MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANAN PEYGAMBERİMİZİN HAYATI VE SİYER DERS KİTAPLARININ TAHLİL VE TENKİDİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere sunulacak ders kitaplarının bilimsel hata içermemeleri, eğitim ve öğretim programının amaçladığı kazanımları kapsamaları ve öğrenmeyi destekleyecek nitelikte ve öğrencilerin gelişim özellikleri dikkate alınarak hazırlanan görsel ve içerik tasarımlarına sahip olmaları gerektiği, ilgili yönetmelikte belirtilmiştir. Ayrıca bilginin anlaşılır bir dil ile ve yazım yanlışlarından arındırılmış, anlatım bozukluğu içermeyen ibarelerle sunulması, yapılan işin ciddiyeti açısından önemli olduğu gibi, öğrencinin kendisine sunulan bilgiyi anlaması ve kavraması bakımından da ehemmiyet arz etmektedir. Bu makalede 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Peygamberimizin Hayatı ve Siyer derslerinde ilk kez okutulacak olan üç ders kitabının değerlendirilmesi yapılmış ve tespit edilen hatalar ele alınmıştır.

___

  • Akkaya, Veysel-Saraç, Âdem-Durak, Mahmut Berat-Akkaya, Nesibe, Peygamberimizin Hayatı -Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu 5-, MEB Yay., 2017.
  • Çolak, Mikail, Siyer -Anadolu İmam Hatip Lisesi-, MEB Yay., 2017.
  • İbn Hişâm, Ebû Muhammed Abdulmelik b. Eyyûb el-Hımyerî (218/833), es-Sîretu’n-Nebeviyye, thk: Mecdî Fethî es-Seyyid, Dâru’s-Sahabe li’t- Turâs, Tanta 1995.
  • İbn İshâk, Muhammed b. Yesâr (151 / 768), Sîretu İbn İshâk, thk., tlk: Muhammed Hamidullah, Konya 1981.
  • Öz, Şaban, İlk Siyer Kaynakları ve Müellifleri, İsar Vakfı Yay., İst. 2008.
  • Öz, Şaban, “Son Dönem (2000-2010) Türkçe Siyer Kitaplarındaki Hatalar Çerçevesinde Siyer Yazıcılığının Sorunları Ve Çözüm Önerileri”, Türkiye’de Sîret Yazıcılığı Sempozyumu-I, İstanbul 16-17 Ekim 2010 (Baskı: Türkiye’de Sîret Yazıcılığı Sempozyumu-I, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 2012, 291-363.
  • Pütkül, Halit Zülfikar, Vasif Körpe Muhlis, Peygamberimizin Hayatı Ortaöğretim 9. Sınıf, MEB Yay., 2017.