COVID-19 SALGINININ TURİZM, ULAŞTIRMA VE YİYECEK&İÇECEK SEKTÖRLERİNE ETKİSİ: RALS ENGLE VE GRANGER EŞBÜTÜNLEŞME TESTİ

11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgını ülke ekonomilerini öngörülemeyen bir belirsizlikle baş başa bırakmış ve tüm sektörler üzerinde etkisini derin bir şekilde hissettirmiştir. Bu çalışmanın amacı, 17.03.2020-29.01.2021 dönemi için Türkiye örnekleminde Covid-19 salgınının turizm, ulaştırma ve yiyecek-içecek sektörleri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, Türkiye’nin Covid 19 kaynaklı günlük ölüm ve vaka sayılarının Borsa İstanbul (BİST) Turizm, Ulaştırma ile Yiyecek & İçecek endeksleri üzerindeki etkisi RALS Engle ve Granger eşbütünleşme testiyle araştırılmıştır. Bulgular, BİST Turizm endeksi ile vaka ve ölüm sayıları arasında uzun dönemli ilişkinin olduğunu; ancak BİST Ulaştırma ve Yiyecek & İçecek endeksleriyle vaka ve ölüm sayıları arasında herhangi bir ilişkinin olmadığını göstermiştir. Son olarak, BİST Turizm endeksi ile vaka ve ölüm sayıları arasındaki uzun dönemli ilişkinin büyüklüğü Dinamik En Küçük Kareler tahmincisiyle araştırılmış, uzun dönemde değişkenler arasında ilişkinin negatif olduğu gözlenmiştir.

THE EFFECT OF COVID-19 EPIDEMIC ON TOURISM, TRANPORTATION AND FOOD & BEVERAGE INDUSTRIES: RALS ENGLE AND GRANGER COINTEGRATION TEST

The Covid-19 epidemic, which was declared as a pandemic by the World Health Organization on March 11, 2020, confronted the economies of countries with an unpredictable uncertainty and its impact was felt in all sectors deeply. The aim of this study is to put forward the impact of the Covid-19 epidemic on the tourism, transportation, and food & beverage sectors for the period of 17.03.2020-29.01.2021 in the Turkey sample. Accordingly, the effect of Turkey’s daily deaths and cases caused by Covid19 on the Borsa Istanbul (BIST) Tourism, Transportation and Food & Beverage Indices was investigated through the RALS Engle and Granger cointegration test. Findings showed that there is a long-term relationship between the BIST Tourism index and the number of cases and deaths, but there is no relationship between BIST Transportation and BIST Food & Beverage Indices and the number of cases and deaths. Finally, it was investigated that the magnitude of the long-term relationship between the BIST Tourismindex and the number of cases and deaths by applying the Dynamic Ordinary Least Squares estimator and the negative relationship between the variables was observed in the long run.

___

Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-732X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü