Batı Resim Sanatında Doğu Etkileri: Mary Cassatt’ın Eserlerindeki Japonizm Etkisi

Bu çalışmanın amacı, Batılı bir sanatçı olan Mary Cassatt’ın resimlerinde Japon sanatı ve kültürünün etkisini ortaya koymaktır. Araştırmada, literatür tarama ve eser eleştirisi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma, sanatçının “Çay Masasındaki Kadın”, “Mektup”, “Banyo” ve “Lamba” isimli dört adet eseri ile sınırlandırılmıştır. Araştırma sonucunda Cassatt’ın eserlerinde açık bir şekilde Japonizm etkisinin olduğu görülmüştür. O, Japon sanatında kullanılan renk, ışık, kompozisyon kullanımından, motiflerden ve konulardan; Japon kültürünün ise yelpaze, geleneksel porselen, kimono, abajur gibi nesnelerinden; aydınlık çemberi gibi simgelerinden etkilenmiştir. Cassatt, bu etkileşimler doğrultusunda kendi özgün yorumunu Japon kültürü ve sanatıyla buluşturarak sanat tarihi içinde önemli bir yer almayı başarmıştır. Cassatt’ın eserlerini inceleme sürecinde Kitagawa Utamaro’nun çalışmalarından hem resimsel ifade hem de konu bağlamında etkilere rastlanmıştır. Bunlar, çalışma içerisinde karşılaştırmalı görsellerle desteklenmiş ve detaylıca analiz edilmiştir. Cassatt, Japon ustalarının resimsel tavrını genel prensipleriyle kavramış, kendi özgün yorumu ve XIX. yüzyılın modern dili ile birleştirmiştir. Bu şekilde sanat tarihine Japon sanatı etkisi altında özgün eserler bırakmıştır.

___

  • Blunden, M. & Blunden, G. (1980). Impressionist and Impressionism. Geneva: Rizolli Interational Publication Inc.
  • Demiriz, Y. & Altun, A. (1977). Sanat Tarihi II., Yaygın Yüksek Öğretim Kurumu, Ankara: Eğitim Enstitüleri.
  • Erdal, G. & Yılmaz, M. (2018). James Abbott Mcneil Whistler’in Eserlerinde Japonizm Etkisi, İdil Dergisi, 7(41), 25-32.
  • Howard, M. (1997). Japonisme, Impressionism. Londra: Thunder Bay Press.
  • Kıran, H. (2008). Tarihsel Süreç İçerisinde Japon Baskı Sanatına Bir Bakış, Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi: Ankara, 1(2) 147-158.
  • Kurşuncu, İ. (2014). Zen’den Manga ve Otaku kültürüne Japon sanatı ve boşluk bağlamında değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat ve Tasarım Yüksek Anasanat Dalı. İstanbul.
  • Patton, M. Q. (2002). Qualitative research & evaluation methods (3rd ed.). 1ousand Oaks, CA: Sage.
  • Sato, N. (1958). The Influence of Japanese Art on Mary Cassatt. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ohio State University Department of Fine and Applied Arts, Ohio.
  • Spence, D. (2012). Van Gogh, çev. İlker Sevinç, (2. Baskı), İstanbul: Koleksiyon Yayınevi. Şahin, H. (2015). Japonizmin Empresyonist Sanat Akımı Üzerine Etkileri, İdil Dergisi, 4(18), 81-109.
  • Turani, A. (2010). Dünya Sanat Tarihi. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Vogt, W. P. (2007). Quantitative research methods for professionals. Boston: Pearson Education.