Historical Background and Principles of Kemalism

In this study that is consisted of three parts, we will discuss the historical background of Kemalist principles and thought systems of which they are influenced. In the first part, establishment process of the Kemalist Single Party Government will be discussed shortly. In the second part, the French Revolution, New Ottomans, Union and Progress Association and positivism will be discussed. In parallel with the second part, the third and final part will discuss the phenomenon and ideologies, of which the Kemalist principles are influenced. This study, which will handle the subject in the historical context, will be examined in a structural and analytical method.

Kemalizm`in Tarihsel Arka Planı ve İlkeleri

Kemalist rejimin Fransız Devriminden etkilendiği en önemli noktanın ulus devletlerin oluşumuna zemin hazırlaması açısından milliyetçilik olduğu iddia edilebilir. Kemalist elitin, Osmanlı Devletinin kurtulması için çareler arayan Yeni Osmanlılardan ve aynı siyasi iklimi paylaştıkları İttihat ve Terakki'den de etkilendikleri söylenebilir. Pozitivizmin ise Kemalist ideoloji etkileyen en önemli kaynak olduğu ileri sürülebilir. Çalışmanın amacı, Kemalizmin ve Kemalist ilkelerin hangi düşünce akımlarından etkilendiğini ortaya koymaktır. Tarihsel olgu ve olaylardan çeşitli örneklerin verildiği çalışmanın önemi, Kemalizme kaynaklık etmiş düşünce yapılarını açıklığa kavuşturmaktır. Bu çalışmada konu, ikincil kaynak olarak nitelendirilen belge ve dökümanlardan yararlanılarak yapısal ve analitik bir tarzda ele alınmıştır. Bu çalışmada, Kemalizmin tarihsel arka planı ve etkilendiği ideoloji incelenmiştir. Bundan dolayı bu çalışmanın ilgili literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

___

  • Ağaoğulları, M.A., (1989). Fransız Devriminde Birey-Devlet İlişkisi (1789–1794), Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 44 (3), 195-228.
  • Ahmad, F., (2009). Modern Türkiye’nin Oluşumu. İstanbul: Kaynak Yayınları.
  • Arslan, E., (2008). Türkiye’de Irkçılık, (Ed.:T. Bora), Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce. Milliyetçilik, İstanbul: İletişim Yayınları, 4, 409-437.
  • Aydın, S., (2011). İki İttihat-Terakki: İki Ayrı Zihniyet, İki Ayrı Siyaset, (Ed.: M.Ö. Alkan), Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce Cumhuriyete Devreden Düşünce Mirası Tanzimat ve Meşrutiyet’in Birikimi. İstanbul: İletişim Yayınları, 1, 117- 128.
  • Bolat, B.S., (2005). Fransız İnkılâbı’nın Türk Modernleşme Sürecine Etkileri. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (1), 149-167.
  • Bora, T., (2008). Sunuş. (Ed.: T. Bora), Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce. Milliyetçilik, İstanbul: İletişim Yayınları, 4, 15-22.
  • Çelik, N.B., (2009). Kemalizm: Hegemonik Bir Söylem. (Ed.: A. İnsel), Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce. Kemalizm, İstanbul: