Bir Binanın İnşaat Aşamasındaki İş Sağlığı ve Güvenliğinin İncelenmesi ve Gerekli Önlemlerinin Belirlenmesi

İnşaat sektörü, tehlikeli iş kolları arasında yer almaktadır. Dünyadaki birçok ülkede olduğu gibi inşaat sektöründeki iş kazaları ülkemiz için de büyük sorunlar teşkil etmektedir. İnsan yerine üretimin öncelikli olması, iş kazalarının artmasının temel nedenlerinden biridir. Çalışmada, ilk olarak işveren, şantiye şefleri ve bina yapımında çalışan işçiler ile bir araya gelerek bina yapımının hangi aşamalardan geçtiği, hangi tür araç-gereç ve aletlere ihtiyaç duyulduğu, yapılan işte ne derecede yetkinlik gerektiği, karşılaşılan sorunların ne olduğu gibi birçok konuda görüş alış verişi yapılıp olması gerekenler istişare edilmiştir. İş kazalarının hangi saatlerde ve daha çok hangi yaş grubunda olduğu, özellikle hangi mesleği yapan işçilerin daha fazla iş kazası geçirdiği ve en çok rastlanan kaza tipleri tartışılmıştır. Yeni yapılacak ve yapım aşamasında olan binaların aynı düzeydeki durumları için iş sağlığı ve güvenliği yönünden kontrolleri sağlanıp kendi aralarında karşılaştırılmalar yapılacakmıştır. Karşılaştırılan bu binalar arasında; iş güvenliği yönünden tehlikeli durumların ve davranışların tespiti, inşaatta kullanılan aletlerin kullanımı, çalışma esnasında kişisel koruyucu donanım kullanımı, emniyet mesafelerine uyum, binanın tehlike ve risk içeren bölgelerinde gerekli tedbirler alınıp alınmadığı kontrol edilerek raporlanmıştır. Bir binanın yapım aşamasında meydana gelebilecek kaza tipleri tespit edilmiş, bina yapımında aynı mesleği yapan kişilerle fikir alışverişi yapılacak ve olası kazalar hakkında alınması gereken iş güvenliği önlemleri ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır. Yapılan bu kontroller neticesinde risk analizleri yapılmış ve kazaların önlenmesi için gerekli olan tedbirler belirlenmiştir.

Investigation of Occupational Health and Safety of a Building During Construction and Determination of Necessary Measures

The construction industry is among the dangerous business lines. As in many countries in the world, occupational accidents in the construction sector pose great problems for our country. The priority of production over people is one of the main reasons for the increase in occupational accidents. In the study, first of all, the employer, the site supervisors and the workers working in the building construction met and exchanged views on many issues such as what stages the building went through, what kind of tools and equipment are needed, what level of competence is required in the work done, and the problems encountered. What should be done and what should be done was consulted. At what times and in which age group occupational accidents occur, especially in which occupation the workers have more occupational accidents and the most common accident types are discussed. Occupational health and safety controls will be provided for the same level conditions of the newly constructed and under construction buildings, and comparisons will be made among themselves. Among these compared buildings; The detection of dangerous situations and behaviors in terms of occupational safety, the use of tools used in construction, the use of personal protective equipment during work, compliance with safety distances, whether necessary precautions are taken in the dangerous and risky areas of the building are controlled and reported. The types of accidents that may occur during the construction of a building have been determined, ideas will be exchanged with people who do the same job in the construction of the building, and information is given about the occupational safety measures to be taken about possible accidents. As a result of these controls, risk analyzes were made and necessary measures were determined to prevent accidents.

___

  • İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği, Resmi Gazete No:28512, 29.12.2012.
  • 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Resmi Gazete No:28339, 30.06.2012.
  • International labour organization, Convention 161, 1988.
  • Uluslararası Çalışma Örgütü Rehberi, AB çerçeve direktifi, 2011.
  • International Organization for Standardization (İSO).
  • Altay, S. (2015), Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği: İş Sağlığı ve Güvenliğinin İş Tatmini Üzerine Etkisi, Çimento Sektöründe Bir Uygulama, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Aslan, A. (2008), Bir İnşaat Şirketinde Meydana Gelen İş Kazalarının Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Hergüner, M. A. (2013), İnşaat Sektöründe Yüksekten Düşmeden Kaynaklanan İş Kazalarının Azaltılmasına Yönelik Öneri Geliştirilmesi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Müngen, M. U. (2011), İnşaat Sektörümüzdeki Başlıca İş Kazası Tipleri, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Özen, İ. (2016), İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Üzerine Bir Alan Araştırması, Üsküdar Üniversitesi, İstanbul.
  • Pehlivan, İ. (2016), İnşaat Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Bilincinin İstatiksel Olarak İncelenmesi, Gedik Üniversitesi, İstanbul.
  • Sofuoğlu, T. (2012), İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.