Nûreddin Mahmud Zengî’nin Faaliyetlerinin Şekillenmesinde Depremlerin Etkisi

541/1146-569-1174 yılları arasında 28 yıllık bir süreci kapsayan Nûreddin Mahmud Zengî Devri’nde, 551/1156, 552/1157 yıllarında, Suriye’de art arda yıkıcı ve nüfus kaybına yol açan depremler olmuştur. 566/ 1170’de de merkez üssü yine Suriye olan ve bütün Ortadoğu’da hissedilecek şiddette bir deprem gerçekleşmiştir. Bu deprem de özellikle Halep, Hama gibi Nûreddin Mahmud’un yönetimindeki Suriye kentlerinde yıkımla birlikte büyük nüfus kaybına yol açmıştır. Kaynak tarama metoduyla hazırlanan makalemizde bu depremlerin Suriye’de yol açtığı yıkım ve bu yıkımın Nûreddin Mahmud Zengî’nin Haçlılara karşı mücadelesine etkileri üzerinde durulmuştur. Makalemizde ayrıca depremlerin Nûreddin Mahmud Zengî’nin devlet idaresinin çeşitli alanlarındaki ve şahsî hususlardaki tutumlarında yol açtığı değişim ele alınmıştır.

___

  • A History of the Crusades (The First Hundred Years), (Genel Editör: Kenneth M. Setton Meyer, Editör: Baldwin, M. W.), University of Wisconsin Press: Madison, Milwaukee, London, 1969.
  • Anonim Süryanî Vekayi-nâmesi, (çev. Süheyl Zekkâr), el Mevsuatü’lŞamiye Fi’t-Tarih-i Hurub’s-Salibiyye, cilt: 5, Anonim Süryani Veka'yi-nâmesi Bölümü: s. 20-86, Dımaşk: Dârü’l-fikr, 1995.