ÇOCUK ALANINDA ÇALIŞAN BAKIM ELEMANLARININ SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ÇALIŞMA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından korunmaya ihtiyacı olduğu tespit edilerek koruma altına alınmış olan çocuklara sağlanmakta olan birtakım hizmetler bulunmaktadır. Bu hizmet türleri, aile temelli ve kurum bakımı temelli olarak iki ayrı başlıkta değerlendirilebilecek olup koruma altında bulunan çocuklar adına uygulanmakta olan en yaygın hizmet modelleri kurum bakımı temelli hizmet modelleridir. Kurum bakımı modellerinde gün boyunca çocukların kuruluş içerisindeki yaşamlarına eşlik eden, onları günlük ihtiyaçlarını gidermek ve yaşamlarını idame ettirmek gibi temel ihtiyaçlarından, toplumsal kuralların öğretilmesi ve yaşam becerileri kazanılması gibi ihtiyaçlarına cevap verme görevi bulunan bakım elemanları bu tür hizmetlerde kilit bir rol üstlenmektedirler. Her çalışma deneyiminin beraberinde getirdiği birtakım problemlerin varlığı göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen bu çalışma, çocuk alanında görev almakta olan bakım elemanlarının sorunlarını ortaya koymak üzerine gerçekleştirilmiş nitel bir çalışmadır. Gerçekleştirilen çalışmada durum çalışması deseni uygulanmış; Türkiye genelinde görev yapan bakım elemanlarına kartopu yöntemi ile ulaşılarak çalışma grubu oluşturulmuş ve yarı yapılandırılmış soru formu uygulanmıştır. Yapılan araştırma neticesinde elde edilen veriler analiz edilmiş; çocuklar ile ilgili talep ve problemler, idari personel – bakım elemanı ayrımı gibi katılımcıların bahsettiği sorunlar alıntılanarak konuya dair açıklama, yorum ve tespitler getirilmiştir. Çalışma sonucunda tespit edilen sorunların girift yapılarına dikkat çekilmiş ve sorun çözümlerine dair üzerinde durulması gereken perspektif ve atılması gereken somut adımlar gibi önerilerde bulunulmuştur.

A QUALITATIVE STUDY ON THE PROBLEMS OF CARE STAFF WORKING IN THE FIELD OF CHILDREN

There are a number of services provided to children who have been identified as in need of protection by the Ministry of Family and Social Services and have been placed under protection. These types of services can be evaluated under two separate headings as family-based and institutional care-based, and the most common service models applied on behalf of children under protection are institutional care-based service models. In institutional care models, the care staff who accompany the lives of children throughout the day in the institution, who have the task of meeting their basic needs such as meeting their daily needs and sustaining their lives, teaching social rules and acquiring life skills, play a key role in such services. This study, which was carried out by taking into account the existence of a number of problems brought by each working experience, is a qualitative study carried out to reveal the problems of the care staff working in the field of children. In the conducted study, case study design was applied; A sample was created by reaching the care staff working throughout Turkey with the snowball method and a semi-structured questionnaire was applied. The data obtained as a result of the research were analyzed; Explanations, comments and determinations were made on the subject by quoting the problems mentioned by the participants, such as the demands and problems related to children, the separation of administrative personnel and care personnel. At the end of the study, attention was drawn to the intricate structures of the problems identified and suggestions were made such as the perspective to be focused on and the concrete steps to be taken regarding problem solutions.

___

  • Adıgüzel, O., & Yüksel, H. (2011). Tarihsel Süreçte Çalışma Kavramı ve Kırılma Noktası Olarak Sanayi Devrimi. Finans, Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi, 87-99.
  • Arslan, M. (2012). Araştırma Yöntem ve Teknikleri Ders Notları (15 b.). Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu.
  • ASHB. (2016). 2016 Yılı Faaliyet Raporu. https://www.aile.gov.tr/Uploads/sgb/uploads/pages/arge-raporlar/2016-yili-faaliyet-raporu.pdf adresinden alındı
  • ASHB. (tarih yok). Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 08 17, 2022 tarihinde aile.gov.tr: https://www.aile.gov.tr/sss/cocuk-hizmetleri-genel-mudurlugu/cocuk-destek-merkezleri-evleri-haklari/ adresinden alındı
  • ASPB. (tarih yok). Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 05 18, 2018 tarihinde http://cocukhizmetleri.aile.gov.tr/uygulamalar/cocuk-destek-merkezleri adresinden alındı
  • Atkinson, P. (2007). Etnography: Principles in Practice. Routledge.
  • Aydın, N. (2018). Nitel Araştırma Yöntemleri: Etnoloji. Uluslararası Beşeri ve Sosyal Bilimler Dergisi,(2(2)), 60-71.
  • Aykul, M. (2019). Korunmaya İhtiyacı Olan Çocukların Sosyal Gelişiminde Çocuk Evlerinin Rolü(Sakarya Örneği). Yüksek Lisans Tezi. Sakarya: Sakarya Üniversitesi.
  • Başer, H. (2013). Çocuk Refahı Alanında Yeni Hizmet Modeli "Çocuk Evleri". Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi.
  • Boztilki, M. (2013). Sivil Toplum Kuruluşlarının Çocuk Koruma Uygulamalarındaki Rolü ve Dünyada Kurum Bakımına Güncel Yaklaşımlar. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • ÇHGM. (2021). ASHB. İstatistikler: https://www.aile.gov.tr/media/87499/kurumsal-istatistikler.pdf adresinden alındı
  • Çocuk Destek Merkezleri Hakkında Yönetmelik, 29310 (Resmi Gazete Mart 29, 2015).
  • Çocuk Evleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 27015 (Resmi Gazete Ekim 05, 2008).
  • Demirbilek, S. (1998). Türkiye'de Korunmaya Muhtaç Çocuklar Sorunu. Mavi Ofset, 615-628.
  • Grint, K. (2005). The Sociology of Wotk. USA: Blackwell Publishing.
  • Harvard University. (2014). Research Methods: Some Notes to Orient You: http://isites.harvard.edu/fs/docs/icb.topic851950.files/Research%20Methods_Some%20Notes.pdf adresinden alındı
  • Karataş, K. (2007). Türkiye’de Çocuk Koruma Sistemi ve Koruyucu Aile Uygulamaları Üzerine Bir Değerlendirme. Toplum ve Sosyal Hizmet, 7-20.
  • Keçe, H. (2018). Çocuk Destek Merkezlerinde Yaşayan Cinsel İstismar Mağduru Kız Çocuklarının Sosyal Kaygı Düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
  • Ören, K., & Yüksel, H. (2012). Geçmişten Günümüze Çalışma Hayatı. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, 35-59.
  • Özaydın Demirbaş, E. (2019). Çocuk Evleri Sitesinde 6-12 Yaş Arası Çocuklar İle Çalışan Bakım Elemanlarının Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Nitel Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.
  • Sosyal Hizmetler Kanunu, Kanun Numarası 2828 (Kabul Tarihi Mayıs 24, 1983).
  • Tibilli, R. (2021). Çocuk Evleri Sitesinde Çalışan Bakım Elemanlarının Yaşam Kalitesi ve Çalışan Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
  • Tuncer, B., & Erdoğan, T. (2018). Korunmaya Muhtaç Çocuklar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklara Sağlanan Bakım Yöntemleri. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 515-527.
  • Turan, N. (2018). Çalışma Mutluluğu: Kavram ve Kapsam . B.U.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 169-212.
  • Yazıcı, E. (2013). Türkiye'de Korunmaya Muhtaç Çocuklara Yönelik Sosyal Hizmetler: Kurum Bakım Hizmetinden Yararlanmış Bireyler Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Yıldız, H. (2010). Çalışma Üzerine Sosyolojik Perspektif. In Journal of Social Policy Conferences, 129-161.