Türkiye’de Lisans Düzeyinde Verilen Turizm Eğitimi Üzerine Genel Bir Değerlendirme: Geleceğe Yönelik Öneriler ve Bir Ders Programı Önerisi

Turizm sektörü, özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra hızla gelişen ve sürekli gelişmeye açık sektörlerden biri olmuştur. Turizm sektöründe, işletmeler rekabet avantajı elde edebilmek için müşteri memnuniyetine ve hizmet kalitesine önem vermektedirler. Bu bağlamda, emek-yoğun bir sektör olan turizmde nitelikli işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Nitelikli işgücüne duyulan ihtiyaç, turizm eğitiminin gerekliliğini ön plana çıkarmaktadır. Turizm eğitiminde en önemli konulardan biri, sektörde çalışacak işgücünün sektörün ihtiyaçlarına göre yetiştirilmesidir. Sektörün en önemli ihtiyaçlarından biri olan orta düzey ve üst düzey yöneticiler, turizmde verilen lisans eğitimiyle karşılanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de lisans düzeyinde verilen turizm eğitimini üzerine genel bir inceleme yapılıp daha nitelikli yöneticiler yetiştirmeye yönelik öneriler ve lisans programlarında okutulacak ders programı oluşturulması amaçlanmaktadır
Anahtar Kelimeler:

Turizm, Eğitim, Turizm Eğitimi

A General Evaluation on Undergraduate Level Tourism Education of Turkey: Prudential Suggestions and a Curriculum Offer

Tourism industry is one of the rapidly developing and is open to development industry permanently. Tourism businesses pay importance customer satisfaction and service quality to gain competitive advantage. In this sense, tourism sector needs qualified work force. This need features necessity of tourism education. One of the most important subject of tourism education is to grow work force considering sectoral needs. The most crucial need of tourism sector is middle level and top level managers. This need satisfy undergraduate level of tourism education. In this research, undergraduate level of tourism education of Turkey is evaluated and make an offer to grow more qualified managers and constitute undergraduate level curriculum.

___

  • Atay, L., ve Yıldırım, M. (2009). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Memnuniyetine Yönelik Bir Araştırma. http://www.lutfiatay.com/wp content/uploads/2009/03/soidlisansmemnuniyet. Pdf (Erişim 02 Mart 2010).
  • Aymankuy, Y. ve Aymankuy, S., (2002). Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Turizm Eğitimi Veren Yüksek Öğretim Kurumlarının Bulundukları Yerlerin Analizi ve Turizm Eğitimi İçin Bir Model. Turizm Eğitim KonferansıWorkshop, Ankara, 29-41.
  • Balay, R. (2004). Küreselleşme, Bilgi Toplumu Ve Eğitim. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 37(2): 61-82.
  • Bayer, E. (1998). Türkiye Meslek Yüksekokulları Turizm Eğitimi Kalitesinin Geliştirilmesinde Sanal Yöntemlerin Rolü. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3: 145-156.
  • Bürün, B., Demir, M., ve Güneri, M. (2009). Meslek Yüksekokullarında Program ve Müfredat Geliştirmede Öncelikler: Turizm ve Tarım Eğitimi Programlarına İlişkin Öneriler. http://www.4myomt.ktu.edu.tr/komisyo n2/2.komisyon.bburun.doc (Erişim 08 Nisan 2010).
  • Cooper, C. (2002). Curriculum Planning for Tourism Education. Journal of Teaching in Travel & Tourism,(3): 19-39.
  • Çetin, Ş. (1987). Turizm Eğitimi ve Turizm Eğitimi Gören Elemanların İstihdam Sorunları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gündüzalp, N. (1992). Kalkınmada Turizm ve Eğitimi. Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Konferans -Workshop, Ankara: 61-66.
  • Gürbüz, A.K., ve Dağdeviren, A. (2007). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Kurumların Ders Programlarının Fonksiyonel Açıdan İncelenmesi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (18): 157-167.
  • Hacıoğlu, N. (1992). Yükseköğretimde Mesleki Turizm Eğitimi Geliştirme Perspektifleri. Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Konferansı, Ankara, 91-100.
  • Jiang, B. ve Tribe, J. (2009). Tourism Jobs – Short Lived Professions: Student Attitudes Towards Tourism Careers in China, Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 8 (1), 4-19.
  • Olalı, H., ve Timur, A. (1986). Turizmin Türk Ekonomisindeki Yeri. Ofis Matbaacılık San. Ltd. Şti, İzmir.
  • Olalı, H. (1982). Turizm Politikası ve Planlaması. Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir.
  • Pauze, E.F. (1993). Time for a New Mission in Hospitality Education. Hospitality Tourism Educators (3):61-62.
  • Sezgin, O.M. (1995). Genel Turizm. Tütibay Yayınları, Ankara.
  • Timur, A. (1987). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitiminin Mevcut Durumu. Turizm Eğitimi Geliştirme Toplantısı, İstanbul.
  • Ünlüönen, K., ve Boylu, Y. (2005). Türkiye’de Yükseköğretim Düzeyinde Turizm Eğitimindeki Gelişmelerin Değerlendirilmesi. http://www.esosder.com/dergi/1202UNLUONEN.pdf (Erişim 16 Şubat 2010).
  • Üzümcü, T.P., ve Bayraktar, S. (2004). Türkiye’de Turizm Otel İşletmeciliği Alanında Eğitim Veren Yükseköğretim Kuruluşlarındaki Eğitimcilerin Turizm Mesleki Eğitiminin Etiksel Açıdan İncelenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması. Osman Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. 3.Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Eskişehir, 79-89.
  • Varış, F. (1996). Eğitimde Program Geliştirme: Teoriler-Teknikler. Alkım Yayınevi, Ankara.
  • Walo, M.A. (2000). The Contribution of İnternship in Developing İndustryRelevant Management Competencies in Tourism and Hospitality Graduates. Unpublished Masters Thesis, Southern Cross University, Lismore: NSW.