Anne Baba Kaybının Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Ölüm, bireylerin yaşamlarında kaçınılmaz olarak yer alan bir olgudur. Her birey yaşamının bir evresinde mutlaka ölüm ile karşı karşıya kalmaktadır. Aile özelinde ise anne baba kaybı önemli bir yaşam olayı olarak yer almaktadır. Bu bağlamda, çocukların ölümü anlamlandırmaları ve kayıptan doğan yas duyguları ile baş etmeleri çocuklar için zorlu bir süreç oluşturmaktadır. Bu çalışmada öncelikle gelişim dönemlerine göre çocukların, ölümü nasıl algıladığına yer verilecektir. Daha sonra, anne baba kaybının çocuklar üzerindeki etkileri anlatılacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Anne baba kaybı, yas, çocuk

The Effects of Parental Lost on Children

The Effects of Parental Lost on ChildrenDeath is an inevitable phenomenon in the lives of individuals. Every person exposures death in any stage of life. Especially in family, parental loss take place as an important life event. In this context, the meaning of parental lost and how to cope with grief experiences becomes a challenge for children. In this study, firstly the children’s perception of death according to different developmental stages will be presented. Then, by explaining the impact of parental lost on children, how to deal with children who lost his/her parents will be emphasized.

___

  • Bowlby, John. (2005). A Secure Base: Clinical Applicati- ons of Attachment Theory, Routledge, USA.
  • Dyregrov, Atle. (2008). Grief in Children A Handbook for Adults, Jessica Kingley Publishers, USA.
  • Granot, Tamar. (2005). Without You : Children And Young People Growing Up With Loss And Its Ef- fects, Jessica Kingley Publishers, USA.
  • Nolen-Hoeksema, S. ve Larson, J. (1999) Coping with Loss, Lawrence Erlbaum Associates, New Jer- sey.
  • Rutter, M. ve Taylor, E.A. (2002). Child and Adolescent Psychiatry, Blackwell Publishing, USA.
  • Öztürk, Mualla. (2001). Ruh Sağlığı ve Bozuklukları için- de “Çocukluk Çağı Ruhsal Sorunları ve Bozuk- lukları”, Yenilenmiş 8.Basım, Nobel Tıp Kitapev- leri, Ankara.