GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİLERİN AİLE İÇİ SORUNLARININ İNCELENMESİ: KOCAELİ ÖRNEĞİ

Suriye’de yaşanan iç savaş sebebiyle zorunlu olarak ülkelerinden göç ederek Türkiye’de yaşamak durumunda kalan Suriyeli göçmen aileler, önemli bir dezavantajlı grup kitlesini oluşturmaktadırlar. Suriyeli göçmen aileler; entegrasyon süreçleri boyunca sosyal, ekonomik, sağlık, eğitim, istihdam, sosyal hizmetlere erişim ve dışlanma gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Şüphesiz bu sorunların en önemlilerinden biri de Suriyeli bireylerin karşılaşmış oldukları aile içi sorunlardır. Bu araştırma, Kocaeli ilinde yaşayan Geçici Koruma statüsüne sahip Suriyeli ailelerin Türkiye’de yaşamış oldukları aile içi sorunlarının ve ilişkilerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Araştırma, Kocaeli ilinde ikamet eden ve Türk Kızılay Kocaeli Toplum Merkezi faydalanıcısı olan yaklaşık 2000 Suriyeli aile evreninden rassal yöntemle seçilen 200 Suriyeli aile örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yüz yüze görüşmeye dayalı anket(survey) çalışması uygulanmıştır. Elde edilen veriler neticesinde; Suriyeli ailelerin entegrasyon süreçleri boyunca Kocaeli’nde en çok karşılaştıkları aile içi sorunlar; ekonomik kaynaklı tartışmalar ve ekonomik yoksun bırakılma durumları, geçimsizlik/tartışma (akraba/arkadaş çevresi, ev içi sorumluluklar vs.), sözel-psikolojik şiddet (tenkit edilme, kısıtlayıcı ölçüde kıskanma vs) ve aile içi iletişim sorunları şeklinde sıralanmaktadır.

___

  • Referans1- Altuntaş, M. (2020). Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Entegrasyon Süreci Boyunca Karşılaştığı Sorunlar: Kocaeli Örneği
  • Referans2- Barış, İ. ve Taylan, H. H. (2020). Küresel salgın sürecinde Türkiye’de aile içi sorunlar. Nosyon: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, Gürsoy Akça Özel Sayısı, 5, 13-32.
  • Referans3- Bulut, I. (1993). Ruh Hastalığının Aile İşlevlerine Etkisi. Ankara: T.C. Başbakanlık Kadın ve Sosyal Hizmet Müsteşarlığı Yayınları.
  • Referans4- Deniz, O. (2009). Uluslararası göçler ve Türkiye’ye yansıması. İstanbul: Çantay Yayınları
  • Referans5- Göç İdaresi Başkanlığı (2022). Geçici Koruma Yönetmeliği. Erişim adresi (01.06.2022): https://www.goc.gov.tr/gecici-koruma-kanunu-ve-yonetmeligi
  • Referans6- Keleş, R. (2004). Kentleşme politikası. Ankara: İmge Yayınları.
  • Referans7- Nirun, N. (1994), Sistematik Sosyoloji Yönünden Aile ve Kültür, Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Yayını Sayı:73
  • Referans8- Ozankaya, Ö. (1979). Toplum Bilimine Giriş. Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Yayınları.
  • Referans9- Sayın, Ö. (1990). Aile Sosyolojisi: Ailenin Toplumdaki Yeri. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi.
  • Referans10- Taylan, H. H. (2003). Köy Ailesinde Aile İçi İlişkiler: "Selçikli Köyü Örneği". Konya: Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Referans11- Yalçın, C. (2004). Göç sosyolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık
  • Referans12- Yavuzer, H., ve İsmen Gazioğlu, E. A. (2015). Evlilik Okulu Projesi. H. Yavuzer (Ed.) içinde, Evlilik Okulu: Evlilikte Kişilerarası İlişkiler ve İletişim Becerileri İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Referans13- Zastrow, C., ve Kirst-Ashman, K. K. (2015). İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre II : Yetişkinlik - Yaşlılık. (E. Türközü, B. Alparslan, & O. Uraz, Çev.) Ankara: Nika Yayınevi.