KIYI ALANLARINDA KİTLE TURİZMİ: TÜRKİYE’DE KALKINMA PLANLARI BAĞLAMINDA KIYILARIN DÖNÜŞÜMÜ VE TARİHİ-DOĞAL ÇEVRELER

Sanayi Devriminden sonra kıyılarda artan kentleşme baskısı doğal ve kültürel değerlerin geri dönülemez biçimde yok olmasına sebep olmuştur. Kıyılardaki nüfusun artışında sanayi, tarım, lojistik gibi sektörlerin yanısıra turizm ve ikinci konut gelişmeleri de önemli rol oynamaktadır. Uluslararası ortamda giderek önem kazanan kıyı yönetim politikaları; doğal, tarihi ve kültürel alanların kontrolsüz kitle turizmine karşı koruma-kullanım dengesini sağlayacak bütüncül yaklaşımlar geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu değerlendirmeler ışığında, bu yazının amacı; uluslararası ortamda ve Akdeniz ölçeğinde gelişen bu sürece koşut Türkiye’de kıyı alanları ve kitle turizmine yönelik geliştirilen ulusal politikaların tarihsel gelişimi ve bu politikaların kıyıların doğal ve kültürel mirası üzerindeki etkilerini tartışmaktır.

Mass Tourism in Coastal Areas: Transformation of Coastlines and Historic-Natural Environments through Developmental Plans in Turkey

Urban growth and excessive population in coastal areas which have increased after the Industrial Revolution have put severe impacts on natural and cultural values of coastlines. In addition to the sectoral activities related to industry, agriculture, transportation; developments in mass tourism and secondary housing have played important role in the degradation of these areas. The coastal management policies, which have gained significance within the international mediums lately, aim to establish integrated approaches in order to sustain conservation-usage balance in natural, historic and cultural environments against uncontrolled development of mass tourism. With these concerns, the aim of this paper is to discuss development of national policies related to mass tourism and coastal areas in Turkey in relation with their impacts on natural and cultural heritage in the light of developments in international mediums and Mediterranean region.