DOĞALTAŞ İŞLEME TESİSİNDE TERMAL KONFOR ANALİZİ

Doğaltaş sektörü ülkemizde madenciliğinin lokomotifi durumundadır. Çeşitliliğinden dolayı dünyadan gördüğü alım isteğiyle önemli ihracat rakamlarına ulaşmıştır. Sektör her geçen gün büyümektedir. Bu büyümeyle birlikte doğal olarak iş sağlığı ve güvenliği sorunları da artmaktadır. Bu sorunlar, doğaltaş madenciliğinde, atölye ve fabrika çalışmalarında çalışanların git gide daha fazla maruz kaldıkları sağlık ve güvenlik tehlikelerini ortaya çıkarmaktadır. Özellikle toz, gürültü, titreşim, ortam iklimi vb. konular öne çıkmaktadır. Çalışanların, ortamdan kaynaklanan tehlikeler sonucu birçok hastalığa yakalanma ihtimalleri çok yüksektir. Bu husus da iş sağlığı ve güvenliği konusuna sadece iş kazaları açısından bakılmaması gerektiğini bizlere açıkça göstermektedir.Doğaltaş sektörü ülkemizde madenciliğinin lokomotifi durumundadır. Çeşitliliğinden dolayı dünyadan gördüğü alım isteğiyle önemli ihracat rakamlarına ulaşmıştır. Sektör her geçen gün büyümektedir. Bu büyümeyle birlikte doğal olarak iş sağlığı ve güvenliği sorunları da artmaktadır. Bu sorunlar, doğaltaş madenciliğinde, atölye ve fabrika çalışmalarında çalışanların git gide daha fazla maruz kaldıkları sağlık ve güvenlik tehlikelerini ortaya çıkarmaktadır. Özellikle toz, gürültü, titreşim, ortam iklimi vb. konular öne çıkmaktadır. Çalışanların, ortamdan kaynaklanan tehlikeler sonucu birçok hastalığa yakalanma ihtimalleri çok yüksektir. Bu husus da iş sağlığı ve güvenliği konusuna sadece iş kazaları açısından bakılmaması gerektiğini bizlere açıkça göstermektedir. Bu çalışmada, bir doğaltaş işleme tesisinde, ortamın sıcaklığı, radyant ısı, nem, hava hızı, giysi ısıl direnci ve metabolik oran dikkate alınarak termal konfor analizi yapılmıştır.  

___

  • American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE), 2009, Handbook—Fundamentals Chapter 9, 7-8.
  • American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE ), ANSI/AHSRAE Standard 55-2010, Thermal Environmental Conditions for Human Occupancy, ASHRAE Publications.
  • Atılgan, I. ve Ataer, E., 2009, Application of Thermal Comfort Analysis, IX. HVAC and Sanitary Engineering National Congress, İstanbul, Türkiye, 06-09 May, 571-581.
  • Berkeley University. Thermal Comfort Tool, Center for the Built Environment, www.smap.cbe.berkeley.edu/comforttool, ziyaret tarihi: 14 Mart 2017.
  • Fanger, P. O., 1967, “Calculation of Thermal Comfort: Introduction of a Basic Comfort Equation”, ASHRAE Transactions, 73 (2), 1-20.
  • Fanger, 1972., Fanger, P. O., 1972, Thermal Comfort: Analysis and Applications in Environmental Engineering, McGraw-Hill, New York.
  • Hensen, J.L.M., 1990, Literature Review on Thermal Comfort in Transient Conditions, Building and Environment, 25(4), 309-316.
  • İmancı, C., 2014, Döküm Atölyelerinde Termal Konfor Şartlarının İncelenmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik, 2013, 28710 Sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Olesen, B.W., 1982, Thermal Comfort, Technical Review to Advance Techniques in Acoustical Electrical and Mechanical Measurement, 2, 3-37.
  • Parsons, K. C., 2005, Human Thermal Environments, Taylor & Francis, New York, s. 196-197.
  • TS EN ISO 7730, 2016, Orta Dereceli Termal Ortamlar- PMV ve PPD İndislerinin Tayini Termal Rahatlık İçin Şartların Belirlenmesi.
  • TS EN ISO 8996, 2006, Termal Çevre Ergonomisi-Metabolik Hızın Tayini, Ankara.
  • TS EN 27243, 2002, Sıcak Ortamlar - WBGT (Yaş - Hazne Küre Sıcaklığı) İndeksine Göre Isının Çalışan Üzerindeki Baskısının Tahmini, Ankara.