LOZAN ANTLAŞMASI’NDAN SONRA MUĞLA VİLAYETİ’NE GELEN BALKAN MUHACİRLERİ’NİN İSKÂNI MESELESİ

Lozan görüşmelerinde Türkiye ile Yunanistan arasındaki önemli anlaşmazlıklardan biri olan Türk-Rum Nüfus Mübadelesi Meselesi 30 Ocak 1923 tarihinde tarafların karşılıklı olarak imzaladıkları sözleşme ve protokolle çözülmüştü. Bundan hemen sonra Türkiye gerekli hukuki düzenleme ve hazırlıkları yaparak değişik Balkan ülkelerinden muhacirlerin gelmesine ve farklı illerde yerleşmesine izin verdi. Bu makale Lozan Antlaşması’ndan sonra Balkanlardan Muğla Vilayeti’ne gelen muhacirleri incelemektedir.

The Questions of Settlement of Balkan Immigrants Coming to the Province of Muğla after Lozan Treaty

One of disagreements between Turkey and Greece, the Turk-the Byzantines exchange of populations was solved reciprocally signed with the contract and protocol dated 30 January 1923.Afterwith, Turkey allowed for the immigration and inhabitation of refugees from various Balkan States with the necessary lawful preparations. In this article, The immigrants coming from Balkans to the province of Muğla, after the Lozan Treaty, has been studied.

___

  • Aktar, Ayhan; Varlık Vergisi ve Türkleştirme Politikası, Đstanbul,2002,
  • Arı, Kemal; Büyük Mübâdele, Türkiye’ye Zorunlu Göç,(1923- 1925), Đstanbul, Mart 2000
  • Tosun, Ramazan; Türk-Rum Nüfus Mübâdelesi ve Kayseri’deki Rumlar, Niğde,1998
  • Soysal, ;Đsmail; Tarihçeleri ve Açıklamaları ile Birlikte Türkiye’nin Siyasal Antlaşmaları, Cilt. I, (1920- 1945),Ankara,1989
  • Türkeş, Ünal; Kurtuluş Savaşında Muğla, Cilt I,II, Đstanbul,1973