişiklikler ve bu değişikliklerle nasıl mücadele edilmesi gerektiği hakkında Cicero’nun Yaşlı Cato veya Yaşlılık Üzerine adlı eserinin den hareketle oluşturulmuştur. Antik Çağ’da yazılmış önemli eserler incelendiğinde yaşlılık nedir ve yaşlılık dönemi nasıl geçirilmelidir şeklindeki önemli sorulara Cicero, Platon ve Aristoteles gibi ünlü filozofların da cevap aradıkları görülmektedir. Antik Çağ’dan modern dönem Gerontoloji araştırmalarına kadar uzanan süreçte araştırmaların birbirlerini tetikledikleri ve bu sayede yaşlılık üzerinde merak edilen sorulara cevap aradıkları görülmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Cicero, Yaşlılık, Yaşlı

Aging With Cicero From Past to Present

The subject of this article is based on Cicero's book, The Old Cato or On Aging, about changes in the aging process and how to deal with these changes. When the important works written in antiquity are examined, it is seen that famous philosophers such as Cicero, Plato and Aristotle are looking for answers to important questions about what is old age and how to pass the old age. From the Antiquity to the modern Gerontology researches, it is seen that the researches triggered each other and in this way, they sought answers to questions about old age.
Keywords:

Cicero, Old Age, Elderly,

___

  • ARUN, Ö.(2018), Yaşlanmayı Aşmak, Ankara: Phoenix Yayınevi CANATAN, A.(2014), Yaşlılık ve Yaşlanma, Sosyoloji Divanı, 4,415-423
  • CANATAN, A.(2014), Yaşlılık ve Yaşlanma, Sosyoloji Divanı, 4,415-423
  • CİCERO.(2018), Yaşlı Cato veya Yaşlılık Üzerine, İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınlar
  • KALINKARA, V.(2016), Temel Gerontoloji: Yaşlılık Bilimi, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık
  • T.C Kalkınma Bakanlığı (2014). “Yaşlanma Özel İhtisas Komisyonu Raporu”. Onuncu Kalkınma Planı, 2018. Ankara.