MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA HİZMET KALİTESİ: MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Hizmet kalitesi kurumların asgari düzeyde işlevlerini yerine getirebilmeleri ve rekabet avantajları sağlamaları yönünden önemlilik arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören Çağrı Merkezi Hizmetleri, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programlarındaki öğrencilerin kendilerine sunulan hizmetlerden olan; danışmanlık, öğretim elemanlarının yönlendirme, öğretme becerileri ve objektifliği, yüksekokulun öğrencilere sağladığı fiziki donanım ve imkânlar gibi eğitim kalitesini etkileyen birçok hizmet alanındaki sunulan hizmetlere yönelik kalite değerlendirmelerini ölçmektir. Bu amaçla hem meslek yüksekokullarında hem de yükseköğrenim kurumlarında hizmet kalitesini artırmak, daha iyi eğitim fırsatları sunmak adına öğrencilerin görüş ve düşünceleri ortaya konulmuş ve hizmet kalitesinin şekillenmesinde en önemli boyutun öğretim elemanlarının yeterlilikleri olduğu, en az etkili olan boyut da fiziki imkânlar olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Hizmet Kalitesi, Üniversite

___

  • Balcı, A., Öztürk, İ., Polatcan, M., Saylik, A., Bil, E. (2016), “Organizational Socialization and Its Relation with Organizational Performance in High Schools”, Journal of Education and Training Studies, 4(9).
  • Balcı, A. (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma, Yöntem, Teknik ve İlkeler, Pegem Akademi, Ankara.
  • Çatı, K. (2003), “Ulaşım Hizmetlerinde Hizmet Kalitesi ve Bir Uygulama”, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:27, No: 1.
  • Çiçek, R., Doğan, İ., C. (2009), “Müşteri Memnuniyetinin Artırılmasında Hizmet Kalitesinin Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma: Niğde İli Örneği”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.FDergisi C.x1,S1. Demirel, E. T., Yatkın, A., Düşükcan, M., Derin, N., Çakınberk, A., Güven, M. (2013), “Vatandaşların Belediye Hizmet Kalitesi Algılamaları Üzerinde Belediye Başkanlarının Liderlik (Hükümdar/Hizmetkâr) Özelliklerinin Belirleyiciliği: TRB-I Bölgesi Örneği” Çağdaş Yerel Yönetimler, 22(2).
  • Fidan, T. (2017), “Kurumsalcılık Yaklaşımları ve Yeni Kurumsalcılık Perspektifinde Eğitim Örgütleri”, Medeniyet Araştırmaları Dergisi, 1 (1).
  • Saydan, R. (2008), “Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Beklentileri Yüzüncü Yıl Üniversitesi İİBF Örneği”, Gazi üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, 10/1.
  • Sezer, Ö. (2008), “Kamu Hizmetlerinde Müşteri(Vatandaş), Odaklılık: Türkiye’de Kamu Hizmeti Anlayışı Açısından Bir Değerlendirme”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 4 Sayı 8.
  • Şahin, A. E. (2009), “Eğitim Fakültesinde Hizmet Kalitesinin Eğitim Fakültesi Öğrenci Memnuniyet Ölçeği (EF-ÖMÖ) İle Değerlendirilmesi”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 37.
  • Parasuraman, A. ,Zeithaml,V. A. Ve Berry, L. L. (1988), “Servqual: A Multiple-İtem Scale for Measuring Consumer Perc”, Journal of Retailing, 64(1).
  • Pena, M. M., Da Silva, E. M. S., Tronchin, D. M. R., Melleiro, M. M. (2013),“TheUse Of The Quality Model Of Parasuraman, Zeithaml and Berry in Health Services”, Revistada Escola de Enfermagem da USP, 47(5).
  • Peterson, R. A. (1994), “A Meta-analysis of Cronbach's Coefficient Alpha”, Journal of Consumer Research, 21(2).
  • Tarhan, A., B., Ezici, E. (2011), “Kamu Hizmetleri Üretiminde Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı ve Toplam Kalite Yönetimi”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, Cilt 3, No 2, http://www.sobiad.org/eJOURNALS/dergi_SBD/arsiv_2011.html (30.11.2017).
  • Tayyar, N., Dilşeker, F. (2012), “Devlet Ve Vakıf Üniversitelerinde Hizmet Kalitesi ve İmajın Öğrenci Memnuniyetine Etkisi”, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Bahar 2012, Sayı 28.
  • Yenen,Z.,Gözlü, S. (2003), “Yükseköğretimde Müşteri Beklentileri: Türkiye’den Örnekler”, İTÜ Dergisi, Cilt:2,Sayı:2.
  • Ukav, İ. (2017), “Meslek Yüksekokullarında Öğrenci Memnuniyetine İlişkin Bir Analiz, Kahta MYO Örneği”, Mesleki Bilimler Dergisi, 6(1)http://meslekibilimler.com/temp/makale/MBD_6(1)1-91.pdf (25.11.2017).
  • Yıldız, O., Erdil, S., T. (2013), “Türkiye Hava Yolu Taşımacılığı Sektöründe Hizmet Kalitesinin Karşılaştırmalı Ölçümlenmesi”, E-dergi Marmara Üniversitesi, Cilt 10, Sayı 39.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-5858
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Mugla Sitki Kocman University
Sayıdaki Diğer Makaleler

ANTİK KARYA’NIN BAŞKENTİ HALİKARNASSOS’DA KENT PLANLAMA ANLAYIŞI

Feray KOCA, Bayram AKÇA

MARKOV ZİNCİRLERİ YÖNTEMİ KULLANILARAK ALTIN FİYATLARI İLE BIST 100 ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ

Mahmut Eymen KARACA, Selçuk ALP

KURUMSAL YÖNETİM DERECELENDİRMESİNİN HİSSE SENEDİ PERFORMANSINA ETKİSİ: BİST KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Şakir SAKARYA, Kemal Faruk YAZGAN, Hasan Hüseyin YILDIRIM

KAMU POLİTİKALARININ ULUSAL ETKİNLİĞİNİ YÖNLENDİREN KÜRESEL YAPILANMALARIN YETKİ UYUŞMAZLIKLARI VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ

Ayşegül KAYA

E-LERANING READNESS OF FACULTY MEMBERS: A COMPARATIVE STUDY BETWEEN 20 AUGUST 1955- SKIKDA UNIVERSITY IN ALGERIA AND KILIS 7 ARALIK UNIVERSITY IN TURKEY

H. Mustafa PAKSOY, Ahcene TIAR

ETKİNLİKLERİN DESTİNASYON MARKALAŞMASINA ETKİSİ: ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 100.YILI ANMA ETKİNLİKLERİ ÖRNEĞİ

Lütfi ATAY, Özlem ALTINIŞIK

KÜLTÜRÜN KORUNMASI VE AKTARIMI BAĞLAMINDA BEYPAZARI’NDA TELKÂRİ SANATI İLE USTALARI ÜZERİNE BİR DERLEME VE DEĞERLENDİRME

Esra AKYOL

TRANSANDANT -AŞKIN- İDEALİZM DENEYİMİNDE BİR DÜŞÜNÜR- SANATÇI ÖRNEĞİ OLARAK VİNCENT VAN GOGH

Ceren YILDIRIM

MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA HİZMET KALİTESİ: MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Hasret ÖZTÜRK, Muhittin TATAROĞLU

SOSYO-KÜLTÜREL AÇIDAN ANNELİK VE KISIRLIK: YERMA VE ANA HANIM KIZ HANIM TİYATRO OYUNLARININ İNCELENMESİ

Pınar Ezgi BURÇ