Şiiliğin Menşei Hakkında Nazariyeler

Bu makalede oluşum sürecinde Şîa mezhebinin tarihi arka planı üzerinde durulmaktadır. Tarihsel süreçte Şîa üzerinde etkili olan şahsiyetler ve argümanları, Şîa’nin kaynağı hakkındaki iddialarla kıyaslanarak, bu iddialardan hangisinin daha doğru olduğu sonucuna ulaşmaya çalışılmaktadır. Şîa’nın kaynağı probleminin araştırılması, bu mezhebin İslami olarak durduğu yeri bilmemiz açısından önem arz eder. Şîa’nın oluşum süreciyle ilgili çalışmalar olmasına rağmen, bu mezhebin menşei hakkında yapılan çalışmaların sayısı fazla değildir. Çalışmamızda Şîa’nın ne zaman ortaya çıktığı değil, oluşum sürecinde düşünsel olarak etkilendiği kaynaklar üzerinde durulacaktır.
Anahtar Kelimeler:

İslam, şia, mezhep, kaynak, arka plan

___

  • Aka, İsmail. “x. Yüzyıldan xx. Yüzyıla Kadar Şiîlik”, Milletlerarası Tarihte ve Günümüzde Şiîlik Sempozyumu, 1. Baskı, İstanbul: İlmi Neşriyat, 1993.
  • Ali, Muhammed Kurd. Hıtatu’ş-Şam, II. Baskı, Şam: Mektebetu’n-Nur, vı.
  • Abdurabbih, Ahmed b. Muhammed. Ikdu’l-Ferid, thk. Muhammed Mufid Kamiyha, Beyrut: Daru’l-Kutubu’l-İlmiye, trsz. ıı. Abdulhamid, İrfan. İslam’da İtikadi Mezhebler ve Akaid Esasları, çev. M. Saim Yeprem, İstanbul: Marifet yay. 1983.
  • Ammara, Muhammed. ed-Devletu’l-İslamiyye Beyne’l-Ulmaniyye ve Sultatu’l-İslamiyye, 1.Baskı, Beyrut: Daru’ş-Şuruk, 1988.
  • Bausani, Alessandro. “Selçuklu döneminde Din” Çev. Ali Ertuğrul, 11/2, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2007. 441-445.
  • el-Bağdadi, Ebu Cafer Muhammed b. Habib b. Ümeyye b. Amr el-Haşimi, Kitabu’l-Muhber, Haydarabad: Dairetu’l-Mearif, 1943.