JEOTERMAL ENERJİ KAYNAKLI ATIK ISININ SERALARDA KULLANILMASI VE SERA YETİŞTİRİCİLİĞİNE ETKİSİ

Dünya nüfusunun artışına bağlı olarak gıda taleplerinde hızlı bir artış gözlemlenmektedir. Tarım ürünlerin çoğunluğu yaz dönemi ürünleridir ve soğuk kış şartlarında yetiştirilmesi güçtür. Sera şartlarında yetiştirilebilen ürünler ılıman iklime sahip bölgelerde seralarda yetiştirmektedir. Ilıman iklim şartlarında olmasına rağmen ısıtma giderlerinden dolayı ürünlerin maliyetleri yükselmektedir. Bu nedenle jeotermal kaynakların bulunduğu yerlerde jeotermal enerjinin kullanıldığı seralarda üretim yapılmaktadır. Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde çıkartılan jeotermal akışkan seraları ısıtılması için kullanılabilmektedir. Seralarda jeotermal akışkanın ısısını kullanabilmek için jeotermal kuyu açmak maliyetli bir iştir. Büyük tarım firmaları jeotermal kuyu açarak üretim yapabilmektedir. Küçük ve orta ölçekli firmalar ise bu kaynağı kuyu açma maliyetinden dolayı kullanamamaktadır. Seraların ısıtılması için termal otellerin kullandığı jeotermal akışkanın atık ısısı veya jeotermal elektrik santrallerinin kullandığı akışkanın reenjeksiyon yapılmadan önce var olan atık ısıları ideal ve düşük maliyetli bir kaynaktır. Jeotermal kaynak kullanıldıktan sonra hala yüksek sıcaklığa sahip bulunabilmektedir. Bu kaynakların kullanılması ile birlikte ürünler daha düşük maliyetli ve soğuğa karşı korunması için ilaç uygulanmadan organik olarak yetiştirilmesine mümkün olacaktır.  Jeotermal kaynağın bulunduğu yerlerde yöre halkı, kendi ihtiyaçları için tarım ürünleri ve ticari olarak satabileceği tarım ürünleri üretebileceklerdir. 

GEOTHERMAL ENERGY RESOURCES WASTE USE AND MANUFACTURING EFFECT

A rapid increase in food demand has been observed due to the increase in world population. The majority of agricultural products are summer products and it is difficult to grow them in cold winter conditions. The products that can be grown in the greenhouse conditions are grown in green areas in temperate regions. Despite being in temperate climates, the costs of products are rising due to heating costs. For this reason, geothermal resources are used in the production of greenhouses where geothermal energy is used. The geothermal fluid extracted at various depths of Yerkabug can be used for heating the greenhouses. It is costly to open a geothermal well in order to use the heat of the geothermal fluid. Large farmers can produce by opening geothermal wells. Small and medium sized companies can not use this source because of the cost of opening the well. Waste heat from the geothermal fluid used by the thermal houses for heating the subdivisions or the fluid used by the geothermal power plants is an ideal and low cost resource before re-injection. After using geothermal welding, it can still have high temperature. With the use of these resources, it is possible to grow the crops organically without the use of medicines for lower cost and protection against cold. Where geothermal resources are present, local people will be able to produce agricultural products and agricultural products that they can sell commercially for their own needs.

___

  • Anonim, 2009a. www.tuik.gov.tr
  • Anonim, 2013b. Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Madencilik Politikaları Özel İhtisas Komisyonu, Enerji Hammaddeleri Grubu Jeotermal Çalışma Alt Grubu Raporu. Kalkınma Bakanlığı, Ankara.
  • Boyacı S., Akyüz A., Üstün S., Baytoruna. N., Güğercin Ö. 2017 ” Seralarda Yüksek Sıcaklıkların Azaltılmasında Kullanılan Yöntemler, Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, Turk J Agric Res 2017, 4(1): 89-95 © TÜTAD ISSN: 2148-2306 e-ISSN: 2528-858X doi: 10.19159/tutad.300720
  • Enc V., Kasırga M., 2012 ‘’ Depo Gazı Enerji Üretim Tesisi Baca Gazı Atık Isısının Seralarda Değerlendirilmesi: İstanbul Örneği’’ Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi (ISSN: 2147-0626)
  • Erdem, H. H. (2010). R6.1 Termik Santral Atılan Enerji El Kitabı, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi İstanbul.
  • Hasdemir M., Gül U., ve diğ. 2014. “Türkiye’de Jeotermal Seracılığın Mevcut Durumu İle Karar Verme Süreçlerinde Etkili Olan Faktörlerin Analizi” Tarımsal Ekonomi Ve Politika Geliştirme Enstitüsü.
  • Geka, 2011. TR32 Düzey 2 Bölgesi (Aydın, Denizli, Muğla) Jeotermal Kaynakları Ve Jeotermal Enerji Santralleri Araştırma Rap., 27s.
  • Keleş, R., Hamamcı C., (2002). Çevrebilim, İmge Kitabevi, Ankara
  • Kendirli B. ve Çakmak, B., 2010. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Sera Isıtmasında Kullanımı, Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 2, 1, 95-103s., Ankara.
  • Kılıç, Ö ve Kılıç A, 2009, TMMOB Jeotermal Kongresi, 23 - 25 Aralık 2009, Ankara
  • Lund, J.W., Freestonb, D.H. ve Boyda, T.L., 2011. Direct Utilization of Geothermal Energy, Worldwide Review. Geothermics, 40: 159-180.
  • Kuter, N. 2009. Çankırı Kenti ve Yakın Çevresinin Termal Turizm Açısından Değerlendirilmesi, TMMOB Jeotermal Kongresi, 2325 Aralık, Ankara
  • Mertoğlu, O., Mertoğlu M. ve Bakır N., 2006. Türkiye’de Jeotermal Uygulamalarda Son Durum ve 2013 Yılı Hedefleri, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Türkiye 10. Enerji Kongresi 27-30 Kasım, İstanbul, s:153-163
  • MTA, 2011. Başkanlığı 2011 Yılı Faaliyet Raporu, Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi
  • Popovski, K. ve Vasilevska, S.P., 2003. Prospects and Problems for Geothermal Use in Agriculture in Europe. Geothermics, 32, 545–555.
  • Tepge, 112O405 Nolu TÜBİTAK Projesinin Sonuç Raporu, TEPGE YAYIN NO: 227 ISBN: 978-605-4672-60-8.
  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü. 2011. İklim Verileri Kayıtları.