COVID-19 SÜRECİNDE TEZ ÇALIŞMASI DENEYİMİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 küresel salgınında toplumsal araştırmalar kimi zaman askıya alındı, kimi zamansa sil baştan tasarlandı. Araştırmacılar, araştırma pratiklerinde teknolojinin rolünün artırıldığı alternatif yollarla veriye ulaşmaya çalıştılar. Araştırmacıların geliştirdiği yeni stratejiler kalıcılaşmaya, norm halini almaya başladı. Öyle görünüyor ki yeni normalde yeni tehditler ve fırsatlarla hiçbir şey eskisi gibi ol(a)mayacak. Bu makalenin araştırmacısı nitel araştırma yöntemi ile yürüttüğü “Sağlık Meslek Grupları Eğitiminde Mesleklerarası Eğitim (MAE) ve Mesleklerarası İşbirliğine (MAİ) Yönelik Paydaş Görüşleri” adlı doktora tez çalışması sürecindeki deneyimlerini ve öğrenmelerini kendi perspektifinden aktarmaktadır. COVID-19 küresel salgını veri toplama sürecinde olan araştırmacıya pratik, etik, yöntemsel güçlükler yaşatmıştır. Araştırmacı ve araştırmanın katılımcılarının sağlık alanından olması nedeniyle sağlık hizmet sunumu önceliği göz önünde bulundurularak veri toplama süreci bir süre ertelenmiştir. Sağlık çalışanlarının iş yükü artışı, ani görevlendirmeler, yaşanan psiko-sosyal olumsuzluklar araştırma sorusu açısından mevcut bağlamın değişmesine neden olmuştur. Hizmet sunumunun önceliği, çocuk bakımı sorumluluğu, mesai ve mesai dışı çalışma saati ayrımının ortadan kalkması gibi nedenler, araştırma sürecinin planlandığı gibi sürdürülmesi açısından güçlük teşkil etmiştir. Araştırmacı, araştırma süreçlerinde yaşadığı zorluklara yönelik stratejiler geliştirmiş, deneyimlerini öğrenme fırsatlarına dönüştürmüştür. Araştırmacının yıllar sonra küresel salgın gibi özel bir dönemde kendini sağlık hizmet sunumunun içinde bulması, tez çalışmasının odak noktası olan mesleklerarası işbirliklerini gözlemleme fırsatı yakalaması, ayrıca daha önce birlikte çalışmayı deneyimlemediği farklı sağlık çalışanlarından oluşan bir ekibin üyesi oluvermesi güdüleyici ve eşsiz bir kazanım yaşamasına neden olmuştur.

___

  • Archibald, M. M., Ambagtsheer, R. C., Casey, M. G. ve Lawless, M. (2019). Using Zoom Videoconferencing For Qualitative Data Collection: Perceptions And Experiences Of Researchers And Participants. International Journal of Qualitative Methods, 18, DOI: 1609406919874596.
  • Boland, J., Banks, S., Krabbe, R., Lawrence, S., Murray, T., Henning, T. ve Vandenberg, M. (2021). A COVID-19-era rapid review: using Zoom and Skype for qualitative group research. Public Health Research & Practice, 1-9.
  • Carter, S. M., Shih, P., Williams, J., Degeling, C. ve Mooney-Somers, J. (2021). Conducting Qualitative Research Online: Challenges and Solutions. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research, 1-8.
  • Dodds, S. ve Hess, A. C. (2020). Adapting research methodology during COVID-19: lessons for transformative service research. Journal of Service Management.
  • Eckert, J. (2020). Shoot! Can We Restart the Interview?”: Lessons From Practicing “Uncomfortable Reflexivity. International Journal of Qualitative Methods, 19, DOI: 1609406920963810.
  • Gray, L. M., Wong-Wylie, G., Rempel, G. R. ve Cook, K. (2020). Expanding qualitative research interviewing strategies: Zoom video communications. The Qualitative Report, 25(5), 1292-1301.
  • Helliwell, J. A., Bolton, W. S., Burke, J. R., Tiernan, J. P., Jayne, D. G. ve Chapman, S. J. (2020). Global academic response to COVID‐19: Cross‐sectional study. Learned Publishing, 33(4), 385-393.
  • Marinoni, G., Van’t Land, H. ve Jensen, T. (2020). The impact of Covid-19 on higher education around the world. IAU Global Survey Report.
  • Moises Jr, C. (2020). Online data collection as adaptation in conducting quantitative and qualitative research during the COVID-19 pandemic. European Journal of Education Studies, 7(11).
  • Moore, T., McKee, K. ve McCoughlin, P. (2015). Online focus groups and qualitative research in the social sciences: their merits and limitations in a study of housing and youth. People, Place and Policy Online, 9(1), 17-28.
  • Patton, M. Q. (2014). Qualitative research & evaluation methods: Integrating theory and practice. London: Sage publications.
  • Tremblay, S., Castiglione, S., Audet, L. A., Desmarais, M., Horace, M. ve Peláez, S. (2021). Conducting Qualitative Research to Respond to COVID-19 Challenges: Reflections for the Present and Beyond. International Journal of Qualitative Methods, 20, DOI: 16094069211009679.
  • Yıldız, M., Kozanhan, B. ve Afşar, B. COVID-19 Pandemi Döneminde Online Bilimsel Eğitim ve Kongrelerin Etkinliğinin Değerlendirilmesi: Anket Çalışması. Acta Medica Nicomedia, 4(3), 77-82.
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-9947
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Sosyoloji Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

PANDEMİ SÜRECİNDE ARAŞTIRMA ETİĞİ VE DİJİTAL BÖLÜNME EKSENİNDE BİR ÇALIŞMA ÖRNEĞİ: ENGELLİ BİREYLER VE ANNELERİNİN YAŞAM KALİTELERİ

N. Beril ÖZER TEKİN, Büşra SÜNGÜ, Aynur AKINCI AYDOĞAN, Dilara ÖZER

COVID-19 SÜRECİNDE TEZ ÇALIŞMASI DENEYİMİ

Bürge ATILGAN, Sevgi TURAN

PANDEMİ SÜRECİNDE GÖÇMENLERLE ARAŞTIRMA YÜRÜTMEK: NİTELİKSEL YÖNTEMDE ‘YENİ NORMAL’ ÜZERİNE

Şebnem KÖŞER AKÇAPAR, Aysima ÇALIŞAN

YALNIZ YAŞAYAN YAŞLI KADINLARIN PANDEMİ DENEYİMLERİ ÜZERİNE NİTELİKSEL BİR ARAŞTIRMA: ÖNGÖRÜLEMEYENLER, ZORLUKLAR, STRATEJİLER

Funda SÖNMEZ ÖĞÜTLE, Hilal SEVLÜ, Duygu SARIMURATOĞLU

GELMEKTE OLAN “YENİ” TOPLUMSALLIKLARIN İZİNİ SÜRMEK: PANDEMİDE GENÇLERİN DENEYİMLERİ, GÖZLEMLERİ VE ÖNGÖRÜLERİ ÜZERİNE

Özlem AVCI AKSOY

KÜRESEL SALGINDA SOSYOLOJİK ARAŞTIRMA

Ali ERGÜR, Besim Can ZIRH

PANDEMİ SÜRECiNDE NİTEL ARAŞTIRMA: ÇEVRİMİÇİ PLATFORMLAR ÜZERİNDEN DERİNLEMESİNE GÖRÜŞMELERİN İMKÂN VE SINIRLILIKLARI

Ece ERBUĞ, Gizem Şükran ÖZKALKAN

VİDEO TEMELLİ MÜLAKATLARDA TÜRKİYE’DE SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN GÖZÜNDEN PANDEMİ

Esra KARAKUŞ UMAR

COVID-19 TANISININ HASTALAR ÜZERİNDEKİ SOSYAL ETKİLERİNİ ARAŞTIRMAK: KÜRESEL SALGINDA YENİ ARAŞTIRMA OLANAKLARI

Göksel ALTINIŞIK ERGÜR, Enes KABAKÇI

SALGIN DÖNEMİNDE SOSYOLOJİK ARAŞTIRMANIN İMKÂN VE SINIRLILIKLARI: COVID-19’UN PSİKOSOSYAL GÖRÜNÜMLERİNE YÖNELİK HATAY ÖRNEĞİNDE BİR GÖMÜLÜ TEORİ DENEMESİ

Ferhat ARIK, Işıl Avşar ARIK